ĽS NS podáva návrh na zvýšenie počtu podpisov na registráciu cirkví nie na 50, ale na 250-tisíc!

0

Chcú vraj zabrániť prieniku nekresťanských náboženských organizácií.

V utorok (22. novembra 2016) predložil poslanec NR SR Stanislav Mizík (Kotleba – ĽS NS), člen výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport pozmeňujúci návrh k novele zákona č. 308/1991 Zb., v ktorom požaduje navýšenie počtu podpisov pre registráciu z 20 000 na 250 000 podpisov.

V pozmeňujúcom návrhu uvádza, že slovenské dejiny sú kresťanskými dejinami a slovenská identita je kresťanskou identitou a tak je potrebné ju chrániť pred všetkými nekresťanskými náboženskými organizáciami a sektami.

„Zvýšiť minimálnu hranicu plnoletých členov novoregistrovanej náboženskej spoločnosti na 250 000 považujeme za efektívny prostriedok, ako zabrániť možnému prieniku nekresťanských náboženských organizácií a iných siekt v blízkej budúcnosti do slovenskej spoločnosti,“ uvádza v odôvodnení pozmeňujúceho návrhu poslanec Stanislav Mizík.

Čo z toho vyplýva pre už registrované nekresťanské náboženské obce, ako napríklad Ústredný zväz židovských náboženských obcí či Bahájske spoločenstvo, odôvodnenie nerieši.

Okrem poslancov strany Kotleba – ĽS NS sa pod návrh podpísali aj bývalí členovia strany Sme rodina – Boris Kollár, menovite Peter Marček, Rastislav Holúbek a Martina Šimkovičová.

Zostrih z tlačovej konferencie Andreja Danka, na ktorej oznámil úmysel zákon predložiť, a výber z výrokov poslancov počas rokovania o ňom:

Keď už Danko toľko hovorí o extrémizme v parlamente, prikladáme niečo pre osvieženie pamäti:

Posted by IslamOnline.sk on 23. november 2016

Prejavy nenávisti

Na novembrovej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky sa bude v druhom čítaní opäť rokovať o návrhu novely zákona č. 308/1991 Zb. o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností.

Zákon, ktorý predložili poslanci vládnej SNS, už v prvom čítaní vzbudil množstvo vášní a kontroverzných vyjadrení na hrane zákona.

Predovšetkým poslanci extrémnej pravice zo strán Kotleba – ĽS NS (Mizík a Mazurek) a Sme rodina – Boris Kollár (Pčolinský a Kollár) sa v rámci rozpravy o isláme a muslimoch vyjadrovali ako o „diele diablovom“ či „zberbe“. Zároveň sa dušovali, že v druhom čítaní budú požadovať sprísnenie legislatívy zameranej na registráciu cirkví a náboženských obcí.

Stanislav Mizík (ĽS NS) už koncom septembra v Národnej rade kurióznym spôsobom reagoval na prejav poslankyne Anny Zemanovej (SaS), ktorá v rozprave upozornila na realitu klimatických zmien a s tým súvisiacu problematiku klimatickej a ekonomickej migrácie „Nesúhlasím len s výrazmi ekonomická a klimatická migrácia. To, čo sa teraz deje, je riadená muslimská invázia,“ dodal veľavravne Mizík.

Zákon proti muslimom

Národná rada minulý mesiac v prvom čítaní schválila návrh na vydanie zákona, ktorým sa zvyšuje minimálny počet veriacich potrebných na registráciu náboženskej obce z 20 na 50-tisíc. Andrej Danko, ktorý so skupinou poslancov návrh predložil, už v minulosti avizoval, že jeho cieľom je zabrániť muslimom registrovať svoju vieru.

„Dnes sa pomaly islamská skupina, vyznávači islámu na Slovensku, blížia k počtu 20-tisíc, napriek tomu, že ich oficiálne vystupuje len 5-tisíc. Myslím si, že je treba zdvihnúť toto kvórum tak, aby tu takéto riziko nenastalo,“ uviedol pred viac ako rokom a pol Danko.

Slovenský zákon o registrácii náboženských obcí pritom už vo svojej súčasnej podobe býva častým bodom kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií i zahraničia. Výkon viacerých náboženských práv je totiž na Slovensku podmienený práve registráciou, ktorá je ale pre mnohé menšie náboženské skupiny nedosiahnuteľná.

Neregistrované obce nemajú možnosť združovať sa v rámci formálnych náboženských subjektov, vytvárať pracovné pozície pre svojich duchovných, vykonávať oficiálne sobáše, ani pohreby. Registráciou slovenská legislatíva podmieňuje i právo výučby náboženstva na školách, takže deti z neregistrovaných náboženských skupín nemajú na školách rovnaké možnosti, ako napríklad deti kresťanské.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply