BaBinec: Rande so sebou! Spoznávaj, motivuj sa, inšpiruj!

0

V nedeľu 8. augusta 2021 sa uskutočnil BaBinec, tentokrát naživo.

„Veľmi rada navštevujem rôznorodé akcie, avšak často ma odradí to, že nemám s kým na danú akciu ísť. V tomto prípade som urobila výnimku a išla som sama. Neoľutovala som a na BaBinci som sa cítila veľmi vítaná a prijatá po celý čas.

Vďaka prednášajúcej Zuzke, ale aj vďaka ostatným ženám na BaBinci som sa dozvedela mnohé a mohla nahliadnuť, aké to niekedy môže byť náročné a ťažké pre ženy a mužov, ktorí nejakou črtou či oblečením vytŕčajú z davu, ale aj to, ako to všetky tieto silné a obdivuhodné ženy, ktoré som mala tú možnosť spoznať, dokážu zvládnuť.

Mohla som sa podieľať na spoločnej príprave jedál arabskej kuchyne a následnej veľkolepej hostiny, ktorú sme si spoločnými silami pripravili. Celý program bol sprevádzaný neutíchajúcimi konverzáciami. Bolo úžasné sledovať vravu žien a ich cenné rady a skúsenosti.“ (Martina, účastníčka nedeľného BaBinca).

Obľúbený formát zážitkového vzdelávania pre ženy BaBinec bol tentokrát organizovaný v rámci projektu „SalamSK – Bojujeme proti islamófóbii a podporujeme obete trestných činov na Slovensku“, ktorý realizuje Islamská nadácia na Slovensku v spolupráci s Ligou za ľudské práva prostredníctvom programu Európskej únie pre práva, rovnosť a občianstvo (2014-2020).

Do názvu projektu sme zámerne zakomponovali symboliku islamského uvítania a preniesli ho do slovenského kontext, aby sa moslimky cítili naprieč Slovenskom komfortne a bez obáv či strachu mohli prejaviť svoju identitu. Žiaľ, výsledky terénneho výskumu potvrdzujú, že moslimky stále a opakovane čelia nenávistným prejavom či diskriminácii.

Ambíciou tejto série BaBincov vo vybraných slovenských mestách je tento trend zvrátiť. Chceme posilniť hlas moslimiek a zároveň vyzdvihnúť ich kvality či prínosy. Osobitné poďakovanie patrí občianskemu združeniu Mareena za láskavé prepožičanie krásnej záhradky a ostatných priestorov.

O tom, ako postupovať v prípade bezprávia, diskriminácie či nenávistných skutkoch vo vzťahu k ženám migrantkám či moslimkám, porozprávala excelentná senior právnička Zuzana Števulová, ktorá v roku 2016 ako prvá Slovenka získala prestížne ocenenie International Women of Courage Award za veľké osobné nasadenie pri obhajobe práv utečencov/-kyň a migrantov/-tiek.

Popritom sa skupina aktivizovala osviežujúcim čajom z marockej mäty a inšpiratívnymi osobnými príbehmi prítomných žien. Chute a vône Sýrie nám priblížila iná právnička, Rania. Peknou slovenčinou hovorí o svojej mame ako hrdinke, ktorá jej tak veľmi chýba pre veľkú vzdialenosť. A práve táto plachá žena v hidžábe je aj pre nás vzorom. Kým sama mala status utečenkyne, stihla založiť poľnú nemocnicu v Turecku.

Seher z Pakistanu je manažérkou v nadnárodnej korporácii. Práve si robí vodičský preukaz, aby sa vyhla cestovaniu hromadnou dopravou a nepríjemným poznámkam pre jej havranie vlasy a jemne hnedú pleť. Prítomným dámam venuje dočasnú okrasu ruky vo forme orientálnej henny. Podnikateľka v cukrárskom priemysle Lejla je ďalším príkladom úspešnej migrantky a moslimky v jednom. A takéto pozitívne príklady vám ešte prinesieme viac!

Fotografie: Islamská nadácia na Slovensku

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply