Newyorskí muslimovia prerušili pôst pred Trump Tower

0

Stovky muslimov a nemuslimov sa stretli na rušnej newyorskej ulici.

„My muslimskí Američania sem patríme. Táto krajina bola postavená na chrbtoch muslimov a černochov. Islám nie je v USA cudzou entitou,“ začala svoj príhovor pred Trump Tower známa muslimská aktivistka Linda Saesour.

Pred rokom pomáhala organizovať verejný iftar v uliciach New Yorku, no odvtedy sa udialo mnoho významných vecí. Donald Trump sa stal prezidentom Spojených štátov a jeho anti-muslimská rétorika politickým a spoločenským mainstreamom.

https://www.facebook.com/fusionmedianetwork/videos/1980047788687856/

Jeho politika opakovane vyvoláva odpor občianskej spoločnosti, čoho príkladom je i spoločná večera pri príležitosti prerušenia pôstu (iftar), ktorú zorganizovali pred Trump Tower dve mimovládne skupiny MPower Change a New York State Imigrant Action Fund.

„Trump Tower je veľmi symbolická ukážka, že vládna administratíva je plná antisemitizmu, islamofóbie a ľudí, ktorí sa snažia rozdeliť naše komunity,“ pokračovala Sarsour. „My sme sem prišli so solidaritou a jednotou ukázať Newyorčanom ako vyzerá solidarita. Je to symbol pre nás Newyorčanov.“

Steps away from Trump Tower, NYC June 1, 2017, in a confined area within steel barriers, a twilight prayer just before…

Posted by Ken Schles on 3. jún 2017

Modliť sa za mier

Stovky muslimov a nemuslimov, ktorí akciu podporili sa v určený čas spoločne stretli na rušnej newyorskej ulici pred majestátnou budovou Trump Tower. „Prišli sme sem z jedného dôvodu, postaviť sa proti politike nenávisti a islamofóbie a modliť sa za mier,“ uviedol jeden zo zúčastnených muslimov.

Akcia bola tiež reakciou na rozhodnutie ministra zahraničných vecí USA Rexa Tillersona, ktorý koncom mája uviedol, že nebude vo svojom úrade organizovať spoločný iftar pre muslimov. Od roku 1999 totiž všetci jeho predchodcovia zvykli organizovať spoločné večere počas mesiaca ramadán či pri príležitosti sviatku Eid.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply