Útok na muslimov v Londýne odsúdil aj premiér Róbert Fico.

Minulú noc opäť zabíjal terorista. Znovu v Londýne. Podobne, ako pred pár dňami, páchateľ dodávkou vrazil do nevinných ľudí. Po útoku zostal na mieste jeden mŕtvy a niekoľko zranených.

Terorista zaútočil na skupinu muslimov, ktorí sa po nočnej modlitbe, ktorá patrí k pôstnemu mesiacu ramadán, zhromaždili pred londýnskou mešitou v štvrti Finsbury. „Bol to útok na všetkých Londýnčanov a mali by sme sa všetci spoločne postaviť extrémistom bez ohľadu na ich príčiny,“ konštatoval Neil Bassu z veliteľstva londýnskej polície.

Útok okamžite odsúdili európski politici, ku ktorým sa tentokrát pridal dokonca aj premiér Robert Fico. Našli sa však aj takí, ktorých útok potešil. Po zistení, že napadnutými sú iba muslimovia, sa v rámci diskusií na sociálnych sieťach slovenských médií roztrhlo vrece s nenávistnými a škodoradostnými príspevkami.

Aktuality.sk a iniciatíva #somtu

Fakticky hneď po tom, ako o šiestej ráno zverejnil informačný portál Aktuality.sk na svojom facebookovom účte správu o londýnskom útoku na muslimov, zaplavilo správu množstvo nenávistných komentárov. Diskutujúci v nich vyjadrovali radosť z útoku a otvorené sympatie s tými, ktorí sa takto „pomstili“ za predchádzajúce útoky v Londýne a Manchestri.

„Čo čakali?“, „Ja sa im ani nečudujem“ alebo „Karma je zdarma!“ sú tie slušnejšie z reakcií. Pochopenie s teroristami mala aj Scarlett W., ktorá napísala: „Možno rodič niektorého zo zavraždených detí zobral spravodlivosť do vlastných rúk, držím mu palce.“ Maťo M. zasníval vo veľkom: „Konečne, keby tak chcelo 2000 dodávok za deň takto nad*bať.“

Veľké množstvo komentárov plných nenávisti našťastie nezostalo bez povšimnutia. Jednou z prvých, kto upozornil na hromadiacu sa nenávisť, bola riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová, ktorá v diskusii napísala: „Toto je veľmi smutné. Je úplne jedno, akej viery boli obete, boli to ľudia, ktorí majú svojich blízkych, ktorí ich milujú. Pre ich rodiny to musí byť strašné. #somtu

Hashtag #somtu nepoužila náhodou. Ide o odkaz na iniciatívu, ktorá sa snaží na internete bojovať proti nenávisti a ktorej prácu ocenil už aj prezident Andrej Kiska. Výsledkom aktivity jej podporovateľov bolo skultivovanie menovanej diskusie, ale hlavne odstránenie väčšiny vulgárnych a nenávistných príspevkov.

„Diskusiu pod postom sme kontrolovali a premazávali už niekoľkokrát, bohužiaľ, nenávistné komentáre pribúdajú stále viac. Po vašom upozornení budeme spomínanú diskusiu kontrolovať ešte intenzívnejšie. Ešte raz vďaka za pomoc,“ odkázal komunite okolo iniciatívy #somtu Michal Badin z portálu Aktuality.sk.

Topky.sk: Karta sa obrátila

Úplne opačne sa k správe postavili administrátori facebookovej stránky Topky.sk. Tí pri článku o teroristickom útoku v Londýne cynicky napísali: „Karta sa obrátila. Dodávka vrazila do moslimov.“

Autorov statusu zjavne ani len nenapadlo, že mnohé z obetí teroristov v Európe – Paríži, Londýne, či Manchestri – boli taktiež muslimovia. Nehovoriac o obetiach na Blízkom východe, v Afrike a v Ázii, kde teroristi vraždia najmä muslimov.

Reakcia čitateľov bulváru nenechala na seba dlho čakať. Absencia kontroly zo strany redakcie a tiež fakt, že sa do debaty nezapojili aktivisti zo #somtu, dodali čitateľom odvahu a dali voľný priechod neskrývanej nenávisti. „Správne, ale je velikánska tragédia, že zdochol iba jeden podradný moslim. Mal vyhodiť do luftu celú mešitu, že by ich tam podochlo, čo najviac,“ napísal Viliam G. „Tento človek má u mňa veľké uznanie.“

Dalibor Č. v teroristovi vidí svojho hrdinu. „Ani netušia, koľko životov zachránil hrdina“. A Roman B. dodal, že „pre mňa je to hrdina.“ Jozefovi K. počet obetí nestačil. „Len jedného? Slabota,“ uviedol na margo toho, že teroristi zabili len jedného človeka. „Dúfam, že ich aspoň veľa skapalo,“ napísala Jaroslava M.

„Tak a je to tu oko za oko zub za zub. A do nich treba im všetko vrátiť minimálne trojnásobne, aby vedeli, že si nebudú robiť, čo chcú,“ tešil sa z utrpenia Radovan Sopko z Michaloviec, keď správu zdieľal.

Reakcie verejnosti

Čoraz častejšie sa opakujúce teroristické útoky navodzujú dojem, že radikáli v Európe začínajú vyhrávať. Ovládajú naše médiá, ktoré im dávajú nadmerný priestor. Bulvárne na ich útokoch dokonca zarábajú a bez hanby hecujú diskutujúcich.

Teroristi však opantali aj mysle obyčajných ľudí. Jedni útočníci sa stavajú nepriateľmi, iní hrdinami. Vidieť to na reakciách verejnosti na internete. Práve tam sa totiž z milujúcich rodičov, manželov či detí menia na nenávisť šíriace monštrá.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply