Britské banky začali bez vysvetlenia uzatvárať účty muslimským charitatívnym organizáciám

1

Niektoré britské banky začali v poslednom období vo veľkom uzatvárať účty muslimským charitatívnym organizáciám. Zmrazovanie účtov organizácií podozrivých z trestnej činnosti bolo vždy bežnou a logickou praxou, no v tomto prípade ide o uzatváranie účtov bez udania dôvodu a u organizácií, ktoré neboli z ničoho obvinené.

HSBC, najväčšia britská banka, poslala koncom júla listy Londýnskej mešite, humanitárnej organizácii zameranej na pomoc Gaze a a vedúcemu predstaviteľovi islamského think tanku, v ktorom im oznámila, že sú mimo rizikových hraníc, ktoré si banka určila a majú dva mesiace na to, aby si vybrali svoje peniaze.

List dostal napríklad Anas Altikriti, vedúci predstaviteľ think tanku Nadácia Córdoba, ktorý pre Al Džazíru povedal, že podobné listy dostali aj členovia jeho rodiny, dokonca aj jeho 12- a 14-roční synovia. Nadácia Córdoba následne vydala stanovisko, v ktorom požaduje od banky vysvetlenie.

Mohammed Kozbar, správca Mešity vo Finsbury Park, dostal podobný list taktiež. Mešita vo Finsbury Park bola v minulosti spájaná s prejavmi radikálnych kazateľov. V roku 2005 však bola znovu otvorená pod úplne novým vedením.

„Náš právny poradca povedal, že banka síce konala v súlade so zmluvnými podmienkami, no pokiaľ sa cielene zameriava na muslimské organizácie, môže byť napadnuteľná v zmysle antidiskriminačných zákonov,“ povedal Kozbar.

Ďalšia organizácia, Muslimské zdrušenie Británie, si účet v HSBC otvorila v tomto roku a pred niekoľkými dňami už bol aj uzavretý s odôvodnením, že organizácia „nespĺňa kritériá na disponovanie bankovým účtom“.

Nie len HSBC, ale aj iné banky

Hovorca organizácie Pomoc domácnostiam vo veľkých ťažkostiach (HHUGS), humanitárnej organizácie podporujúcej rodiny muslimských väzňov, povedal, že účet ich organizácie bol s okamžitou platnosťou uzavretý inou bankou, Barclays.

„Dopad je devastujúci. Vaša reputácia je samozrejme zasiahnutá a jediný dôvod, kvôli ktorému by to mohlo byť je, že sa staráme aj o rodiny väzňov podozrivých z terorizmu,“ povedal pre Al Džazíru v mene HHUGS právny poradca Fahad Ansari.

„Slovo začínajúce na ‚t‘ je samozrejme rizikový faktor, no my pracujeme so ženami a deťmi, matkami a manželkami a nie je dôvod, prečo by mali byť postihované aj ony. V tejto krajine je množstvo skupín venujúcich sa pomoci väzňom a s bankovými účtami nikdy nemali problémy.“

Občianskoprávna skupina CAGE sa taktiež dočkala uzavretia svojich účtov v Barclays a Co-operative Bank potom, ako bol jej riaditeľ Moazzam Begg obvinený z účasti na teroristických aktivitách. Banky k tomuto kroku pristúpili napriek tomu, že štátna pokladnica Spojeného kráľovstva vystavila pre CAGE list potvrdzujúci, že organizácia nie je subjektom žiadnych finančných obmedzení.

„Zdá sa, ako keby bol (na banky) vyvíjaný nátlak, ale o tom my nič nevieme,“ povedal Asim Qureshi, výskumný riaditeľ CAGE. „Ako keby tu pôsobili sily snažiace sa znefunkčniť organizácie vrámci muslimskej komunity.“

Zasiahnutých organizácií je viac, no nie všetky to oznámili verejne

Abdurahman Sharif, operačný manažér Muslimského charitatívneho fóra, povedal, že vie o ďalších charitách, ktorých účty boli uzavreté, no nezverejnili to. Pre Al Džazíru povedal, že nejde o jednu či dve banky, ale o mnoho bánk, ktoré takto postupujú.

„Problémom je, že keď už to urobila jedna banka, vytvorila tým precedens pre ostatné. Je to naozaj vážna záležitosť, pretože ak to takto pôjde ďalej, o niekoľko mesiacov nebudú mať v tejto krajine bankové účty žiadne muslimské charitatívne organizácie,“ povedal Sharif.

„Je to vec toho, ako sú tieto organizácie vnímané. Ľudia sa domnievajú, že všetko so slovom ‚islamské‘ v názve je hneď podozrivé. To je najväčšia výzva, ktorej v dnešnej dobe čelíme a preto sú naše účty zatvárané,“ dodal.

Britské banky začali bez vysvetlenia uzatvárať účty muslimským charitatívnym organizáciám
Ummah Welfare Trust zabezpečuje potravinovú a inú charitatívnu pomoc v rôznych častiach sveta vrátane Afriky či Ázie.
Ummah Welfare Trust UK, Flickr, CC

Možná súvislosť s Gazou

Muhammad Ahmad, hovorca Ummah Welfare Trust, charitatívnej organizácie, ktorá taktiež dostala od HSBC podobnú správu, povedal, že uzavretie účtu je podľa neho spojené s pôsobením ich organizácie v Gaze. Jej účet v Barclays bol uzavretý už v roku 2008 počas vtedajších izraelských útokov na palestínske územia.

„Náš postoj je jasný, charitatívne organizácie potrebujú bankové účty, aby mohli fungovať bezpečne a efektívne,“ vyslovil sa pre Al Džazíru právny poradca HHUGS Ansari a spomenul tiež, že HHUGS zvažuje presunúť svoje finančné aktivity na účty v zahraničí.

„V tejto chvíli skúmame všetky možnosti. Účet v zahraničí rozhodne nie je veľmi dobré riešenie, pôsobí podozrivo a zahŕňa poplatky, no potrebujeme niečo, čo budeme môcť využívať s minimom prerušení, pretože to, čo sa deje teraz, je úplná nočná mora,“ zhodnotil stav Ansari.

Poukázal i na praktické problémy spojené s uzavretím účtu, ku ktorému došlo tesne pred ramadánom, mesiacom, kedy charitatívne organizácie pravidelne vyzbierajú najväčšie sumy v roku. HHUGS už mala vytlačené propagačné materiály s číslami účtov, keď sa dozvedela, že ich účet je uzavretý. Musela ich preto vyhodiť a pripraviť nové pokyny pre darcov.

Keďže na účtoch mala svoj prevádzkový kapitál, nemohla platiť nájom, mesačné platby ani výplaty, čo priviedlo organizáciu na pokraj zrušeniu.

Vo svojom odkaze pri príležitosti sviatku konca ramadánu ídu l-fitr britský premiér David Cameron vyzdvihol „inšpirujúce množstvo charitatívnych aktivít a darov“, na ktorých sa podieľajú a ktoré venujú britskí muslimovia.

„Vláda musí pochopiť, že je v jej záujme, aby boli charitatívne organizácie schopné slobodne pôsobiť,“ povedal Muhammad Ahmad. „V opačnom prípade nútite muslimov, ktorí chcú prispievať na charitu, pretože ich to učí ich islamská viera, hľadať iné spôsoby, ako svoje svoje peniaze venovať a vláda stráca prehľad o tom, kam peniaze idú.“

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply