Čo hovoria náboženské tradície katolicizmu, protestantizmu a islamu o problematike ľudí bez domova?

V piatok podvečer sa v priestoroch nocľahárne sv. Vincenta De Paul v Bratislave konala medzináboženská diskusia. Debaty sa zúčastnil kňaz Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul P. Pavol Noga, CM, evanjelický kňaz Ondrej Prostredník a imám Mohamad Safwan Hasna. Diskusiu moderoval riaditeľ Fóra náboženstiev sveta – Slovensko Mário Nicolini. Diskutujúci prišli na pozvanie riaditeľa nocľahárne Jozefa Kákoša.

Počas diskusie hostia postupne hovorili o tom, ako vnímajú problematiku ľudí bez domova a aké posolstvá prinášajú jednotlivé náboženské tradície vo vzťahu k tejto téme. Po sérii odpovedí hostí nasledoval priestor na otázky divákov, klientov nocľahárne sv. Vincenta De Paul.

Celý záznam z diskusie je možné vidieť tu:

Po diskusii nasledovala večera. Klientov centra tentokrát hostila Islamská nadácia na Slovensku, ktorá priviezla 80 litrov gulášu pripraveného v jednej z moslimských reštaurácií v Bratislave.

Islamská nadácia na Slovensku spolupracovala s Nocľahárni sv. Vincenta de Paul už v minulosti. V máji tohto roka jej napríklad vedenie nocľahárne umožnilo pripraviť jednu večeru priamo v jeho priestoroch. Členovia Islamskej nadácie vďaka tomu mali možnosť pripraviť pre klientov centra večeru počas pôstneho mesiaca ramadán.

Teplo voňavej polievky – ramadánske varenie pre ľudí bez domova

OZNAM: vzhľadom na pretrvávajúce horúčavy je vyhlásená krízová zbierka uterákov, odovzdať ich môžete kedykoľvek priamo v nocľahárni.

Séria verejných diskusií „Stretnú sa kňaz, rabín a imám” je súčasťou projektu s názvom Bojujeme proti islamofóbii a podporujeme obete nenávistných trestných činov na Slovensku, ktorý realizuje Islamská nadácia na Slovensku v spolupráci s Ligou za ľudské práva. Projekt je spolufinancovaný z Programu Európskej únie pre Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 – 2020)“.

Fotografie: Islamská nadácia na Slovensku

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply