Turecký podpredseda vlády: mešita al-Aksá je posledná kvapka

0

Turecký podpredseda vlády vystúpil na stretnutí OIC. Útoky na al-Aksá sa podľa neho stupňujú.

„Islamský svet musí vyslať jasnú správu, že „al-Aksá je pre muslimov poslednou kvapkou“, povedal v stredu podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuş. Jeho vyjadrenie cituje portál Daily Sabah.

Kurtulmuş výrokom komentoval udalosti spred jedného týždňa, kedy skupina židovských osadníkov a izraelských bezpečnostných jednotiek napadla mešitu al-Aksá, tretie najposvätnejšie miesto muslimov.

Ozbrojené izraelské jednotky vtrhli do vnútra mešity a strieľali gumené náboje na modliacich sa. Útoku predchádzali výzvy niektorých radikálnych židovských skupín na masové vniknutie do mešita al-Aksá. Tie vyvolalo postrelenie židovského rabína Jehudu Glicka, ktorý podľa niektorých názorov sám zastával radikálne postoje.

Podpredseda povedal svoje slová na stretnutí Kontaktnej skupiny al-Kuds (arabský názov pre Jeruzalem) Organizácie pre islamskú spoluprácu (OIC) v marockom hlavnom meste Rabat.

Stretnutia sa okrem Turecka zúčastnili predstavitelia Palestíny, Saudskej Arábie, Maroka, Jordánska, Egyptu, Guinei, Malajzie a Azerbajdžanu. Prítomný bol aj generálny tajomník OIC.

Nová organizácia so sídlom v Istanbule

Kurtulmuş ďalej navrhol vytvorenie Medzinárodnej nadácie pre al-Kuds so sídlom v Istanbule. Jej cieľom by bola ochrana identity jeruzalemských muslimov, ich histórie a kultúrneho dedičstva.

Zdôraznil, že útoky na mešitu al-Aksá sa v poslednom období stupňujú. Minulý mesiac izraelské autority mešitu po útoku židovského radikálneho rabína dočasne uzavreli.

Krátko potom do nej vstúpilo niekoľko členov izraelského parlamentu, čo časť muslimského sveta vnímalo ako ďalšiu provokáciu.

Podľa Kurtulmuşa je dôležité hľadať pomoc aj na Západe „nadväzovaním kontaktov a vytváraním koalícií s mimovládnymi organizáciami, politickými stranami, akademikmi a všetkými tými, ktorí sympatizujú s palestínskou otázkou.“

Priority Turecka pri riešení palestínskej krízy

Spomenul tiež naďalej trvajúce embargo voči Pásmu Gazy. „Gaza, kde bolo zabitých viac ako 2 100 Palestínčanov a viac ako 11 000 bolo zranených počas izraelského 51 dní trvajúceho bombardovania v júli a auguste, stále pripomína veľké väzenie,“ povedal.

Na stretnutí vymenoval priority Turecka v riešení tejto otázky, a to najmä okamžité zvýšenie humanitárnej pomoci Gaze a celej Palestíne, posilnenie úsilia o udržanie prímeria v Gaze a zrušenie izraelskej blokády a podpora a spolupráca a Radou OSN pre ľudské práva s cieľom odsúdiť Izrael za jeho činy.

Medzi priority patrí i podpora palestínskeho prezidenta Muhammada Abbása, spustenie kampane za začlenenie Palestínskeho štátu do všetkých medzinárodných organizácií a nastolenie dialógu s židovskými jednotlivcami a skupinami, ktorí odporujú politike izraelskej vlády.

Titulná foto: Pixabay

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply