Najnovšie incidenty v Českej republike však ukazujú i to dobré v ľuďoch.

Česká študentka si pred niekoľkými dňami v pražskej električke vyslúžila ranu päsťou a spŕšku nadávok. Dôvod? Hovorila po arabsky. O jej „zážitku“ píše portál Lidovky.cz.

„Zozadu ku mne priskočila nejaká ženská a začala na mňa jačať. Sprosto mi nadávala. Potom mi vrazila päsťou do lícnej kosti,“ opísala incident. „Odohralo sa to všetko veľmi rýchlo a bola som v šoku,“ dodala študentka, ktorá sa v Českej republike narodila rodičom z Libanonu.

Dve vety po arabsky

K útoku došlo v nedeľu 10. apríla okolo druhej hodiny. Dievča šlo so svojou mladšou sestrou pražskou električkou. Žena na ňu nečakane zaútočila potom, ako sestry medzi sebou prehodili asi dve vety po arabsky. „Najskôr mi vôbec nedošlo, že to bolo kvôli arabčine,“ vysvetlila. „Šla vyložene za mnou, bezprostredne potom, čo sme hovorili po arabsky,“ doplnila.

Študentka na ženu následne začala hovoriť po česky. Keď však útočníčka zistila, že jej rozumie, začala ju ignorovať. Cestujúci zostali zaskočení a ďalších 15 minúť bolo podľa slov napadnutej v električke úplné ticho. Útočníčka sa ďalej viezla s nimi, no už nič iné nerobila.

Žena sa rozhodla prípad nahlásiť polícii, no ich nezáujem ju zaskočil. „Rozprávala som im, čo sa mi stalo, cítila som však absolútny nezáujem. Potom sa ma dokonca opýtali, či to naozaj chcem nahlásiť,“ povedala, hoci portál dodáva, že polícia sa voči jej tvrdeniu ohradila.

Vyhoďte muslimskú študentku

Aby toho nebolo málo, v uplynulých dňoch sa v schránke teplického gymnázia začali hromadiť výzvy na vylúčenie muslimskej študentky zo školy. Riaditeľ školy Zdeňek Bergman pre portál Aktuálně.cz povedal, že ich prišlo už aspoň niekoľko desiatok. Výzvy sa týkajú študentky druhého ročníka gymnázia Eman Ghaleb, ktorá sa ako päťročná do Českej republiky prisťahovala z Jemenu.

„Som Čech a bojím sa o svoju zem a jej budúcnosť. Tou budúcnosťou sú naše deti a mládež. Nechcem, aby moje deti ohrozovali muslimovia a islám. Vyzývam Vás preto, aby ste nebol ľahostajný voči našim deťom a ochraňoval ich pred muslimami a islamskou propagandou,“ stojí v jednom z dopisov.

O Eman sme zhodou okolností už raz informovali začiatkom roka. Na Facebooku vtedy zdieľala svoju skúsenosť z cesty autobusom. Nejaký muž jej začal nadávať a posielal ju „tam, odkiaľ prišla.“ V tom však vodič autobusu zastavil a muža vyhodil von.

Jej status bol vtedy veľmi populárny a i tentokrát jej množstvo ľudí na facebookovej stránke vyjadruje podporu. „Milá Eman. Je mi ľúto, že vo svojom veku musíš čeliť nenávisti a nechcenej negatívnej publicite namiesto užívania si svojej mladosti,“ stojí v jednom z komentárov. „Nie, že by to niečo znamenalo, ale chcem vyjadriť svoju podporu Eman Ghaleb,“ uvádza sa v ďalšom.

Riaditeľ: Nemysliteľné

„Tie výzvy sú úplne nemysliteľné a neakceptovateľné. Aby som niekoho vylúčil zo školy kvôli jeho náboženskému vyznaniu, to je úplne mimo reality,“ zhodnotil dopisy riaditeľ Bergman. Formulácie v dopisoch sa podľa neho opakujú, čo potvrdzuje domnienku, že ide o nejakú formu hromadnej akcie.

Možným dôvodom sú podľa neho aktivity školy na podporu všeobecného vzdelania a povedomia o náboženstvách. „Niektoré akcie sú určené aj pre verejnosť, ako napríklad minulý rok ‚muslimský víkend‘, počas ktorého niekoľko cudzincov žijúcich v Česku predstavilo účastníkom svoju pôvodnú vlasť,“ vysvetlil riaditeľ a dodal, že súčasťou programu bola i prednáška odborníka z Orientálneho ústavu Akadémie vied Českej republiky.

Muslimský víkend bol súčasťou série stretnutí, medzi ktorými bol napríklad týždeň židovskej kultúry, vietnamské dni či stretnutia s predstaviteľmi evanjelickej, pravoslávnej, katolíckej a československej husitskej cirkvi.

Riaditeľ sa pre Aktuálně.cz sťažoval, že síce mu chodia ďakovné a povzbudivé e-maily, tých negatívnych je žiaľ podstatne viac. „Ja sa však budem držať myšlienky obsiahnutej v Talmude: Nepridáš sa k väčšine, ak pácha zlo,“ povedal nakoniec.

Titulná foto: Brandon Doran, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Foto: INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply