Samková v Parlamentnej snemovni ČR urážala muslimov. Turecký veľvyslanec na protest opustil sálu

4

Ministerstvo zahraničných vecí i viacerí politici sa od jej prejavu dištancovali.

Turecký veľvyslanec Ahmet Necati Bigalı spolu s ďalšími veľvyslancami muslimských krajín na protest opustil sálu Poslaneckej snemovne Českej republiky. Urobil tak v reakcii na prejav bývalej členky krajne pravicového hnutia Blok Proti islámu Kláry Samkovej.

Ako informuje portál Českej televízie, Samková vystúpila počas prebiehajúceho seminára s názvom „Máme sa báť islámu?“, ktorý v Snemovni usporiadal Zdeňek Soukup z hnutia ANO.

Samková podľa iDnes.cz vo svojom prejave napríklad prehlásila, že „islám je rovnaký ako nacizmus, fašizmus a komunizmus“ a muslimom odkázala nasledovné: „Nezostane po vás nič, názov vášho náboženstva bude vyslovovaný s odporom.“

Dištancovali sa

Od prejavu Samkovej sa dištancovalo viacero politikov, ale napríklad i české Ministerstvo zahraničných vecí. „Česká republika odsudzuje akékoľvek prirovnávanie islámu k nacizmu, pokladá to za neprijateľné a vyzýva k medzináboženskému dialógu,“ napísalo včera ministerstvo na svojom Twitter účte.

„Verím v rozum a múdrosť zástupcov krajín, ktorí by sa oprávnene mohli cítiť dotknutí, ale neučinia tak a nebudú z toho vyvodzovať nejaké ďalekosiahle závery, pretože to bola jedna účastníčka,“ povedala v citácii Českej televízie bývala ministerka spravodlivosti a členka hnutia ANO Helena Válková. „Myslím, že tam bolo dosť nás, ktorí sa od prejavu dištancovali, ja k nim rozhodne patrím,“ dodala.

„…Pani Samková nie je ústavným činiteľom, takže sa neobávam, že by to malo spôsobiť diplomatický problém,“ povedal Jeroným Tejc z ČSSD.

Predseda Ústredia muslimských obcí ČR Muneeb Hassan Alrawi ocenil, že Samková otvorene prejavila názory, ktoré zastáva. „Je to jej názor a je dobre to tak povedať, takým štýlom. Koľko z toho je skutočné presvedčenie, koľko z toho je populizmus, to už je vec iná, to by som hodnotiť nechcel,“ povedal.

Kontroverzný názov

Alrawi na seminári s príspevkom vystúpil taktiež. Na jeho názov reagoval odpoveďou: „Nie, nie je treba sa báť islámu. Je ale treba sa báť niektorých muslimov.“

Ešte pred vystúpením Samkovej sa vo svojom prejave voči názvu podujatia ohradil i sám turecký veľvyslanec Bigalı. „Rovnako sa neorganizujú konferencie o tom, či sa máme báť kresťanstva,“ povedal Snemovni. „Korán je oblasťou mieru a bratstva… Teroristi z organizácií Dá’iš alebo Boko Haram nereprezentujú islám. 1,6 miliardy ľudí, ktorí sa hlásia k islamu, je obeťou týchto ľudí,“ povedal Bigalı.

„Rozhodne sa islámu nemáme báť, ale máme ho poznávať a analyzovať,“ povedala bývalá ministerka Válková, ktorá na seminári prednášala taktiež. „Želala by som si, aby sa nám podarila pokojná koexistencia dvoch veľkých náboženstiev.“

Na podujatí vystúpil i spisovateľ a publicista Benjamin Kuras, historik Jaroslav Šebek či analytička výskumného centra Asociácia pre medzinárodnej otázky, arabistka a islamologička Zora Hesová.

Islamofóbia na vzostupe

Samková bola v minulosti istý čas na kandidátke hnutia Úsvit priamej demokracie krajne pravicového politika Tomia Okamury. Potom, ako o pozíciu na kandidátnej listine prišla, sa istý čas mediálne angažovala v ďalšom radikálnom hnutí Blok proti islámu vedenom aktivistom Martinom Konvičkom. Konvička je známy najmä vďaka svojim výrokom o „pomletí muslimov do mäsokostnej múčky“ a „koncentrákoch pre muslimov“, pre ktoré ho v súčasnosti vyšetruje česká polícia.

Konvička je zároveň jednou z popredných figúr facebookovej stránky Islám v ČR nechceme (IVČRN). Tá sa spomína v správe o extrémizme publikovanej Ministerstvom vnútra ČR za 4. štvrťrok 2014 v kapitole týkajúcej sa krajnej pravice, a to najmä v súvislosti s prípadmi „kyberšikany jej odporcov“. Opätovne sa objavuje v rovnakej správe i za 1. štvrťrok 2015.

Islamofóbia je v Českej republike na vzostupe už niekoľko rokov. V apríli bolo v pražskej električke napadnuté dievča len preto, že sa so sestrou rozprávalo po arabsky. Gymnázium v Tepliciach začali približne v rovnakej dobe zaplavovať listy vyzývajúce riaditeľa, aby zo štúdia vylúčil muslimskú študentku nosiacu šatku.

Vo februári sa v Prahe konala demonštrácia proti islámu a imigrácii, počas ktorej došlo k podpaľačskému útoku na centrum pre pomoc utečencom a na auto Českého rozhlasu.

Protimuslimské vyjadrenia sa však v Českej republike neobmedzujú len na aktivistov, demonštrantov a okrajové politické strany. Opakovanými neúctivými prehláseniami na adresu muslimov je dobre známy i český prezident Miloš Zeman.

V minulosti napríklad charakterizoval muslimský svet ako „anticivilizačné hnutie, ktoré vyzýva k masívnemu vyvražďovaniu židov.“ Pri inej príležitosti hovoril dokonca o prepojení medzi „veriacimi v Korán s antisemitistami a rasistickými nacistami.“

Požiadali sme o stanovisko Tureckého veľvyslanca. Neskôr ho do správy doplníme.

Titulná foto: Zasadacia sála Poslaneckej snemovne ČR. Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.5

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

4 komentáre

  1. že urážala 😀 len povedala holú pravdu o tej zhubnej a nenávistnej ideológii holú pravdu ktorá mala byť už dávno postavená mimo zákon tak isto ako nacizmus či fašizmus aj ked je to oproti islamu len slabý odvar!

  2. Kontroverzne prirovnanie by malo byt impulzom k dialogu a nie k uteku. Turek zial nechape kulturne prostredie Europy. Stihat niekoho za vyroky akehokovek druhu je absurdne v slobodnej krajine.

  3. Mluvila o islámu, jehož fanatickými stoupenci jsou nadlidé muslimové. Když se jim to nelíbí, a´t táhnou z celé Evropy, nikdo je tu nechce ani nepotřebuje, krom zrádců naší civilizace.

Leave A Reply