Francúzsky veľvyslanec v USA: Francúzski muslimovia vnímajú našu politiku na Blízkom východe citlivo

0

Veľvyslanec vysvetľoval i slová francúzskeho prezidenta o „probléme s islámom.“

„Väčšina francúzskych muslimov sú arabského pôvodu, čo znamená, že sú veľmi citliví na to, čo sa deje na Blízkom Východe,“ odpovedal francúzsky veľvyslanec v USA Gerard Aeaud na otázku, či krajinu vystavila väčšiemu riziku útokov francúzska politika intervencií na Blízkom Východe a v Severnej Afrike. S Aeaudom sa zhováral novinár Mehdi Hasan v nedávnej relácii UpFront na stanici al-Džazíra.

Francúzsko je od minulých novembrových krvavých útokov, ktoré sa odohrali v Paríži a vyžiadali si smrť 130 ľudí, v oficiálnom stave núdze. Kritici tvrdia, že vláda z toho vyplývajúce mimoriadne právomoci zneužíva. Tá však tvrdí, že sú nevyhnutné na ochranu krajiny pred útokmi.

Slová prezidenta republiky Hollanda o tom, že „existuje problém s islámom“ boli podľa veľvyslanca myslené v kontexte integrácie. „Čelíme výzve, ako začleniť našich muslimských občanov do spoločnosti, ktorá bola v podstate postavená na kresťanských alebo židovsko-kresťanských základoch,“ uviedol.

Podnecuje francúzsky sekularizmus islamofóbiu?

Relácia sa v ďalšej časti venovala tomu, nakoľko majú sekulárne zákony dvojitý štandard vo vzťahu k islámu. „Existuje konflikt medzi islámom a spôsobom, akým je francúzsky sekularizmus aplikovaný? Sú zákony uplatňované neférovo tak, aby vyčlenili francúzskych muslimov?“ Nadhodil otázku redaktor.

„Ako to, že zakaždým, keď hovoríme o muslimoch, tak je to buď v súvislosti s terorizmom, bezpečnostným opatreniami, alebo s ohrozením identity a francúzskej kultúry?“ doplnil otázku bývalý hovorca orgnaizácie Spoločne proti islamofóbii vo Francúzsku (CAIF) Samar Louati.

„Keď máme útoky a musíme čeliť terorizmu, je nutné reagovať. No spôsob, akým sme reagovali, bol možno nesprávny,“ poznamenala francúzska senátorka Gouletová. „Zároveň však nie je možné vykresliť Francúzsko ako islamofóbnu krajinu. Myslím si, že to nie je fér.“

„Francúzsko má jednu z najnižších úrovní odmietania muslimov z európskych krajín,“ dodal výskumný pracovník v Hudson Institute vo Washingtone Benjamin Haddad. „Otázky identity a integrácie sú pre našu spoločnosť veľmi zásadné… snažíme sa prijať princípy, reagujúce na vzostup islámu vo francúzskej spoločnosti,“ dodal.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply