Zábery jedného ramadánskeho dňa a jednej noci v Mekke obleteli internet. Ukázali pozitívny obraz o isláme a muslimoch.

V mediálnej záplave negatívnych správ o isláme nikoho neprekvapí vzrastajúca nenávisť nemoslimskej verejnosti voči tomuto náboženstvu i jeho vyznávačom. Prejavy čoraz agresívnejších podôb islamofóbie sa objavujú naprieč celým svetom a niet na svete krajiny, kde by ste sa s ňou nestretli.

Scenár býva rovnaký: násilný akt, po ktorom nasleduje bombastická bulvárna správa o ňom, ktorá opäť podnieti strach a jeho sestru nenávisť. Začína to „odvážnymi“ a vulgárnymi nadávkami na internete, pokračuje pochodmi nenávisti a končí fyzickým násilím na ženách a deťoch.

Internet sa stal najrýchlejším poslom zla. Nenávisti. Pozitívnych správ na webových stránkach či v najčítanejších denníkoch je ako šafranu. A tak čo dnes naozaj prekvapí, je akákoľvek pozitívna informácia o isláme. Zvyčajne sú to však len fotografie z osláv ukončenia pôstneho mesiaca Ramadán, alebo z osláv sviatku Íd al-Fitr, v ktorým môžu nemuslimovia vidieť pozitívny obraz islámskej každodennosti.

Snapchat: ostrov pozitívnej deviácie?

Posledné dni pôstneho mesiaca ramadán, ktorý skončil minulý týždeň, majú pre veriacich špecifické čaro. Odriekaním motivované konanie dobra býva obzvlášť intenzívne počas tzv. noci rozhodnutia (arab. lajlatu l-kadr), ktoré je muslimami považovaná za najlepšiu noc v roku.

Čo je noc rozhodnutia

Muslimské zdroje neuvádzajú presný dátum lajlatu l-kadr (noci rozhodnutia), je však povedané, že je to jedna z nepárnych nocí poslednej tretiny ramadánu. Muslimovia ju považujú za najlepšiu noc v roku. Uvádza sa, že je lepšia, ako tisíc mesiacov, dobré skutky vykonané v nej sú odmeňované mnohonásobne a prosby k Bohu majú väčšiu šancu, že budú vypočuté.

Konanie dobrých skutkov je v dnešnej dobe čosi ako deviácia. A rovnako nezvyčajné je to, keď globálne populárny komunikačný kanál pomáha šíriť pozitívny obraz o isláme. Populárna mobilná aplikácia Snapchat – umožňujúca rýchle zdieľanie fotografií a krátkych videí – bola použitá na vytvorenie ucelenej prezentácie jedného dňa a noci v posvätnej mešite v Mekke. Výsledok sa stal ostrovom pozitívnej deviácie v mori negatívnych obrazov.

Milióny muslimov i nemuslimov sa razom mohli na vlastné oči presvedčiť, ako prebieha oslava pôstu priamo v Mekke. Mohli nazrieť do posvätných miest islámu a naživo spoznať rôznorodosť muslimov. Mali možnosť byť vidieť emócie pútnikov z rôznych kútov rozmanitého sveta, ktorí prežili noc v srdci mesta, ktoré nikdy nespí.

Mekka_Live v šesťminútovom videu priniesla obrázky z obchádzania Kaaby, večere po prerušení pôstu (iftar), modlitieb či strihania vlasov, ktoré je posledným úkonom pri vykonaní malej púte (umra).

Prínos tejto iniciatívy ocenila televízia al-Džazíra, ale aj veľký počet pozitívnych komentárov na Facebooku či Twitteri. V niektorých z nich nemuslimskí diváci s prekvapením hodnotili krásu Mekky a islámu. Ostáva len veriť, že tento pravdivý obraz o isláme neostane ojedinelým.

Prečítajte si tiež: Hrdé bojovníčky proti islamofóbii v Austrálii

Titulná foto: Citizen59 / Flickr / CC BY-SA 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

2 komentáre

  1. Nie nemôže. Moslimovia majú bohužiaľ strašne pošramotené meno a treba poznamenať, že je to hlavne vinou niektorých moslimov, ktorí páchajú nehorázne veci. Sociálne siete sú hlavne o ľuďoch a ľudia názor nezmenia pokiaľ uvidia ďaľie podobné činy.

Leave A Reply