Škótsko sužuje nevídaná miera islamofóbie

0

Pre 35,5 % škótskych muslimov je islamofóbia „každodenným problémom.“

Štyria z piatich muslimov zažili rasizmus, šikanu na školách, pracoviskách a vo verejnej doprave. Vyplýva to z celonárodného prieskumu, ktorý inicioval poslanec za Škótsku labouristickú stranu Anas Sarwar. 

Pre 35,5 % respondentov z radov muslimov je islamofóbia „každodenným problémom,“ pokým 41,4 % uviedol, že je „pravidelným“ problémom. Štvrtina participantov odpovedala, že bola obeťou verbálnych útokov.

Viac ako 90 % uviedlo, že sa islamofóbie obáva a 60,5 % kvôli islamofóbii pozmenilo svoje správanie. 93,9 % muslimov si myslí, že rozmachu islamofóbie napomáhajú aj médiá.

Množstvo muslimov sa v prieskume vyjadrilo, že situácia je čoraz horšia. Niektorí muslimovia sa kvôli obavám z útokov vyhýbajú verejným službám či dokonca menia spôsob obliekania či výzoru.

Jeden napríklad uviedol, že si oholil bradu, aby vyzeral menej nábožensky. Iný muslim uviedol, že na neho niekto vylial milkshake a ďalšia muslimka sa sťažovala, že na ňu verbálne útočili pred jej 13-ročnou dcérou.

Titulná foto: Wikimedia Commons

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply