„Nešírte islám v ČR! Inak vás zabijeme,“ napísal niekto na stenu brnenskej mešity. Prípad rieši polícia

0

Krátko po zneuctení židovských cintorínov v Rajci a Námestove si vandali vzali za cieľ ďalší objekt náboženskej menšiny, tentokrát v Brne.

Vedenie brnenskej mešity našlo dnes ráno vyhrážku nasprejovanú na stenu mešity. „Nešírte islám v ČR! Inak vás zabijeme,“ napísali neznámi páchatelia čiernou farbou na bočnú stenu mešity. Portál ISLAMONLINE.sk na nápis upozornilo vedenie mešity.

Mešita v týchto dňoch nie je otvorená stále, takže vedenie si nie je isté, kedy sa tam nápis objavil. Muselo to však byť niekedy medzi nimulotýždňovou piatkovou modlitbou a dnešným ránom.

Vedenie mešity prípad nahlásilo polícii, ktorá už prišla na miesto činu a prípad zdokumentovala.

Mešita v Brne je najstaršou mešitou na území Česka a Slovenska. Postavená bola v roku 1998. Zároveň ako jediná sa mešitou nazýva i oficiálne, keďže napríklad modlitebňa v Prahe je vedená ako islamské centrum.

„Nešírte islám v ČR! Inak vás zabijeme,“ napísal niekto na stenu brnenskej mešity. Prípad rieši polícia

Osem incidentov za päť rokov

Za posledných päť rokov ide už o ôsmy incident zameraný na brnenskú mešitu. V decembri 2013 niekto zavesil na vchodové dvere kus bravčového mäsa a pred vstup do mešity nasypal bravčové kosti. v auguste 2015 niekto rozbil na mešite okná železnou tyčou a o tri mesiace ktosi postriekal celé dvere a prednú stenu pravdepodobne motorovým olejom. 

Pri inej príležitosti ju z vonku posprejovali protimuslimskými heslami a vyrazili vchodové dvere. 

V septembri 2015 sa pred mešitou zhromaždilo niekoľko členov Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS). Na dvere mešity polepili znaky svojej strany a verbálne napádali prítomných muslimov.

Zoskupenie okolo kontroverzného protiislamského aktivistu Martina Konvičku v júli 2016 usporiadala pred mešitou provokačnú akciu, počas ktorej bol podávaný bravčový guláš, konala sa promenáda v plavkách a striedali sa buričské prejavy motivujúce odpor voči muslimom.

Naposledy v novembri 2016 niekto položil pred dvere igelitovú tašku s bravčovou hlavou.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply