Správa o náboženskej slobode americkej vlády upozorňuje na nerovný slovenský meter.

Ministerstvo zahraničných vecí USA sa v Správe o medzinárodnej náboženskej slobode za rok 2016 dotklo aj Slovenska. Všimlo si hlavne eskaláciu islamofóbie, veľkú nerovnosť v prístupe k náboženstvám a využívanie protimuslimských nálad na politické ciele.

Nerovnosť medzi náboženstvami sa prehĺbila

V USA si všimli, že Ústava na Slovensku zaručuje slobodu náboženského presvedčenia a súčasne uvádza, že štát nie je viazaný na žiadnu konkrétnu vieru. Iné je však uplatňovanie sekularizácie v praxi. Zákon vyžaduje, aby sa náboženské skupiny registrovali na Ministerstve kultúry s cieľom zaručiť oficiálne pôsobenie cirkvi na Slovensku, vrátane práce duchovných.

Vo výsledku tak neregistrované cirkvi nedisponujú rôznymi druhmi práv garantovaných registrovaným cirkvám, ako je právo realizovať pastoračnú činnosť vo väzniciach, školách, vykonávať svadby, či pohreby. Takéto náboženské obce tiež nemajú nárok na podporu od štátu.

Donedávna bolo kvórum na uznanie oficiálnej cirkvi 20 000 členov a v súčasnosti je na Slovensku registrovaných 18 cirkví, z ktorých mnohé tento počet členov nedosahujú, no registrované boli ešte pred platnosťou dvadsaťtisícovej hranice.

Správa o medzinárodnej náboženskej slobode negatívne hodnotí novelu zákona, podľa ktorej je od konca roka 2016 potrebných na oficiálnu registráciu cirkvi 50 000 veriacich. Dôvod zvýšenia pritom nebol podľa správy logicky zdôvodnený.

Na to upozorňoval aj prezident Andrej Kiska, ktorý vetoval novelu zákona uvádzajúc, že požiadavka 50 000 osôb je neprimeraná v porovnaní s požiadavkami na registráciu v iných členských štátoch Európskej únie. Nad zákonom vyjadril znepokojenie aj veľvyslanec USA.

Islám ako národný nepriateľ

V minulom roku si USA všimli aj protiislamské prejavy najvyšších predstaviteľov štátu. Negatívne výroky vynášali predstavitelia opozičných strán, vlády i samotný premiér. Zobrazovanie muslimov zo strany politických špičiek ako hrozby pre krajinu sa prehĺbilo.

Správa zdôrazňuje najmä výrok Roberta Fica, ktorý vyhlásil, že jediný spôsob, ako minimalizovať riziká vzniku útokov podobných tým v Paríži a Nemecku je zabránenie vytvorenia ucelenej muslimskej komunity v krajine. Richard Sulík z SaS na Facebooku za uviedol, že islám je v rozpore s našou kultúrou a priamou hrozbou pre našu civilizáciu.

V novembrovej parlamentnej rozprave dvaja poslanci ĽSNS označili islám za pedofilný systém. Niektorí vládni predstavitelia pokračovali v zobrazovaní muslimov, najmä migrantov, ako potenciálne hrozby pre národnú bezpečnosť, kultúru a spoločnosť.

https://www.facebook.com/IslamOnline.sk/videos/10154680749267629/

Eskalácia násilia na uliciach aj na internete

Nenávistné prejavy na internete voči muslimom a migrantom majú stúpajúcu tendenciu podľa viacerých mimovládnych organizácií. Muslimská komunita uvádza väčšiu úroveň strachu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Približne 1000 ľudí sa v roku 2016 zúčastnilo protestu proti muslimom a utečencom.

Správa cituje výpoveď somálskej utečenkine, ktorá bola na rôznych miestach Bratislavy niekoľkokrát fyzicky a ústne napadnutá. Najmenej v dvoch prípadoch sa jej násilníci pokúšali strhnúť z hlavy hidžáb.

Dobrým signálom bolo, že v septembri vydalo Ministerstvo vnútra vyhlásenie odsudzujúce útoky a rasovú a náboženskú nenávisť vo všeobecnosti.

Titulná foto: Fabian, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply