Muslimovia útok rýchlo odsúdili. Vybrali sme najsilnejšie reakcie.

Masová vražda, ktorá sa odohrala v sobotu v noci v americkom meste Orlando, je najhorším zločinom z nenávisti v novodobých dejinách Spojených štátov.

Útočníkom a vrahom nevinných v klube Pulse bol 29-ročný Omar Mir Sadiq Matín, v New Yorku narodený občan Floridy, ktorý bol zamestnancom bezpečnostnej služby.

Nenávistné komentáre ignorovali

Matín, ktorého prezident Obama označil ako človeka „naplneného nenávisťou“, v rokoch 2013 a 2014 sledovala FBI, čo potvrdil aj šéf FBI na Floride, Ron Hopper.

Prvýkrát sa jeho meno objavilo v súvislosti s nenávistnými komentármi, ktoré zverejňoval na internete a tiež s možným prepojením na teroristické organizácie. I k samotnému útoku v Orlande sa nakoniec prihlásila teroristická skupina Dá’iš.

Navzdory týmto podozreniam však nebol zatknutý a dnes je zodpovedný za čin, ktorý si vyžiadal najmenej 50 mŕtvych a 53 zranených.

Memento pre Slovensko

Prehliadanie nenávisti šírenej na internete je bežnou praxou i u nás. Prípad z amerického Orlanda je preto viac než varovným mementom aj pre Slovensko.

Meno vraha je automaticky spájané s muslimami a jeho čin s islámom. Smútok a strach sa tak u mnohých menia na nenávisť, ktorú beztrestne ventilujú na verejnosti.

Screenshot 2016-06-13 16.10.23

„Volal sa Omar, to snáď hovorí za všetko a my sme si tu napúšťali státisíce ak nie milióny podobných,“ komentuje správu o streľbe v diskusii na facebookovej stránke Aktuality.sk, Laco.

Nikoleta dodáva, spájajúc vraždenie v Orlande s utečeneckou krízou: „Púšťajú sem hajzlov a potom sa plače.“

Silný odkaz muslimov

Streľba v Orlande nezostala bez reakcie amerických muslimov. Jedným z prvých bol sýrsko-americký aktivista Hasan Shibly z Floridy, ktorý priamo z miesta činu sprostredkoval video so svojim posolstvom i postojom miestnych muslimov, ktorí rázne odmietli toto násilie.

„Chceme vyslať silný odkaz, že nebudeme akceptovať kriminálnikov a teroristov, ktorí sa rozhodnú vraždiť Američanov a spoločne ako Američania budeme vystupovať proti hrozným a nechutným zločinom voči ľudskosti,“ povedal Shilby.

K odsúdeniu brutálneho útoku sa pridali i ďalší známi muslimovia. „Osoba, ktorá je zodpovedná za tento masaker, je zločincom. Nech sa s ňou zaobchádza, ako so zločincom. To, či sa volá Omar, alebo John by malo byť irelevantné. Úprimnú sústrasť obetiam a blízkym,“ uviedol v stanovisku spevák Sami Yusuf.

Útok odsúdila aj islamská vzdelávacia inštitúcia Zaytuna College, ktorú vedie svetoznámy muslimský učenec Hamza Yusuf.

#Orlando Senseless. Barbaric. Despicable. As the shouting wars begin on television and social media, don’t forget the…

Posted by Omar Suleiman on 12. jún 2016

Mladý muslimský učiteľ Omar Suleiman útok označil za nezmyselný, barbarský a hodný opovrhnutia. Jeho status na Facebooku zdieľalo už viac ako 14-tisíc ľudí.

„V uplynulom týždni sme si pripomínali muža, ktorý, ako všetci vieme, bol inšpirovaný islámom a šíril mier a spravodlivosť do všetkých kútov sveta, kde svojim pozitívnym prístupom ovplyvnil milióny ľudí,“ napísal.

„Ja a muslimovia naprieč celou krajinou odmietame byť nedobrovoľne spájaní s nejakým neznámym a psychicky narušeným vrahom, ktorý dnes bezohľadne vzal život desiatkam ľudí v Orlande,“ dodal Suleiman.

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply