Štatistika: Názor Američanov na Arabov a muslimov sa zhoršuje

0

Vnímanie Arabov a muslimov vo všeobecnosti Američanmi sa v posledných rokoch zhoršuje. Obzvlášť negatívne ich vnímajú republikáni a seniori.

Iba 27 percent Američanov má na muslimov pozitívny názor v porovnaní s 35 percentami v roku 2010. Pozitívny postoj k Arabom klesol za rovnaké obdobie z 43 na 32 percent.

Údaje sú výsledkom prieskumu neziskovej organizácie Arabsko-americký inštitút, ktorý bol vydaný v utorok 29. júla. Prieskum bol vykonaný na vzorke 1 110 respondentov. O jeho výsledkoch informovala agentúra Reuters.

Až 42 percent opýtaných považuje za ospravedlniteľné povinné analyzovanie a vyhodnocovanie arabských a muslimských američanov uchádzajúcich sa o dôležité pozície v štátnej správe.

Štatistika: Názor Američanov na Arabov a muslimov sa zhoršuje
Arabsko-americké národné múzeum bolo otvorené v roku 2005. Ako prvé múzeum svojho druhu na svete sa zameriava na históriu a kultúru Arabov v Amerike.
Knight Foundation, Flickr, CC

„Najväčšiu obavu z výsledkov prieskumu vo mne nevyvoláva to, že nás ľudia nemajú radi, ale to, k čomu ich tento postoj vedie,“ povedal riaditeľ inštitútu Jim Zogby, ktorého predkovia pochádzajú z Libanonu.

Zogby odôvodňuje zhoršujúce sa postoje verejnosti najmä negatívnym zobrazovaním Arabov a muslimov v médiách.

Vo všeobecnosti sú voči Arabom a muslimom viac skeptickí republikáni (59 percent) ako demokrati (32 percent), viac belosi (47 percent) ako ostatné etniká (29 percent) a viac starí (53 percent ľudí na 65 rokov) ako mladí (32 percent ľudí od 18 do 28 rokov).

Väčšia amerických Arabov nie sú muslimovia

Zogby tiež pripomenul pretrvávajúci trend mnohých Američanov stotožňovať arabských Američanov s muslimami, hoci v skutočnosti len menej ako tretina Arabov v Spojených štátoch sú muslimovia a zároveň menej ako štvrtia amerických muslimov sú Arabi.

Podľa údajov inštitútu najmenej 3,5 milióna Američanov má arabský pôvod. Najviac z nich (27 percent) pochádza z Libanonu, potom z Egypta a zo Sýrie.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply