Som s vami

Vážení spoluobčania muslimského vierovyznania, ale aj muslimovia, ktorí ste na Slovensku na návšteve. V prvom rade, ste tu vítaní. Verím, že spoznávate Slovensko ako krajinu dobrých a pohostinných ľudí, že to nie je iba mýtus. Pochopiteľne, nepíšem vám práve teraz bezdôvodne. S hrôzou sledujem čoraz väčšiu radikalizáciu niektorých našich politikov, najmä predsedu vlády Roberta Fica. Hanbím sa za to, že máme premiéra, ktorý má extrémistický jazyk a slovník. Nemôžem tvrdiť, že je extrémista, no hovorí tak a vyjadruje sa tak. A je mi úplne jedno, či to robí najmä alebo iba preto, že tým získa pred voľbami ďalšie hlasy voličov a v skutočnosti to tak nemyslí — predstaviteľ štátu EÚ tak nesmie hovoriť. O to viac, že pán Fico je vzdelaný a inteligentný človek, právnik, rešpektuje ho množstvo občanov Slovenska, pre ktorých je vzorom. A je si vedomý dôsledkov svojich činov.

V tejto chvíli napísať iba to, že sa hanbím, by bolo málo. Ubezpečujem vás, že naďalej budem ako občan Slovenska robiť všetko pre to, aby som upozorňoval na skutočnú a vážnu hrozbu uplatňovania princípu kolektívnej viny a kriminalizácie celých skupín obyvateľstva. Je to nielen v rozpore so zásadami elementárnej slušnosti, je to aj v rozpore s hodnotami našej civilizácie a dokonca aj v rozpore so zákonmi. Som reportér, fotograf a humanitárny pracovník, ktorý štvrť storočia prináša svedectvá a pomáha v krízových krajinách sveta, kde boli vojny a iné katastrofy. Dôverne poznám aj prevažne muslimské krajiny od severnej Afriky po Pakistan. Táto skúsenosť ma učí pokore, ale aj rešpektu voči jednotlivcovi. Zároveň kriticky reflektujem radikalizmus v týchto krajinách, tvrdo odsudzujem džihádizmus a iné prejavy zla. Viem, že prvými obeťami sú často mierumilovní muslimovia.

No aj keby som nemal túto osobnú skúsenosť, tak mám možnosť, tak ako každý občan Slovenska, čítať relevantné zdroje a spoznávať históriu. Dnes nikto nemôže povedať, že nevedel, že nenávisť voči skupine obyvateľstva — najprv verbálna a vždy v nadväznosti na to fyzická — viedla ku holokaustu, k apartheidu v Južnej Afrike, ku genocíde Rwande, k vojnám v bývalej Juhoslávii a iným katastrofám. Slovo má veľkú moc a môže veľmi ublížiť aj pomôcť. Po páde Vladimíra Mečiara v roku 1998 som si myslel, že už nikdy na Slovensku nebudeme musieť osvedčovať základné hodnoty morálky a práva. Žiaľ, mýlil som sa.

Chcem a musím zároveň napísať, že mám pochopenie pre strach mojich spoluobčanov zoči voči migračnej kríze v Európe. Viem a rozumiem, že sa boja množstva neznámych ľudí, ktorí prichádzajú, často bez kontroly, do Európy. O to viac, že nielen v Paríži sa odohrali odsúdeniahodné teroristické útoky. Oceňujem, že muslimská komunita aj na Slovensku sa od nich rázne dištancovala. Oceňujem, že francúzski muslimovia otvorili v mieri pre návštevníkov brány viac ako stovky mešít. Oceňujem, že zodpovední francúzski, nemeckí a iní európski politici nesmerujú prst viny na celú komunitu muslimov. Po silvestrovských udalostiach v Kolíne a iných európskych mestách, ktoré pobúrili aj mňa, je nesmierne dôležité rozlišovať konkrétnych páchateľov a tvrdo voči nim postupovať. O to viac, že sa v nadväznosti na to v týchto dňoch objavujú správy o útokoch voči prisťahovalcom v Kolíne.

Nie, určite nechcem čakať na to, že sa budú stupňovať útoky, verbálne aj fyzické, voči vám, muslimom na Slovensku. Odsudzujem všetky formy radikalizácie na Slovensku. Budem tvrdý, ale slušný. Verím, že nebudem vo svojich verejných vystúpeniach osamelý. Prajem nám všetkým pokoj a mier.

Andrej Bán

Titulná foto: Simon Matzinger, Flickr, CC BY 2.0

Zadajte e-mail:

Share.

Andrej Bán je známy slovenský fotograf, novinár a humanitárny pracovník. Pravidelne prispieva do slovenského časopisu Týždeň a spolupracuje so zahraničnými médiami ako Newsweek, ONE magazine, NRC Handelsblatt a inými. V roku 1999 sa podieľal na založení charitatívnej organizácie Človek v ohrození. Je držiteľom mnohých prestížnych ocenení za fotoreportáže z konfliktných oblastí (Bosna, Kosovo, Gruzínsko a iné) a autorom viacerých publikácií.

Nekomentované

  1. Pripájam sa k Andrejovi a za mňa tiež, sestry a bratia moslimovia vitajte na Slovensku a cíťte sa tu ako doma. Nemám ako Slovák a kresťan žiadny dôvod sa vás obávať, lebo už niekoľko desiatok rokov tu žijete a Slovensko je vašim domovom, rodiskom i pracoviskom. Bojím sa skôr premiérových vyjadrení, ktoré sú rasistické a ak si ich k srdcu vezme nejaký „nedocenný“ patriot, môže sa stať tragédia. Bojím sa premiérových vyjadrení i preto, lebo len málokto zo slovenského národa sa mu opovážil povedať svoj názor. Ako keby rastické názory boli Slovákom vlastné. Striasa ma pri myšlienke, že sme ticho ako národ, keď niekto uráža komunitu bez príčiny a robí z nej zločincov, len preto, že má iné vierovyznanie. Andrej, môžeš si byť istý, že vo verejných vystúpeniach nezostaneš osamotený!

  2. Pán Bán, muslimovia na Slovensku nie sú aktuálne problém. (Fico len špliechal päsťou do vody). Aby veľké komunity muslimov na Západe veľkou časťou nemuslimského obyvateľstva neboli kolektívne braní na zodpovednosť za teroristické činy vo svete a násilnosti v Kolíne, musia muslimské vrcholné duchovné autority neustále razantne odsudzovať takéto konanie, pretože aktéri týchto činov sa odvolávanú na základné sväté knihy muslimov. (Skutočnosť otvorenia stoviek mešít vyznieva viac ako lákanie na islam než prejav ospravedlnenia – bez ohľadu na to ako sa to komentuje). Veľmi si želám mier a toleranciu. Tolerovanie netolerancie však vedie k zániku.

  3. Reakcia islamskej komunity bola síce logická, ale nie správna. Na nešťastné vyjadrenia pána premiéra sa malo reagovať ústretovosťou – napríklad tým, že by ste vyzvali moslimov na spoluprácu pri odhaľovaní možnej nezákonnej činnosti – vyraziť nepriateľovi z rúk zbraň skôr, ako ju stihne použiť. Vzdorovitá reakcia len pomáha roztáčať špirálu nenávisti a politici nepriateľsky naladení voči Ficovi tak zneužívajú citlivú tému v predvolebnom zápase. Andrej Bán žiaľ je súčasťou tohoto mentálenho boja.
    Chcelo by to vydať kultivované vyhlásenie, kde by ste prejavili ústretovosť voči odhaľovaniu podozrení spájaných s islamom – nech sa podozrievavé osoby presvedčia o pravde a vyhli by ste sa tak aj do budúcna stigmatizácii.

  4. Ďaľšia vec – iste by bolo vhodné, keby moslimská komunita usporiadala symbolickú zbierku pre asýrskych kresťanov umiestnených na Slovensku. Sú to malé gestá, ktorým sa buduje dôvera. Mal by som aj viaceré iné podnety…len či to tu nepíšem len do bútľavej vŕby…

  5. pomýlené, nekorešpondujúce s realitou, prvý odstavec úplne scestný a celé sa to len snaží zlahčovať vážnosť a hlavne hrozbu tejto konkrétnej migrácie. ni každý kto si o sebe myslí že je inteligentný ním aj skutočne je. alah akbar

  6. Všetci čo máte rovnaký názor tak si vyserte oko! Nejste tady vítaný! Doma sme tu len my, a pustíme si sem to čo budeme chcieť! Moslimovia, nie ste tu vítaný, väčšina Slovenska Vás tu nechce!

  7. Andrej Ban nechaj si take uhladene nazory ,napina ma z toho a nechcel by som sa dozit toho ,aby moje deti sa bali ist di skoly ,al vecer do mesta z dovodu ,ze to uz neni bezpecne…multikulkurna europa je smer do zahuby tak daj dole ruzove okuliare ..

  8. Leonard Rajen – odpovedáme vám, my sme ako združenie (Magnificat Slovakia) pred niekoľkými rokmi ponúkali moslimskej komunite na Slovensku (konkrétne ide o pána Hasna) stretnutie a kontakt, pretože sme tušili, k čomu príde.Chceli sme byť takými domácimi sprostredkovateľmi. Odmietli. Napriek tomu sme nadviazali kontakt (pán Assad) ale nejako zvlášť sa to nevyvinulo. Potom došlo ku spomínanej eskalácii v Sýrii a vzniku Islamského štátu a krvavým represiám voči kresťanom. Ako vidíme, alebo aspoň neviem, zo strany islamskej komunity nedošlo ku podobným snahám, a to ani dnes, keď je situácia oveľa vyhrotenejšia. Zrejme tu už ku nejakej spoločnej reči ani nepríde.

  9. musim sa smiat na tychto hovadinach .. cely islam je jedna nenavistna sračka … a naivni dobroserdecni europania typu bana a podobnych , davaju hlavu pod gilotinu ..mozno nie dnes ani zajtra .. ale st denis, moelenbeek, malmo, marseille, berlin, frankfurt, stokholm .. su len zaciatok a odseru si to nase deti … ono si treba ten koran aj precitat , aj suny , aj hadisy a shariu .. treba si precitat knihy a pribehy exmoslimov .. treba si vypocut islamskych duchovnych o com rozpravaju ako rozpravaju a ucia moslimov sa spravat, mysliet … ja dufam ze vas co sa idete s moslimov poondit a podlezate im, nieje vela a. Loz a pretvarka je pracovna metoda islamu , takze by som sa ani necudoval ako sa musia moslimi smiat s takeho uzitocneho idiota ako je Ban , ci Flasikova. Ja verim, ze europa sa snad zobudi a tuto invaziu zla zastavi

Leave A Reply