Už aj Česká televízia sa niekedy uchyľuje k zbytočne bulvárnemu formátu.

Predajnosť, návštevnosť a množstvo zdieľaní – to sú dnes najdôležitejšie faktory, ktoré na seba viažu predaj reklamného času a tak pochopiteľne zaujímajú aj majiteľov médií. Pravdivosť informácií je až na druhom mieste. Strach, lži a nenávisť predávajú, ľudia ich programovo vyhľadávajú a realita a fakty sú znásilňované pre „blaho“ zisku.

Správne desivá správa

Nemecko vraj minulý utorok podľa médií vydesil útok sprvu neznámeho muža, ktorý v skorých ranných hodinách nožom zaútočil na nič netušiacich ľudí vo vlaku a na peróne ospalého provinčného mestečka. Jedného zabil a troch zranil. Príbeh, hoc tragický, by bol inokedy pre médiá prehliadnuteľný. Avšak keď sa k tomu pridala informácia, že útočník údajne kričal „Alláhu Akbar“ (Boh je Najväčší) a „smrť neveriacim“, informácia odnikadiaľ sa obratom ocitla na titulných stranách printových aj internetových médií a bola kľúčovou témou večerných správ a komentárov.

Nič na tom nezmenili ani neskôr zverejnené fakty, že „podľa agentúry DPA… vyšetrovatelia potvrdili správy médií, že 27-ročný Nemec strávil tesne pred útokom na odporúčanie svojich starých rodičov jeden deň na klinike v Hesensku. Starí rodičia sa totiž obávali o jeho duševné zdravie,“ resp. že „vyšetrovateľom sa nepodarilo nájsť nijaké spojenie medzi ním a akoukoľvek islamistickou či extrémistickou skupinou.“ Fáma bola na svete a je potrebné ju živiť, aspoň do posledného reklamného bloku.

To, že sa takto správajú bulvárne média, alebo internetové portály priživujúce sa na ľudskom nešťastí, prípadne stránky extrémistov parazitujúce na ľudskom strachu a neznalosti, azda nikoho neprekvapí. Zvláštne, či skôr nepríjemne skľučujúce je to, ak sa do tejto hry o najväčšiu senzáciu dňa a zneužitie reality v honbe za správne desivou správou zapájajú aj verejnoprávne média.

Muslim znesie všetko?

Česká televízia patrí k najkvalitnejším verejnoprávnym médiám v strednej Európe. No, i tá sa v ostatnom čase, najmä v rámci niektorých relácií a konkrétnych tém, uchyľuje k zbytočne bulvárnemu formátu. Prím v tomto smere hrá relácia Máte slovo.

Tá sa profiluje ako „aréna“, v ktorej si môže občan povedať, čo má na jazyku a dať voľný priechod emóciám. Priestor dostávajú tí, ktorí rozširujú lži a strach. Konšpirátori, „odborníci“, no hlavne dostatočne nahnevaní diváci. Častokrát agresívne útočia, hystericky klamú a pod rúškom objektivity prezentujú novodobé „Protokoly sionských mudrcov“ namierené najmä voči migrantom a náboženským menšinám – muslimom. Poviete si, muslim znesie všetko.

Nadpráca v službách strachu

V podobnom duchu sa, žiaľ, niesla aj utorková relácia ČT24 Udalosti a komentáre. V úvodnej časti nazvanej „Nebezpečná Európa?“ si moderátor a jeho hostia,psychológ Zdeněk Bašný, bývalý veľvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar a publicista Jefim Fištejn, zobrali na mušku dve, na prvý pohľad nezlučiteľné témy: útok nožom v malom mestečku pri Mníchove a snahy politikov obmedzovať nenávistné komentáre na internete.

Výsledkom oboch diskusií však bolo len potvrdenie predsudkov, ktoré má verejnosť voči muslimom, že sú to len potenciálni teroristi a príživníci. Európa je nebezpečná, pretože sú tu teroristi, ktorí myslia a konajú na linke tradícia (kultúrny okruh arabského sveta) – Korán – Dáiš (tzv. islamský štát). Európa je nebezpečná, pretože sa nemilitarizuje ako Izrael, nepoučila sa od neho a nevyužíva jeho skúsenosti a poznatky. Európa je nebezpečná, lebo ustupuje v mene pochybnej korektnosti.

V úvode relácie síce odzneli fakty o tom, že spojitosť medzi útokom v blízkosti Mníchova a terorizmom sa nepotvrdila, že útočník bol psychicky narušený a že bol zjavne narkoman, nijako to však nebránilo moderátorovi a Tomášovi Pojarovi, aby opakovane navodzovali atmosféru strachu. Veď, čo ak to predsa len bol terorizmus.

Svet podľa Jefima

Realitou dnešných dní je i nárast internetovej nenávisti. Tá sa pochopiteľne obracia najmä voči tým, ktorí tvoria v spoločnosti menšinu, resp. tým, ktorí sú stigmatizovaní ako „hrozba pre spoločnosť“. Poodhaliť možné riešenia minimalizácie tejto nenávisti mal hosť v štúdiu, komentátor a publicista Jefim Fištein.

Ten však namiesto riešení, ako na sociálnych sieťach a v spoločnosti obmedziť nenávisť, hovoril o akomsi zamlčovaní pravdy v prípade útoku pri Mníchove alebo novoročných útokoch v Kolíne, o voľbe prvého muslimského starostu Londýna, ktorý vraj nevyhral kvôli programu, ale vďaka tomu, že je muslim a preto ho volili ostatní muslimovia a o tom, že súčasný svet je nevyvážený, v čom má svoje prsty opäť prehnaná politická korektnosť vo vzťahu k muslimom.

Svet podľa Jefima bude bez zdieľanej nenávisti až vtedy, keď nie len v Londýne bude muslim starostom, ale v pakistanskom Karáčí bude zároveň starostom kresťan z Británie. Čo na tom, že pravdepodobnosť, že Brit, kresťan bude žiť v Karáči a bude uchádzať o post starostu je blízka nule, hlavne, že môžeme poukázať na to, ako Západ nahráva muslimom a neustále im ustupuje.

Presne takto to prezentujú európski populistickí politici, „naštvané matky“, „vševediaci docenti“ a neraz bohužiaľ aj verejnoprávne médiá, ktoré nezmyselne podceňujú nebezpečenstvo z opakovane znásilňovanej reality.

 

Share.

PhDr. Jozef Lenč, PhD. je slovenský politológ. V súčastnosti vyučuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pravidelne komentuje dianie na Blízkom východe v slovenských médiách.

Leave A Reply