Vyhlásenie k útokom vo Viedni

0

Terorizmus je útokom na slobodu a základy ľudského spolužitia. Teroristi, ktorí o sebe vyhlasujú, že bránia náboženstvo a kultúru, sa dopúšťajú najhrubšieho zneužitia náboženstva.

Ako členovia iniciatívy medzináboženského dialógu „Stretnú sa kresťan, moslim a žid…“ odsudzujeme včerajší teroristický útok vo Viedni, ktorý podľa posledných správ zosnovali a spáchali podporovatelia tzv. Islamského štátu. Vyjadrujeme sústrasť pozostalým obetí, zraneným prajeme uzdravenie a rakúskym bezpečnostným zložkám prejavujeme vďaku za rýchly, profesionálny a obetavý zásah.

Súčasná eskalácia násilia v mene náboženstva sa môže javiť ako zlyhanie úsilia o pokojné spolužitie ľudí rôznych náboženstiev a kultúr. V skutočnosti však ide o zúfalý a odporný pokus náboženského fundamentalizmu a extrémizmu odmietnuť predstavu o spolužití ľudí rôznych presvedčení v modernej európskej spoločnosti.

Preto aj naďalej vyzývame k hľadaniu porozumenia.

Mohamad Safwan Hasna, imám – Islamská nadácia na Slovensku
Misha Kapustin, rabín
Felix Maria Ofm, kňaz, františkánsky rehoľník
Ondrej Prostrednik, teológ a publicista
Martin Kováč, kňaz a teológ
Mario Nicolini, organizátor medzináboženského dialógu
Artan Qineti, vysokoškolský pedagóg
Jožo Lenč, politológ, vysokoškolský pedagóg
Maroš Žofčin, Islamská nadácia na Slovensku, ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply