Čo si myslí o očkovaní riaditeľ Islamskej nadácie na Slovensku

0

Vo svojom okolí mám mnoho moslimských lekárov, ktorí na Slovensku pôsobia, a všetci očkovanie intenzívne odporúčajú.

Týždenník .týždeň pred časom oslovil riaditeľa Islamskej nadácie na Slovensku Mohamada Safwana Hasnu s prosbou o vyjadrenie sa k očkovaniu. Vyjadrenie bolo súčasťou väčšej ankety, kde sa k tejto téme vyjadrovali rôzni duchovní lídri na Slovensku. Nižšie prinášame kompletné znenie oboch otázok a odpovedí:

 

Dali ste sa Vy osobne zaočkovať proti ochoreniu Covid 19?

Áno, dal som za zaočkovať a očkovanie podporujem. Zaočkovaná je celá moja širšia rodina – manželka, staršie dieťa, bratia, sestry, rodičia, ako aj kolegovia v nadácii.
Čo Vás presvedčilo o potrebe dať sa zaočkovať, príp. prečo ste sa rozhodli nezaočkovať sa proti tomuto ochoreniu?
Svet využíva očkovanie či jeho obdoby stovky rokov a podarilo sa vďaka nemu za tú dobu zachrániť milióny životov. Prevenciu pred ochorením, najmä ak ide o ochranu života, možno považovať za náboženskú povinnosť. Vo svojom okolí mám navyše mnoho moslimských lekárov, ktorí na Slovensku pôsobia, takže táto otázka pre mňa bola aj preto od začiatku veľmi jasne zodpovedaná. Vnímam, že tak ako všetko, aj očkovanie môže mať vedľajšie účinky, prínosy sú však neporovnateľne prevyšujúce. Domnievam sa, že relatívne nízka zaočkovanosť u nás ale i celkovo v strednej Európe je spôsobená krízou autorít, ľudia už nemajú jasno v tom, kto je medzi nimi autoritou a komu majú veriť. Problém zhoršujú politici, ktorí namiesto štátnického prístupu volia zneužívanie tejto témy na politický boj. Bolo by vhodné, aby sa k téme pristupovalo viac odborne a menej politicky.

Titulná fotografia: Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply