Voľby v Nemecku: Ženu v hidžábe poslali preč z hlasovacej miestnosti

0

Starosta skutok odsúdil. Vedenie mesta sa ospravedlnilo.

Personál volebnej miestnosti v západonemeckom meste Bergheim odmietol 21-ročnej žene s hidžábom a ochrannou maskou dovoliť odovzdať svoj hlas počas nedeľňajších parlamentných volieb.

Potom, čo sa sťažovala volebným úradom, jej bolo predsa len umožnené odovzdať svoj hlas. Vedenie mesta sa za incident ospravedlnilo. Téme sa venuje portál Deutsche Welle.

Najskôr pracovníci vo volebnej miestnosti žene so šatkou a rúškom na tvári odmietli umožniť voliť. Personál sa odvolával na zákon , podľa ktorého musia byť tí, ktorí chcú voliť, identifikovateľní.

Žena si však zákon naštudovala a sťažovala sa mestským úradníkom, ktorí jej následne voliť umožnili. Mestská volebná rada uviedla, že môže nosiť šatku a voliť, pričom dodala, že obmedzenia na zakrytie tváre sa vzťahujú na konzervatívnejšie formy obliekania, ako je burka alebo nikáb.

Ospravedlnili sa

Vedenie mesta Bergheim sa za incident ospravedlnilo. „Neexistujú žiadne ospravedlnenie pre  tento extrémne pomýlený úsudok. Niečo také sa jednoducho nemalo stať,“ uviedol starosta Bergheimu Volker Miesseler vo svojom vyhlásení. Miesseler s mladou ženou telefonoval a plánuje sa s ňou stretnúť aj osobne.

Vedenie mesta však vo vyhlásení zároveň uviedlo, že nič nenasvedčuje tomu, že by žena bola odmietnutá z islamofóbnych, rasistických alebo diskriminačných dôvodov. Pracovník vo volebnej miestnosti „si myslel, že zahaľovanie je zakázané, hoci postoj k zahaľovaniu sa explicitne rozoberal počas školenia pre personál volebných miestností.“

Fotografia: Ifrah Akhter on Unsplash

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply