„Ak niekto zaútočí na Londýn, zaútočí tiež na mňa, zaútočí na nás všetkých.“

Skupina muslimských žien sa zhromaždila na Westminsterskom moste, aby vyjadrila solidaritu s obeťami nedávneho teroristického útoku. Zhromaždenie usporiadalo hnutie Pochod žien na Londýn.

Účastníčky zhromaždenia podľa portálu The Independent hovorili o „obrovskom návale“ emócií, ktoré cítili stojac na mieste, kde terorista Khalid Masood vrazil autom do davu ľudí na chodníku.

Výsledkom jeho besnenia boli traja mŕtvi chodci a množstvo zranených, z ktorých viacerí sú v kritickom stave. Terorista sa dostal až pred parlament, kde vystúpil a dobodal na smrť jedného z policajtov.

https://twitter.com/womensmarchlon/status/846274059885318144

Modrá na znak nádeje

Pochodu žien Londýnom sa zúčastnili ľudia z najrôznejších sociálnych vrstiev a kultúr. Na znak úcty k obetiam si mnohé z nich zvolili oblečenie modrej farby symbolizujúce nádej. Na päť minút sa držali za ruky, kým Big Ben odbíjal štyri hodiny popoludní.

Lekárka Afriha Khan (40) v rozhovore pre médiá povedala: „Spomienky na udalosti, ktoré sa tu odohrali minulú stredu, sú veľmi silné. Mysleli sme na tých ľudí, ktorí stáli na týchto miestach ako my teraz a skončili pod kolesami auta.“

Na zhromaždenie prišla spolu s ďalšími členkami svojej náboženskej obce, ktoré týmto chceli vyjadriť svoj odpor a rozhorčenie nad nenávistným útokom a spoločne čeliť hrozbám terorizmu.

„Toto je naše mesto“

Sarah Waseem (52) zo Surrey označila útok za čin v rozpore s islámom: „Ak niekto zaútočí na Londýn, zaútočí tiež na mňa, zaútočí na nás všetkých.“

Účasť toľkých ľudí na demonštrácii má ukázať obyvateľom britského hlavného mesta jednotu v podpore demokracie, uviedla 34-ročná matka dvoch detí zo Surrey, Ayesha Malik. „Ako praktizujúca muslimka sa domnievam, že je veľmi dôležité prejaviť spolupatričnosť s princípmi, ktoré sú pre nás všetkých nanajvýš dôležité, teda s pluralitou názorov, kultúrnou diverzitou a podobne.“

Londýnčanka Mary Bennet zdôvodnila svoju účasť snahou o vykonanie „maličkosti“. Zdravotná pracovníčka na dôchodku vyhlásila: „Dnes som sem prišla, aby som ukázala, že v Londýne môžeme pokojne robiť všetko, čo máme radi, ísť na miesta, ktoré máme radi. Toto je naše mesto. Je to len maličkosť, ale myslím, že život tvoria práve takéto maličkostí.“

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply