Pred vchod do brnenskej mešity položili bravčovú hlavu

0

Pred dvere ju niekto hodil dnes poobede. Na mešitu za tri roky útočili šesťkrát.

Dnes medzi jednou a druhou poobede ktosi hodil pred vchodové dvere do brnenskej mešity bravčovú hlavu v igelitovom sáčku. Portál ISLAMONLINE.sk na to upozornil personál mešity.

Jeden z ľudí v mešite práve telefonoval v zádverí mešity, keď počul vonku pred vchodom pohyb. Myslel si, že niekto chce vôjsť dnu, keď však nikto nechodil, šiel sa s ďalším návštevníkom pozrieť, kto to je. Vonku už nikto nebol, na zemi však ležala plastová taška, v ktorej po otvorení objavili bravčovú hlavu.

„Útok je ďalším produktom protimuslimskej nálady, ktorá sa v Českej republike v posledných rokoch stupňuje,“ povedal pre ISLAMONLINE.sk predseda Ústredia muslimských obcí v Českej republike Muneeb Al-Rawi. „Čin je žiaľ ďalším negatívnym príspevkom do spoločnosti, ktorý okrem vyvolania pohoršenia nevedie k ničomu inému,“ dodal.

Šesť útokov za tri roky

Mešita v Brne je prvou oficiálnou mešitou na území Českej republiky a Slovenska. Otvorená bola v roku 1998, útoky na ňu sa však začali množiť najmä v posledných rokoch.

V decembri 2013 niekto zavesil na vchodové dvere kus bravčového mäsa a pred vstup do mešity nasypal bravčové kosti. v auguste 2015 niekto rozbil na mešite okná železnou tyčou a o tri mesiace ktosi postriekal celé dvere a prednú stenu pravdepodobne motorovým olejom.

K útokom na mešitu došlo i dávnejšie. Pred niekoľkými rokmi ju z vonku posprejovali protimuslimskými heslami a vyrazili vchodové dvere.

Okrem priamych útokov mešitu za posledný rok napadli i dve protimuslimské hnutia celkom otvorene. V septembri 2015 sa pred mešitou zhromaždilo niekoľko členov Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS). Na dvere mešity polepili znaky svojej strany a verbálne napádali prítomných muslimov.

Ďalšiu akciu usporiadala pred mešitou usporiadalo zoskupenie Iniciatíva Martina Konvičku. Kontroverzného protiislamského aktivistu Martina Konvičku pre jeho výroky o „pomletí muslimov do mäsokostnej múčky“ a „koncentrákoch pre muslimov“ vyšetruje česká polícia.

Iniciatíva Martina Konvičku v júli 2016 usporiadala pred mešitou provokačnú akciu, počas ktorej bol podávaný bravčový guláš, konala sa promenáda v plavkách a striedali sa buričské prejavy motivujúce odpor voči muslimom.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply