Svet hovorí o teroristovi v Kanade. Naše elity mlčia

0

Politickí i spoločenskí lídri, intelektuáli a aktivisti vo svete vyjadrujú sústrasť rosobám muslimov zabitých v kanadskej mešite. Kde sú tí naši?

Šesť ľudí zomrelo a 19 utrpelo zranenia pri útoku na modliacich sa v mešite v kanadskom meste Québec. Polícia z útoku obvinila 27-ročného Kanaďana Alexandra Bissonnetteho.

Premiér Justin Trudeau bezprostredne po útoku na mešitu v kanadskom meste Québec hovoril o „teroristickom útoku“. Muslimskej komunite v krajine odkázal: „Smútime s vami. Ochránime vás. Milujeme vás. A stojíme pri vás.“

Biely terorista

Útok viedol k vlne reakcií po celom svete. Mnohí, vrátane politických či duchovných lídrov ho odsúdili a muslimom vyjadrovali podporu. Iní si však všimli i viaceré rozporuplné skutočnosti.

„Podozrivý útočník na mešitu v Québecu bol obvinený z vraždy, nie z terorizmu. Kto vie, prečo“ konštatoval známy novinár Glenn Greenwald známy okrem iného vďaka jeho slávnemu rozhovoru s Edwardon Snowdenom.

„Jeho neobvinenie z terorizmu (aspoň zatiaľ) je obzvlášť zvláštne, keďže Trudeau nazval streľbu ‚teroristickým útokom na muslimov‘,“ dodal novinár. Bissonnetteho kanadská polícia zatiaľ obvinila zo šesťnásobnej vraždy a päťnásobného pokusu o vraždu, z terorizmu však nie.

Aktivista a výskumník Matt McDermott poukázal na to, ako krajnepravicové médiá v USA témy chopili, keď sa na chvíľu zdalo, že jeden z podozrivých je arabského pôvodu. Keď neskôr vyšlo najavo, že bol vlastne obeťou, prípadu sa začali vyhýbať.

„Vskutku pôsobivé sledovať, ako útok na mešitu v Québecu mizne z nadpisov na Breibarte a Foxe potom, ako sa ukázalo, že útočník bol biely nacionalista,“ píše McDermott.

Ospravedlnia sa?

Známy americký muslimský duchovný Suhaib Webb upozornil na pokrivené videnie portálu Daily Mail, ktorý v prípade, že útočník je beloch, nevidí teroristu, ale „osamelého vlka“. „Volajú ho ‚osamelý vlk.‘ Naozaj? Keby nebol biely, volali by ho inak,“ píše.

Podľa Webba hovoriť o „osamelom vlkovi“ nestačí, pretože vychádzal z predstavy, ktorá je ešte stále zakorenená v niektorých častiach spoločnosti.

„Prizná sa otvorene evanjelické spoločenstvo, že má problém s predstavou o bielej nadradenosti maskovanej do podoby protimuslimského fanatizmu?“, pýta sa rečnícky Webb a dodáva: „Ospravedlnia sa bieli rasisti za nezmyselnú vraždu veriacich? Ospravedlnia sa za bravčové a prasacie hlavy položené pred mešitami?“

Mlčanie

Útok odsúdili lídri mnohých štátov sveta, od slovenských a českých sme však zatiaľ nepočuli nič. Pritom by to nebolo nič nezvyčajné, ak by útočníkom bol napríklad muslim, či naopak obeťami boli bieli.

„Keď v západnom svete udreli teroristi, objavili sa vzápätí v uliciach českých miest po zuby ozbrojené policajné hliadky. Vyslal ich tam sám minister vnútra Milan Chovanec,“ píše komentátor českých Hospodárskych novín Teodor Marjanovič. Policajné hliadky boli po niektorých nedávnych útokoch v Európe posilnené i na Slovensku.

Ešte smutnejšie je mlčanie nepolitických elít v našej spoločnosti – náboženských autorít, umelcov či intelektuálov. Vyjadriť sa k útokom vo Francúzsku, Nemecku či Belgicku mal potrebu takmer každý z nich. Tentokrát, keď sú obeťami len muslimovia, akoby ju väčšina nemala.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply