Bol totiž prvý predstaviteľ EÚ, kto pri pokuse o puč vyjadril podporu tureckej vláde.

„Nikdy mu to nezabudnem, toto je skutočné priateľstvo,“ povedal včera o slovenskom ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi jeho turecký kolega Mevlüt Çavuşoğlu. Jeho slová citovala arabská mutácia tureckej tlačovej agentúry Anadolu Agency.

Çavuşoğlu narážal na fakt, že minister Lajčák bol vôbec prvým z európskych partnerov, ktorí počas pokusu o prevrat 15. júla volal tureckým vládnym predstaviteľom a ubezpečil ich, že Slovensko a Európska únia plne podporujú legitímne zvolenú vládu.

Šéf tureckej diplomacie tiež spomenul, že minister Lajčák „ťažko pracuje“ na zlepšení vzťahov medzi Európskou úniou a Tureckom.

Lajčák počas svojej štvrtkovej návštevy Turecka nezastupoval len Slovensko, ale vystupoval tiež ako predstaviteľ predsedníckej krajiny EÚ, uviedol pre agentúru SITA hovorca rezortu zahraničia Peter Stano. Jeho vyjadrenie uvádza napríklad portál Webnoviny.sk.

Slovenský minister si zároveň v Ankare uctil pamiatku obetí nevydareného pokusu o prevrat, keď symbolicky položil kvety v rozbombardovanom vestibule Veľkého národného zhromaždenia.

Uctenie si pamiatky obetí vojenského prevratu, konečná bilancia presiahla 240 životov.

Posted by Miroslav Lajčák on 25. august 2016

Šéf slovenskej diplomacie poukázal i na dôležitú úlohu Turecka v čase migračnej krízy. Tejto témy sa pritom minister dotkol už v minulosti.

Počas júnového vystúpenia v OSN napríklad poukázal na dôležitosť pomáhania prichádzajúcim utečencom. „Musíme urobiť všetko pre integráciu migrantov a využiť ich ekonomický potenciál,“ skonštatoval.

Sám koná inak, no výroky neodsúdil

Jeho pozitívny postoj k migrácii a zlepšovaní vzťahov s jednou z najväčších muslimských krajín Tureckom je pritom v ostrom kontraste s výrokmi šéfa vlády, ktorej je na Slovensku členom, Róberta Fica. Ten je nie len vytrvalým kritikom pokusov o integráciu migrantov, ale netají sa ani svojim postojom k islámu a muslimom.

Po teroristických útokoch v Paríži napríklad prehlásil, že monitorujú „každého jedného muslima, ktorý sa nachádza na území SR.“ O dva mesiace neskôr dodal, že je nutné „zabrániť vytvoreniu ucelenej muslimskej komunity na Slovensku“ a len pred niekoľkými mesiacmi sa nechal počuť, že „islám nemá priestor na Slovensku.“

Napriek tomu, že slovenský minister zahraničných vecí v zahraničí podľa týchto výrokov nekoná, neodsúdil ich a nedávno sa ich dokonca pokúsil vysvetliť. Argumentoval tým, že premiérove slová je potrebné „vnímať v kontexte volebnej kampane“ a tiež, že Slováci sa ľudí z iných krajín boja.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply