So slovom terorizmus podľa neho treba narábať opatrne, aby sa nešírila demagógia.

„Tí ľudia sú tu dlhodobo, sú to často ľudia, ktorí tu vyštudovali ešte v období Československa, majú založené rodiny, vôbec by som ich nedefinoval ako skupinu, ktorá je prioritne tá, od ktorej niečo hrozí,“ povedal pre Tablet.TV prezident Policajného zboru gen. PaeDr. Tibor Gašpar.

Na otázku moderátorky, či „je terorizmus pre Slovákov reálnou hrozbou,“ odpovedal: „Samozrejme s týmto slovíčkom treba narábať veľmi opatrne, aby sme nešírili nejakú demagógiu.“

Venujú sa všetkým podozrivým

Ozrejmil, že polícia sa nezaoberá konkrétnou náboženskou, alebo inou skupinou, ale venuje sa rizikovým osobám vo všeobecnosti.

„Venujeme sa všetkým osobám, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko bez ohľadu na národnosť, etnickú príslušnosť, pohlavie. Takže to nie je o tom, že sa venujeme trebárs len tejto [muslimskej] komunite,“ povedal Gašpar.

Vysvetlenie policajného prezidenta prišlo potom, ako sa v médiách začalo hovoriť o možnom sledovaní muslimskej komunity len na základe náboženskej príslušnosti.

V tomto duchu sa krátko po teroristických útokoch v Paríži vyjadril slovenský premiér Róbert Fico, ktorý v diskusnej relácii TA3 V politike povedal, že monitorujú „každého jedného muslima, ktorý sa nachádza na území Slovenskej republiky.“

Neskôr sa dokonca objavili správy, podľa ktorých slovenská polícia navštevuje hotely a penzióny a pýta sa, či v nich nie sú ubytovaní nejakí „Arabi a muslimovia.“

Dôležité stanovisko

Vyjadrenie prezidenta Policajného zboru je dôležité i smerom k slovenskej verejnosti, ktorá sa po výroku o sledovaní muslimskej komunity začala muslimov obávať ešte viac.

Krátko potom, ako začali byť muslimovia na Slovensku po parížskych útokoch nepriamo označovaní za hrozbu, nám začali chodiť rôzne nenávistné e-maily.

Obavy ľudí sa však neobmedzili iba na osoby muslimského vierovyznania. Prejavili sa i pred príchodom kresťanských utečeneckých rodín, ktoré sa vláda rozhodla prijať a usídliť na Slovensku.

Vláda na konci novembra oznámila, že rodiny budú umiestnené v obciach v okolí Nitry. Viacerí občania týchto obcí sa však začali vyhrážať, že prestanú chodiť do kostola alebo odhlásia deti zo školy. Vláda nakoniec od svojho rozhodnutia ustúpila a uviedla, že utečenecké rodiny budú ubytované v štátnych zariadeniach.

Zdroj: Tablet.TV

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply