Nemecký prezident imigrantom a ich potomkom: Táto krajina vám má byť vďačná

0

Nemecko je vďačné Turecku a ďalším komunitám prisťahovalcov, uviedol prezident Frank-Walter Steinmeier pri príležitosti výročia kľúčovej migračnej dohody.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v piatok ocenil pomoc prisťahovalcov pri budovaní nemeckej ekonomiky a spoločnosti, uviedol portál Deutsche Welle.

Nemecká hlava štátu to povedala pri príležitosti 60. výročia dňa, keď Berlín podpísal s Ankarou migračnú dohodu, ktorá umožnila desaťtisícom tureckých občanov nájsť si prácu v Nemecku.

V tom čase európska krajina zúfalo potrebovala robotníkov na podporu svojej povojnovej hospodárskej obnovy. Táto dohoda viedla k terajšej 2,7 miliónovej tureckej nemeckej populácii, najväčšej národnostnej menšine v krajine.

Čo povedal prezident?

„Ľudia, ktorí sa vtedy vrátili, takzvaní ‚hosťujúci pracovníci‘, oni, ich deti, vnúčatá a pravnúčatá, teraz tvoria Nemecko,“ uviedol Steinmeier v príhovore k imigrantom v paláci Bellevue v Berlíne. „Nemecko si bez nich jednoducho nemožno predstaviť.“

Nemecký „ekonomický zázrak“ by sa nezaobišiel bez Turkov, Talianov, Grékov a Španielov, uviedol prezident. No ich prínos bol viac než len ekonomický, dodal a zdôraznil, že obohatená bola i nemecká spoločnosť.

„Je toho veľa, za čo vám má byť táto krajina vďačná,“ povedal Steinmeier na adresu imigrantov a ich potomkov.

Titulná fotografia: Heinrich-Böll-Stiftung, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply