Nepríjemná správa pre islamofóbov: Winston Churchill inklinoval k islámu a muslimskej kultúre

0

Odhalenie korešpondencie budúceho britského premiéra sira Winstona Churchilla s jeho príbuznými ponúkajú nový pohľad na jeho postoje k islámu.

V súčasnosti sme svedkami čoraz aktívnejšej prezentácie rôznych hnutí a jednotlivcov verejne prezentujúcich svoj islamofóbny postoj, ktorý neraz prerastá až do nebezpečných podôb xenofóbie.

O to nepríjemnejšou správou pre konzervatívne zmýšľajúcich islamofóbov bude najnovšia kniha Warrena Docktera, PhD. historika Univerzity v Cambridge, Winston Churchill a islamsky svet: orientalizmus, impérium a diplomacia na Blízkom východe.  Správu o ňom prináša britský The Independent.

Prináša v nej zaujímavé zistenia zo súkromnej konverzácie medzi W. Churchillom a jeho budúcou švagrinou Lady Gwendoline Bertie a odhaľuje tak doposiaľ neznámu tvár tohto významného britského politika.

Prosím ťa, nekonvertuj!

„Prosím ťa, nekonvertuj na islám,“ žiada v liste z augusta 1907 Lady Gwendoline budúceho britského premiéra a pokračuje: „Všimla som si z tvojich postojov, že inklinuješ k orientalizmu a chcel by si byť pašom.“

Budúca švagriná sa obávala, že počas chystanej cesty na Blízky východ by sa mohol dostať do úzkeho kontaktu s islámom a jeho prípadné konvertovanie by bolo omnoho jednoduchšie.

Obavy Churchillovej príbuznej zmierňuje Warren Dockter, objaviteľ rodinnej korešpondencie, ktorý konštatuje, že podľa neho pravdepodobne neexistovala reálna šanca, že by sa Churchill stal muslimom.

V tom čase bol členom Liberálnej strany (1904-24) a „bol viac-menej ateista,“ dodáva Docter. „Je však pravdou, že islamská kultúra ho veľmi fascinovala. Na druhej strane, medzi viktoriánskou šľachtou to nebolo nič výnimočné,“ dopĺňa historik.

Churchill a muslimovia

Churchill sa zoznámil s islámom počas služby v britskej armáde. V rámci nej pôsobil v britskej severozápadnej Indii (dnešný Pakistan) a v Sudáne.

Po návrate sa v súkromí zavše obliekal do tradičného arabského oblečenia. „Obavy Lady Gwendoline boli spôsobené aj tým, že vedela, že Churchill sa v tom čase chystal vycestovať do Afriky, krátko po tom, ako sa zoznámil s W. S. Bluntom,“ dodáva Dockter.

Britský poet, arabista a anti-imperialista Wilfid S. Blunt (z. 1922) bol jedným z priekopníkom orientalistiky a pozitívnej prezentácie islamskej kultúry na Západe. Vďaka jeho postojom sa aj Churchill priklonil k progresívnemu mysleniu, obdivu k osmanskej histórii a presadzovaniu pozitívneho obrazu a zrovnopráveniu islámu a kresťanstva.

Tento postoj si uchoval aj neskôr, keď počas druhej svetovej vojny, už ako britský premiér, vyčlenil z rozpočtu 100 tisíc libier, ktoré mali poslúžiť k výstavbe mešity v londýnskom Regent’s Parku.

Obdivovateľ i kritik

V rámci svojho postoja k islámu a islamskej kultúry sa nikdy neuchýlil k iracionálnemu preceňovaniu muslimov.

Už počas pôsobenia v Sudáne na konci 90-tych rokov 19. storočia kritizoval, zaostalosť, prežívajúce otroctvo a diskriminačné postavenie žien, ktoré pozoroval v sudánskej spoločnosti. Tieto poznatky spísal v zápiskoch, ktoré vydal pod názvom Riečna vojna (The River War, 1899).

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply