Kanadský politik pochopil význam ramadánu lepšie, ako mnohí muslimovia

0

Ramadán nespočíva iba v odriekaní, ale predovšetkým v solidarite s ľuďmi v núdzi.

„Pán predseda, budúci týždeň budú státisíce Kanaďanov oslavovať ramadán, len v mojom vlastnom volebnom obvode to budú tisíce a po celom svete stovky miliónov, a preto by som chcel pri tejto príležitosti všetkým, ktorí budú sláviť ramadán, zaželať Ramadán Mubarak,“ začal svoje vystúpenie v Dolnej snemovni kanadského parlamentu liberálny politik Mark Holland, ktorý v súčasnosti zastáva i pozíciu parlamentného tajomníka ministra pre demokratické inštitúcie.

Neostalo však len pri vyjadrení prianí požehnaného sviatku tak, ako to urobili aj iní politici vo vyspelých liberálnych demokraciách. Ramadánske želanie, či skôr prosba k verejnosti, zo strany Marka Hollanda mala hlbšie posolstvo.

„Minulý rok som mal príležitosť sa počas ramadánu postiť a je to niečo, čo budem robiť znovu. A tiež podporím charitu GIVE 30. GIVE 30 zbiera peniaze ušetrené každodenným postením sa a poskytuje ich tým, ktorí ich najviac potrebujú, špeciálne v potravinových balíčkoch,“ dodal Holland.

Význam ramadánu nespočíva iba v odriekaní jedla

Vo svojom príhovore tak nielenže vyjadril osobnú podporu a priamu angažovanosť v pôstnom období, ale deklaroval pochopenie pre odkaz a význam ramadánskeho pôstu, ktorý nespočíva iba v odriekaní jedla (a iných pôžitkov), ale predovšetkým v solidarite a pomoci ľuďom, ktorí sú v sociálnej núdzi.

Podobne v zmysle étosu ramadánu Holland poznamenal, že v pôstnom mesiaci si veriaci na vlastnej skúsenosti uvedomujú, aké je to trpieť nedostatkom jedla a vody.

„Nanešťastie aj mnohé deti v Kanade a najmä vo svete trpia nedostatkom,“ smutne ukončil svoje vystúpenie. Dodal, že nádejou je práve GIVE 30 a úprimné využitie odkazu ramadánu, ktoré nám umožní pomôcť tým, ktorí potrebujú našu pomoc.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply