Vyjadrenia advokátskej skupiny Gatestone sú súčasťou názorovej bubliny, ku ktorej patria aj ruské médiá.

Nový poradca prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton predsedal stretnutiu neziskových organizácií, ktoré propagujú zavádzajúce a falošné protimuslimské správy, z ktorých mnohé, podľa zdrojov NBC News, boli intenzívne šírené ruskou továrňou trolov.

Mnohí autori, ktorí sú súčasťou tejto skupiny, sa často objavujú v ruských médiách, vrátane Sputniku a RT NEWS (predtým Russian Today), kde kritizujú kľúčových európskych lídrov, ako napríklad francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona.

Od roku 2013 až do minulého mesiaca bol Bolton predsedom Gatestone Institute, skupiny advokátov z New Yorku, ktorá varuje pred hroziacim „džihádistickým prevzatím“ Európy, ktorý spôsobí „veľkú bielu smrť“.

Táto skupina na svojich stránkach publikovala množstvo textov a nadpisov podobného druhu. Jeden článok v máji 2017 varoval, že „Nemecko konfiškuje domy pre potreby migrantov“, pričom písal o jednom nájomnom byte v Hamburgu, ktorý dočasne prenajali. Iný text z februára 2015 tvrdil, že prisťahovalci – napríklad Somálčania – chcú Švédsko zmeniť na „Hlavné mesto znásilnení Západu“.

Newyorskí muslimovia prerušili pôst pred Trump Tower

Gatestone je „kľúčovou súčasťou celého domáceho islamofóbneho priemyslu na internete,“ povedal Ibrahim Hooper, hovorca Rady americko-islamských vzťahov, ľudskoprávnej a advokačnej organizácie. Hooper dodáva, že Bolton je spojený s Gatestone „a to, že zastáva jednu z najsilnejších mocenských pozícií na planéte, je veľmi znepokojujúce.“

Na svojej internetovej stránke Gatestone tvrdí, že je neziskovou organizáciou, ktorá sa „venuje vzdelávaniu verejnosti v tom, čo mainstreamové médiá prehliadajú“ v rámci rôznych tém, vrátane ľudských práv, slobody prejavu a energetiky.

Alina Polyakovová, výskumníčka Brookings Institute, ktorá sa zaoberá výskumom extrémne pravicového populizmu a dezinformačných kampaní v Európskej únii, uvádza, že Gatestone „publikuje obsah, ktorý bol zjavne protimigrantský, protimuslimský a odráža výstupy ruskej dezinformačnej propagandy“ prostredníctvom trolov a sociálnych médií. Polyakovová dodáva, že ona ale aj iní z washingtonskej zahraničnopolitickej komunity boli „prekvapení“, keď sa dozvedeli, že Bolton bol predsedom tejto skupiny.

Bolton formálne nastúpil do úradu poradcu pre národnú bezpečnosť začiatkom apríla 2018. Naďalej sa však stretával s právnikmi Bieleho domu kvôli možným konfliktom záujmov, vrátane jeho politických aktivít vo výbore a jeho spriaznenosti s Gatestone. NSC (Národná bezpečnostná rada USA) uviedla, že nebude reagovať na otázky ohľadom externých organizácií, potvrdila však, že o Boltonových aktivitách vie.

Zdá sa, že Boltonovo meno na stránkach Gatestone nefiguruje pri protimuslimských článkoch, keďže on svoje výstupy zameriaval skôr na Irán a iné témy. Navzdory tomu má dlhodobé väzby na Pamelu Gellerovú, ktorá na newyorskom Manhattane organizovala kampaň proti výstavbe mešity plánovanej na Manhattane v blízkosti miesta útoku z 11. septembra 2001. Bolton napísal predslov ku knihe, ktorej je spoluautorkou a vystúpil aj v jej internetovej relácii.

Bolton taktiež verejne kritizoval pôvodný Trumpov plán, ktorý zverejnil ešte v decembri 2015, o dočasnom zákaze vstupu do USA všetkým muslimom. V rozširovaní protimuslimských správ mal Gatestone spoločný cieľ so širšou ruskou dezinformačnou kampaňou – vykresliť predstavu o západnej spoločnosti ohrozenej „islamizáciou“.

„Vidíme opakujúci sa vzor správania, keď internetová stránka publikuje niečo, čo vyzerá ako novinárska správa, a boti a trolovia to potom rozširujú,“ povedala Polyakovová. Niektoré z výstupov tejto skupiny sa šírili skutočne hromande, vrátane tých o muslimami ovládaných „no-go zónach“ vo Francúzsku, ktoré dokonca počas republikánskych primárok pred prezidentskými voľbami citoval v článku texaský senátor a prezidentský kandidát Ted Cruz.

Prezidentka Gatesote Institute Nina Rosenwaldová, dedička spoločnosti Sears Roebucka, v e-mailovej správe uviedla, že Bolton sa na žiadnom z týchto článkov nepodieľal a že Gatestone nemá vedomosti o ruských troloch, ktorých prácu by propagovali.

Rosenwaldová rozposlala e-mailom množstvo odkazov na podporu tvrdení, ktoré zdieľa Gatestone, vrátene tých, ktoré vychádzajú vo francúzštine a v nemčine. Jedna z takých správ, označená ako dokumentujúca „súperiace muslimské gangy“ v Marseille vo Francúzsku, po preložení do angličtiny opisovala iba to, že mesto nasadilo špecializované policajné jednotky do oblastí s vysokou kriminalitou, pričom bojujúcich muslimov správa vôbec nespomínala.

Ďalšie odkazy sa týkali nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. V návrhu jednotných štandardov regionálnych polícii Merkelová údajne uviedla, že „no-go zóny“, ktorým sa vyhýba polícia, by nemali ďalej existovať. Hovorca nemeckej vlády v Berlíne Johannes Pepping však pre NBC povedal, že Merkelová tým nemierila na prisťahovalcov, ani na muslimov.

Gatestone bol jedným z kľúčových propagátorov sporného názoru, že „no-go zóny“ existujú v srdci veľkých miest, kde sa muslimovia riadia právom šarí’a. V januári 2015 práve tieto výstupy Gatestone citoval vo svojom prejave v Londýne neskorší guvernér Louisiany, republikán Bobby Jindal.

V septembri 2015, prispievateľ Fox News Steve Emerson, ktorý tiež píše pre Gatestone, na ich stránke napísal, že britské mesto Birmingham je „no-go zónou“ pre nemuslimov. Táto správa primäla britský úrad pre kontrolu vysielania (Ofcom) k zisteniu, že Fox News porušila vysielací kódex. Emerson sa neskôr ospravedlnil.

Guvernér Kalifornie Trumpovi: Imigranti sú integrálnou súčasťou toho, čím sme

Nepochybne v západnej Európe existujú seriózne problémy, ktoré vznikli v dôsledku prílevu prisťahovalcov z Afriky a Blízkeho východu. Napriek tomu Ben Nimmo, výskumník Atlantickej rady laboratória digitálneho forenzného výskumu povedal, že „v Spojených štátoch je strachnaháňajúca miera neznalosti o podmienkach v Európe, ktorú ešte zosilňujú“ komentáre Emersona pre Fox News.

Trolovia

NBC News našli minimálne štyri prípady známych ruských trolov, ktorí re-tweetovali posty priamo z účtu Gatestone. NBC News tiež disponuje databázou zmazaných tweetov zaslaných ruskými trolmi. Texty boli zaslané trolmi, ktorých Twitter identifikoval ako spolupracovníkov Kremľom podporovanej Internet Research Agency.

Jeden z takto zdieľaných článkov tvrdil, že v Londýne zatvorili 500 kostolov, kým v rovnakom čase bolo otvorených 423 mešít. Táto správa sa stala virálnou a bola zdieľaná mnohými internetovými stránkami vrátene Breitbart News. Internetová stránka, ktorá sa zaoberá overovaním pravdivosti obsahu na internete – Snopes.com – uviedla, že Gatestone vo svojich textoch používal „nedôstojný výskum a selektívne vyberané dáta“.

Odborník na britské náboženské štatistiky Peter Bierley zistil, že v rokoch 2005 až 2012 pribudlo v Londýne 700 nových kostolov a celkový počet veriacich sa zvýšil, čo bolo čiastočne spôsobené masovou migráciou kresťanov z Poľska a Rumunska.

Odborníci z Gatestone sa objavujú v ruských médiách – vrátane Sputniku a RT News – a často kritizujú významných európskych politikov vrátane francúzskeho prezidenta Macrona. Šéf holandskej Strany za Slobodu a prominentný kritik islámu Geert Wilders, uvádzaný tiež ako autor Gatestone, vystúpil minulý mesiac v RT News s tvrdením, že Európe chýbajú politici formátu Vladimíra Putina a Donalda Trumpa. V máji 2017 prispievateľ portálu Gatestone Yves Mamou nazval Emanuela Macrona „užitočným idiotom islamizmu“.

„Propagandistickým oddeleniam Kremľa vyhovuje, keď sa západné demokracie vykresľujú ako zlyhávajúce systémy, ktoré boli zaplavené migrantmi a ktorých spoločnosti sa rozpadajú, pretože takto vykreslený Západ je pre Rusov menej príťažlivý,“ tvrdí Nimmo.

Gatestone vykazoval v roku 2016 príjmy vo výške 2,3 miliardy dolárov. Rosenwaldova nadácia podporila pravicových expertov vrátane Davida Horowitza, ktorého v roku 2011 označila Southern Poverty Law Center za jedného z desiatich Američanov tzv. „vnútorného protimuslimského kruhu“.

Rosenwaldová je viceprezidentkou rodinnej nadácie William Rosenwald Family Fund, ktorá podporuje množstvo proizraelských skupín vrátane Middle East Forum. Je tiež členkou rád niekoľkých proizraelských organizácií a členkou Rady pre zahraničné vzťahy.

Spoločnosť Gatestone získala finančnú podporu aj od Roberta a Rebeky Mercerovcov, otca a dcéry, ktorí disponujú miliardovým majetkom a ktorí v USA podporujú konzervatívnych kandidátov vrátane Trumpa a Cruza. Spoločnosť Mercer tiež spoluzakladala Cambridge Analyticu, organizáciu venujúcu sa analýze osobných údajov, ktorú vyšetroval špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller ako súčasť vyšetrovania prepojenia Trumpa a Ruska.

Súčasťou vplyvu Mercerovcov v súvislosti s podporou pravicových médií je tiež financovanie krajnepravicového amerického média Breitbart News. Na archívnej webovej stránke v roku 2017 bola Rebeka Mercer uvedená ako členka správnej rady Gatestone.

Spoločnosť Mercer v rokoch 2015 a 2016 prispela na Gatestone sumou 100-tisíc dolárov a podľa jej daňových dokladov to bolo v roku 2014 viac než 50-tisíc dolárov. CNN uviedla, že John Bolton Super Pac mal v roku 2014 zmluvu s Cambridge Analytica, aby mu zabezpečovala mikro zacieľovanie a asistovala pri posielaní správ. Samotný Robert Mercer poskytol Boltonovmu fondu v roku 2015 2 milióny dolárov a v roku 2016 1 milión dolárov.

Šírenie falošných informácií

Pohľad do archívu Gatestone ukazuje, že ostatné pravicové skupiny či publikácie odkazujú najmä na ich výstupy. Gatestone sa zaujíma najmä o Nemecko, ktoré prijalo omnoho viac utečencov než ktorýkoľvek štát Európskej únie. Bombastický názov jednej správy hovorí o tom, že nemecká vláda „konfiškuje domy, ktoré sa majú následne dať migrantom“.

Podľa nemeckej neziskovej investigatívnej redakcie Correctiv mesto Hamburg prinútilo majiteľa šiestich nájomných nehnuteľností, ktoré už päť rokov nevyužíval, aby zaplatil za ich renováciu a následný prenájom. „Rozhodne to však nemá nič spoločné s migrantmi,“ uviedla naša korešpondentka Tania Roettger, novinárka Correctivu. Gatestone bolznámy ako platforma na rozširovanie falošných informácií.

Gatestone tiež šíril fámu o tzv. „kríze znásilnení migrantmi“ v Nemecku a poukázal na skutočné prípady vrátane útoku na ženy zo strany niekoľkých prisťahovalcov počas osláv Silvestra v roku 2015 v nemeckom Kolíne. Nemecký časopis Der Spiegel zrealizoval podobné vyšetrovanie a v týchto tvrdeniach našiel „množstvo rozporov“.

Vražda imáma a jeho asistenta v USA. „Viníme z toho Donalda Trumpa,“ mienia miestni muslimovia

Snopes.com odhalil i pozadie ďalších správ Gatestone, vrátane údajného nariadenia Európskej únie, ktorá prikázala médiám nereferovať o terorizme, ak boli z neho podozriví muslimovia.

Vo februári uverejnil Gatestone príspevok, v ktorom kritizoval plán britskej vlády vytvoriť novú jednotku Národnej bezpečnosti zameranú na boj s falošnými správami a dezinformáciami, ktorý prirovnávali k cenzúre a obvinili ho z porušovania slobody slova. Ich príspevok ďalej tvrdil, že vlády nemajú právo zasahovať do demokratického „trhu s ideami“ a že taký zásah vedie k cenzúre satiry a paródie.

Ruské médiá

Pri skúmaní článkov ruskou vládou kontrolovanej spravodajskej agentúry Sputnik sa našli až tri strany citácií, ktoré pochádzajú od Gatestone. Ich súčasťou je kritika európskych lídrov vrátane Macrona a Merkelovej, avšak i iné témy. V októbri 2016 napríklad Sputnik citoval štúdiu Gatestone o údajnej „epidémií znásilnení a sexuálnych útokov“ v Nemecku a tiež varoval pred „islamizáciou Nemcov“. Článok z augusta 2016 zas cituje tvrdenie Gatestone, že „tajná séria znásilnení zúri“ aj vo Švédsku.

Rosenwaldová poslala redakcii NBC News sériu článkov dokumentujúcich konkrétne prípady znásilnení z roku 2016 v štokholmských predmestiach, ktoré viedli k protestom po tom, ako boli piati obvinení prisťahovalci oslobodení.

Opakujú sa prípady, kedy príbehy zdieľané ruskými médiami zveličujú skutočné počty. V auguste 2016 Sputnik publikoval príbeh citovaný Gatestone, v ktorom autori tvrdia, že počet znásilnení sa zvýšil o 1 427 percent, pretože „v minulom roku sa homogénne Švédsko zmenilo na multikultúrne“. V štatistikách švédskej Národnej rady pre prevenciu kriminality sa však uvádza, že v rozmedzí rokov 2015 a 2016 stúpol počet znásilnení o 13 percent, pričom bol ešte nižší, než v roku 2014. Nárast je v skutočnosti z časti spôsobený zmenou definície znásilnenia z roku 2005 a 2013.

Článok RT o Boltonovom vymenovaní mal kritický tón a poznamenal, že „ďalšie vzdialenie sa Trumpa od predvolebných sľubov iba dokazuje, že ‚močiar sa už vyčerpal‘“. Napriek tomu už 16. októbra 2016 na Kremeľ napojený trol @prettylaraplace zdieľal, že Trump raz vymenuje Boltona za člena jeho kabinetu.

Text publikovala stanica NBC News 2. apríla 2018. Titulná foto: Gage Skidmore, Flickr, CC.

Share.

Od roku 1997 bola reportérkou portálu Washington Business Journal. Od roku 1999 pokrývala dianie v Bielom dome pre agentúru Bloomberg a od roku 2015 pracovala pre USA Today ako staršia politická dopisovateľka. V súčasnosti je politickou reportérkou stanice NBC News.

Leave A Reply