Hrdé bojovníčky proti islamofóbii v Austrálii

0

Stále sa zväčšujúca skupina odvážnych austrálskych žien sa začiatkom októbra rozhodla spustiť netradičnú kampaň na podporu muslimských spoluobčanov, ktorí sa v poslednom období (podobne ako vo zvyšku sveta) stali terčom islamofóbnych útokov.

Spôsob, ktorý zvolili, je vskutku mimoriadne nevšedný. Odvážny, a v prvom rade prezentujúci hrdosť austrálskych žien. Keďže útoky proti muslimom sú zamerané najmä na muslimské ženy, ktoré nosia tradičnú islamskú šatku (hidžáb), rozhodli sa tieto ženy – prevažnej miere nemuslimky – že si vlasy prekryjú práve šatkou.

Nezostalo však len pri tom, že sa po vzore muslimiek odejú do hidžábu. Keďže odkaz kampane #WISH – Women in Solidarity with Hijabis (ženy solidárne s „hidžábi“ – hovorové označenie žien v hidžábe) je zameraný najmä na nemuslimskú populáciu v Austrálii, primárnym cieľom kampane je zverejnenie vlastných fotografií (tzv. selfies) v hidžábe na verejných internetových sieťach.

O úspechu kampane svedčí fakt, že k dnešnému dňu má facebooková stránka už viac než 28 000 lajkov, množstvo fotiek, nespočet vyjadrení solidarity a tiež mnoho povzbudivých komentárov hrdých žien.

Boj proti stereotypom i verbálnym útokom

Iniciátorkou kampane „#WISH bola aktivistka a právnička Mariam Veiszadeh, ktorá chcela takto reagovať na rastúci počet verbálnych útokov na ženy, ktoré nosia šatky. Na jej aktivity upozorňuje i stanica Al Džazíra.

Posilňujúca nenávisť voči muslimom dokonca v nejednom prípade už prerástla i do fyzických atakov voči muslimkám. Otázka zahaľovania sa tiež, po vzore iných krajín Západu (Francúzsko, Holandsko, Veľká Británia), stáva predmetom politického boja a Austrália dokonca uvažuje o zákaze nosenia šatiek – primárne nikábov a buriek.

Mariam spolu s mnohými inými ženami sa tak rozhodla zdieľaním vlastných fotografií, na ktorých si po vzore muslimiek obliekla hidžáb, ukázať podporu austrálskej muslimskej komunite a búrať mýty a stereotypy s hidžábom spájané.

Podporu ženským právam nevyjadrujú iba ženy

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply