Čo sa stane s vašim telom, ak ste mesiac držali ramadánsky pôst?

0

Toto je päť vedecky dokázaných psychických a fyzických zmien, ktoré na človeku zanechá pôst.

Ramadán sa blíži k záveru a muslimovia práve zažívajú posledné dni odriekania si. Je na čase ovlažiť sa poznaním, že ramadán v nás nielenže prehlbuje súcit a duchovnosť, ale po tridsiatich dňoch bude naše telo ešte zdravšie. Ako je to možné?

Citlivosť na inzulín

Inzulín je hormón, ktorý zjednodušene povedané zariadi, že glukóza v našom tele sa premení na energiu a dostane sa do buniek. Problémom však je, že moderný človek prijíma až príliš veľa sacharidov, kvôli čomu naše telo potrebnú citlivosť na inzulín stráca. Ľudia s nízkou citlivosťou následne trpia vysokým krvným tlakom, obezitou a chorobami srdca.

Je preukázané, že pôst je jeden zo spôsobov, ako správnu reguláciu inzulínu v tele obnoviť. Práve pôstom telo akoby jemnú reguláciu jeho vylučovania oprášilo. Po tridsiatich dňoch telo omnoho lepšie reaguje na sacharidy a na zvládnutie glukózy budete potrebovať menej inzulínu.

Efektívnejšia recyklácie buniek

Držiteľ Novelovej ceny profesor Yoshinori Ohsumi sa dlhodobo venoval procesu autofágie v našom tele. Pod týmto odborným názvom sa skrýva reakcia, kedy živé bunky nášho organizmu zrecyklujú tie poškodené a mŕtve.

Tento proces možno prirovnať k oprave auta za použitia nepoškodených súčiastok z iných, už nepojazdných automobilov a je nesmierne cenný pri obnove nášho organizmu, či prevencii Parkinsonovej, alebo Alzheimerovej choroby.

Autofágia má vplyv aj na starnutie. Dobré recyklačné procesy znamenajú jasnejšiu myseľ i sviežejší vzhľad aj v pokročilom veku. Okrem toho sa pôstom obnovuje aj imunitný systém.

Reštart črevnej mikroflóry

Výskum pod vedením Johna Thomasha preukázal, že postiace sa kvasné mušky dokázali počas trávenia aktivovať protizápalové procesy, ktoré obnovili a posilnili celý tráviaci systém.

Prečo sa výskum zameral na kvasné mušky? Tento druh klasických ovocných mušiek má tráviaci metabolizmus geneticky podobný práve nám ľuďom a tak možno z jeho výsledkov dedukovať, že aj u nás pôst aktivuje proces úpravy zažívania a celý organizmus sa zbavuje škodlivín a detoxikuje.

Odstrašenie choroby všetkých chorôb

Reč je o rakovine, ktorá zažíva výraznú expanziu. Na vine môže byť práve fakt, že ľudia sa zabudli postiť. Pôst totiž pomáha telu bojovať proti rakovinovým bunkám a vie ich výrazne oslabiť.

Výskumníci z Dallasu ukázali, že prerušovaný pôst zastavil progres najbežnejšieho typu detskej leukémie a štúdia z Univerzity v južnej Kalifornii preukázala, že pôst v kombinácii s chemoterapiou narušil ochranné väzby rakoviny prsníka a kože, čím umožnil imunitnému systému ochorenie poraziť.

Posilnenie vôle

Profesor Roy Baumeister z Floridskej štátnej univerzity našiel súvislosť medzi schopnosťou sebaovládania, šťastím a úspechom. Sebaovládanie prirovnal k svalu, ktorý cvičením pevnie.

Pôst je výbornou možnosťou, ako cvičiť sebaovládanie a získať lepšiu sebakontrolu nad samým sebou. Postiaci sa ľudia lepšie znášajú stres, výkyvy emócií, konzumujú menej kofeínu aj nikotínu. Jednoducho, vedia sa lepšie ovládať.

Článok bol inšpirovaný textom publikovaným pre portál Mvslim.com. Foto: Ramadánska večera v Bratislave, ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply