Figurína muslimky so samopalom je hlúpy žart, na ktorý môžu doplatiť tí najzraniteľnejší

0

Budú vtipkári spokojní, až keď kvôli nim niekto zbije ženu v šatke?

Neznámi vtipkári cez víkend umiestnili pred Dóm sv. Martina v Bratislave ženskú figurínu s atrapou samopalu. Figurína so zahalenou tvárou mala zjavne pripomínať muslimku.

„Podozrivú figurínu si ľudia všimli pred deviatou ráno, na kedy bola v chráme naplánovaná svätá omša. Polícia dostala prvý telefonát na linke 158 krátko pred 09.15,“  informoval portál Aktuality.sk.

Prípadom sa už zaoberá polícia. Tá na mieste ubezpečila verejnosť, že ide len o figurínu, ktorá nepredstavuje nebezpečenstvo a zároveň informovala, že vec prevzal vyšetrovateľ, ktorý „začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania slobody vyznania“.

Nebezpečné žarty

Prípad pripomína dva roky starú správu o údajnej mešite na Kamennom námestí, ktorá vyvolala hnev časti verejnosti a primárne na sociálnych sieťach rozvírila vlnu islamofóbnych reakcií.

Postoje slovenskej verejnosti voči islámu a muslimom, ktorí u nás žijú, sú dlhodobo negatívne. Ešte viac sa zhoršili pred marcovými parlamentnými voľbami, v ktorých kampaň proti utečencom a muslimom rezonovala obzvlášť.

Situcii nepomáhajú ani opakujúce sa skreslené správy o muslimoch, isláme a tzv. islamských zvykoch, ktoré sú postavené na bulvárnych správach.

Domnievame sa, že podobne, ako v prípade falošnej mešity v Bratislave, tak aj v súvislosti s figurínou so samopalom ide o nemiestne, hlúpe ba nebezpečné žarty, ktoré však môžu mať nedozerné následky.

Môžu vyvolať neprimeranú hystériu avšak i prípadnú násilnú reakciu, ktorá môže ohroziť najmä tých, ktorí s celou vecou nič nemajú – cudzincov či muslimky v šatkách.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply