„Veríme, že obete boli terčom útoku kvôli ich islamskej viere,“ uviedol vyšetrovateľ Paul Waight z miestneho policajného oddelenia

Polícia v kanadskom meste Londýn v Ontariu s odvolaním sa na svedkov uviedla, že 20-ročný Nathaniel Veltman v nedeľu vyšiel svojim vozidlom na chodník, zasiahol päť členov rodiny vo veku od 9 do 74 rokov a následne vysokou rýchlosťou ušiel.

Veltman, obyvateľ Londýna, ktorý bol po incidente zatknutý, bol obvinený zo štvornásobnej vraždy prvého stupňa a jedného z pokusu o vraždu. Po pondelkovom vzatí do väzby sa má vo štvrtok vrátiť pred súd.

Muž sa na moslimskú rodinu osobitne zameral a jeho útok bol motivovaný nenávisťou. Podľa agentúry Reuters to uviedla v pondelok 7. júna miestna polícia.

„Existujú dôkazy, že išlo o plánovaný, premyslený čin motivovaný nenávisťou,“ povedal podľa Reuters novinárom detektív superintendant Paul Waight z londýnskeho policajného oddelenia. „Veríme, že obete boli terčom útoku kvôli ich islamskej viere,“ dodal.

Zvažujú obvinenie z terorizmu

Polícia v Londýne – 200 km juhozápadne od Toronta – podľa neho konzultovala s kanadskou kráľovskou jazdnou políciou a prokurátormi prípadné podanie obvinenia z terorizmu.

Podozrivý nemá záznam v trestnom registri a nie je známe, že by bol členom nenávistnej skupiny. Zadržali ho na parkovisku v obchodnom centre bez incidentov. Nie sú dôkazy, že by mal nejakých komplicov.

Rodina z Pakistanu

Polícia nezverejnila mená obetí, londýnska Free Press však uviedla, že medzi mŕtvymi boli 46-ročný Syed Afzaal, jeho manželka, 44-ročná Madiha Salmanová a ich 15-ročná dcéra Yumnah Afzaal. Zomrela aj jej 74-ročná stará mama Syeda Afzaala. 9-ročný syn Faez Afzaal je v nemocnici s vážnymi zraneniami, ktoré v tejto chvíľi neohrozujú život.

Rodina sa podľa medializovaných informácií prisťahovala do Kanady z Pakistanu asi pred 14 rokmi.

Ide o najhorší útok proti kanadským moslimom od roku 2017, kedy muž zastrelil šesť členov mešity v Quebecu. Primátor Londýna Ed Holder uviedol, že išlo o najhoršiu masovú vraždu, akú jeho mesto kedy videlo.

Svet hovorí o teroristovi v Kanade. Naše elity mlčia

„Smútime za rodinou, z ktorej tri generácie sú už zosnulé,“ povedal Holder novinárom. „Išlo o akt masového vraždenia páchaného proti moslimom, proti Londýnčanom a zakorenený v nevýslovnej nenávisti.“

Kanadský premiér Justin Trudeau na Twitteri uviedol, že je touto správou „zdesený“ a dodal, že „islamofóbia nemá miesto v žiadnej z našich komunít. Táto nenávisť je zákerná a opovrhnutiahodná – a musí sa zastaviť.“

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply