Toto boli najpopulárnejšie články na ISLAMONLINE.sk v roku 2014

1

Päť najčítanejších článkov roka a niekoľko štatistík na záver.

Do zoznamu nie sú započítané dva články, ktoré sa pravidelne objavovali počas pôstneho mesiaca ramadán, 27 jedál pre suhúr, ktoré v mesiaci ramadán prinášajú energiu počas celého dňa a Jak dlouho se budou muslimové ve světě postit?, a to z dvoch dôvodov.

Počas tohto mesiaca bola aktivita na stránke podstatne vyššia, ako v ktoromkoľvek období predtým a potom. Oba články boli zároveň opakovane zobrazované v priebehu mesiaca. Prvý z nich takmer každý deň, čo vyvolalo veľký nepomer v čítanosti.

Muslimové světa odsuzují ISIS
V Norsku proti ISIS v Oslu protestovalo 5 tisíc muslimů. AP, NTB Scanpix, Torstein Boe

1. Muslimové světa odsuzují ISIS

Najpopulárnejším článkom v minulom roku bol zoznam muslimských učencov a islamských organizácií z rôznych kútov sveta, ktoré oficiálne odsúdili neľudské vyčíňanie radikálov z hnutia ISIL. Okrem náboženských a politických autorít z muslimského sveta článok popisuje i protestné zhromaždenia muslimov, ktorými vyjadrovali svoj nesúhlas s touto zločineckou organizáciou.

Od svojho publikovania 14. septembra bol text zdieľaný na sociálnych sieťach 327-krát a bol najčítanejším článkom od spustenia portálu ISLAMONLINE.sk.Vyhlásenie

2. Vyhlásenie k násilnostiam voči kresťanom zo strany tzv. islamského štátu v severnom Iraku

Islamská nadácia na Slovensku vydala v auguste vyhlásenie, v ktorom vyčíňanie ISIL jasne a bezpodmienečne odsúdila. Napriek tomu, že to bol druhý najčítanejší článok v roku 2014 a do dnes zdieľaný bol 120-krát, v novembri – o tri mesiace neskôr – bývalé redaktorské eso denníku SME Karol Sudor prehlásil, že slovenskí muslimovia o „džihádistoch“ z ISIL mlčia.

Islamská nadácia sa voči tomuto tvrdeniu ohradila a označila ho za poškodzovanie jej dobrého mena. Projekt N, portál, ktorý publikoval rozhovor s uvedeným vyjadrením, k nemu doplnil odkaz s oficiálnym stanoviskom nadácie.

Útoky na muslimov v Mjanmarsku motivujú rasistické prejavy na Facebooku. Sú podobné tým u nás
Mnoho muslimov Rohingja muselo v dôsledku násilností opustiť svoje domovy a prežíva v utečeneckých táboroch.
Steve Gumaer, Flickr, CC

3. Útoky na muslimov v Mjanmarsku motivujú rasistické prejavy na Facebooku. Sú podobné tým u nás

Al-Džazíra publikovala v polovici júna reportáž o tom, ako anonymné nenávistné prejavy na Facebooku v Mjanmarsku vedú ku konkrétnym útokom na muslimskú menšinu Rohingja v krajine.

ISLAMONLINE.sk aplikoval prípad Mjanmarska na agresívne internetové komentáre na Slovensku a najmä v Českej republike. Jeho cieľom bolo ukázať, že podobné prejavy nemožno brať na ľahkú váhu, pretože sa môžu veľmi ľahko stať príčinou reálnych útokov. V Českej republike už k niekoľkým incidentom došlo.

Bola by premena Hagie Sofie na mešitu oslavou Turecka?
Hagia Sofia alebo Chrám božej múdrosti sa nachádza v centre Istanbulu. Zdroj: MiGowa, CC, Flickr

4. Bola by premena Hagie Sofie na mešitu oslavou Turecka?

Komentár profesora komparatívneho štúdia civilizácií na Medzinárodnej islamskej univerzite v Malajzii Abdulláha Ahsana má zdanlivo provokatívny názov. Rozoberá v ňom však dôvody, prečo by premena Hagie Sofie, pôvodne kresťanského chrámu a neskôr mešity, späť na mešitu nebola len veľmi nerozumným krokom, ale podľa Ahsana priam rúhaním. Vysvetľuje tiež, prečo svojho času sultán Mehmet rozhodol o premene stavby na mešitu a v čom sa súdobé okolnosti líšia od súčasnosti.

Tretí najčítanejší článok bol zároveň prvým, pokiaľ ide o počet hlasov na Vybrali.sme.sk, slovenskej službe na odporúčanie zaujímavých internetových odkazov.

Pravicové zatemnění mysli
Marta Monteiro, The New York Times

5. Pravicové zatemnění mysli

Riaditeľ projektu ReligioWest Európskeho univerzitného inštitútu vo Florencii Oliver Roy sa v článku, ktorý publikoval i slávny The New York Times, zamýšľa nad podivuhodným paradoxom pravicových európskych strán.

Tie v snahe zachovať si voličov prijímajú stále viac tém, ktoré sú v rozpore s učením kresťanských cirkví, no pri diskusiách o isláme a integrácii muslimov sa bez váhania odvolávajú na kresťanské hodnoty Európy.

Niekoľko štatistík na záver

Na ISLAMONLINE.sk bolo v minulom roku publikovaných 152 príspevkov. Za sedem mesiacov jeho existencie naň zavítalo 6 709 návštevníkov, ktorí si pozreli spolu 28 233 stránok. S výnimkou ramadánu prišlo najviac čitateľov v decembri, spolu 1 278.

Zo Slovenska prišlo viac návštevníkov, ako z Českej republiky, najviac z Bratislavy a po nej z Prahy. Viac ako tretina všetkých návštev bola z mobilných zariadení.

Titilná foto: INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply