Alois Musil žil v rokoch 1868 až 1944.

Alois Musil (počas ciest medzi Arabmi používal aj meno Músa ar Rueil) bol jedným z najznámejších a najúspešnejších českých orientalistov, cestovateľov a arabistov.

Narodil sa v roku 1868 a v roku 1891 bol vysvätený na kňaza. V rokoch 1895 až 1889 študoval na Dominikánskej biblickej škole v Jeruzaleme a na Jezuitskej univerzite v Bejrúte.

V rokoch 1908 až 1912 podnikol viacero ciest do Palestíny, Sýrie a Iraku. Dlhý čas strávil v jednom z beduínskych kmeňov a stal sa jeho členom pod menom Músa ar Rueil.

V roku 1920 bol menovaný profesorom Karlovej univerzity v Prahe a zasadil sa za založenie Orientálneho ústavu Akadémie vied Českej republiky

Jeho odkazu sa dnes venuje Akademická spoločnosť Alosia Musila. Práve v spolupráci s ňou v týchto dňoch Univerzitná knižnica v Bratislave organizuje výstavu „SYN PÚŠTE: Cestovateľ a fotograf Alois Musil“.

Výstava potrvá do 3. septembra a práve z nej sú fotografie v tomto článku.

Fotografie: Islamská nadácia na Slovensku

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply