AKTUALIZOVANÉ: Osobnosti vyjadrujú podporu českým muslimom

0

Vyhrážka smrťou prebudila viaceré osobnosti v krajine a vyvolala prejavy solidarity a súcitu.

Článok bol 9. 1. 2020 doplnený o vyjadrenie veľvyslanca Turecka a pražského biskupa.

Krátko potom, čo zatiaľ neznámi páchatelia nasprejovali na mešitu v Brne výhražný nápis, ozvali sa viaceré osobnosti, aby tento akt odsúdili.

Zvláštny splnomocnenec pre holokaust, medzináboženský dialóg a slobodu vyznania Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Dr. Robert Řehák pred niekoľkými hodinami na Twitteri napísal: „Vyhrážanie sa smrťou nepatrí do našej spoločnosti. Každý má právo na slobodu vyznania. Nesmieme dopustiť, aby sa v našej krajine musel niekto báť kvôli svojej viere.“

Dr. Řehák sa zároveň telefonicky spojil s vedením brnenskej mešity, aby im vyjadril solidaritu aj priamo.

Dnes podvečer brnenskú mešitu navštívil celocirkevný farár pre humanitárne aktivity, menšiny a ľudí sociálne vylúčených Českobratskej cirkvi evanjelickej Mikuláš Vymětal Th.D., aby veriacim osobne vyjadril podporu a solidaritu.

Facebooková stránka opozičnej strany TOP 09 cituje vyjadrenie svojej predsedkyňe Markéty Pekarovej Adamovej: „Pri podobných činoch si vždy spomeniem na slová TGM: ‚Vlastenectvo je láska k vlastnému národu, nie nenávisť k iným.‘ Dúfam, že sa vinník nájde a bude adekvátne potrestaný.“

K nápisu na mešite sa vyjadril aj český premiér Andrej Babiš. „Vyhrážanie sa smrťou komukoľvek je pre mňa osobne neprijateľné, ďaleko za hranicou odlišného názoru či viery a je správne, že prípad začala okamžite vyšetrovať Polícia ČR,“ napísal na Twitteri.

Veľvyslanec: Hanebný útok na mierové spolužitie

Medzi ďalšími osobnosťami, ktoré vyjadrili podporu českým muslimom, je veľvyslanec Turecka v Českej republike jeho excelencia Egemen Bağış.

„S hlbokou ľútosťou som sa dozvedel o protimuslimskej vyhrážke naspejovanej na mešitu v Brne minulý týždeň,“ stojí v diplomatickom liste, ktorý veľvyslanec adresoval predsedovi Ústredia muslimských obcí v Českej republike a predsedovi Islamskej nadácie v Brne Muneebovi Hassanovi Alrawimu. ISLAMONLINE.sk má kópiu listu k dispozícii.

„Som presvedčený, že tento útok predstavuje hanebný čin proti mierovému spolužitiu rôznych náboženstiev v Česku,“ dodal veľvyslanec a pripomenul, že práve tolerancia a vzájomná solidarita medzi kultúrami je to, čo dnes vo svete potrebujeme.

Solidaritu vedeniu brnenskej mešity vyjadril aj pražský biskup Mons. Václav Malý. Útok na brnenskú mešitu a zlovestný nápis podľa neho „nahrávajú tým, ktorí nie sú ochotní prijať možnosť pokojného spolužitia vyznávačov rôznych náboženských tradícií.“

Všetkým stúpencom zjednodušujúcich úsudkov a zničujúcich predsudkov odkázal „nekompromisné NIE!“

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply