Toto je 50 ľudí zavraždených na mieste ich bohoslužieb.

Novozélandský portál Newhub zhromaždil fotografie, mená a stručné informácie o všetkých 50 obetiach útoku krajnepravicového radikála na mešity v Christchurch. Prinášame vám jeho zostručnenú verziu.

1. Mujaad Ibrahim, 3 roky

Mujaad, je podľa všetkého, najmladšou obeťou útočníka. Bol synom somálskych emigrantov.

2. Lilik Abdul Hamid, 57 rokov

Hamid, pôvodom z Indonézie, 16 rokov pracoval ako inžinier údržby lietadiel pre Air New Zealand. Zanechal po sebe manželku a dve deti.

3. Sayyad Milne, 14 rokov

Sayyed chodil na strednú školu. Riaditeľ školy ho opísal ako „úžasné dieťa s milými očami, veľkým srdcom a šibalským úsmevom.“ Po škole chcel byť inžinierom alebo architektom.

4. Hamza Mustafa, 16 rokov

Hamza bol najstarším synom Khaleda Mustafu, ktorý taktiež zahynul pri útoku. Jeho mladší brat bol zranený a momentálne sa nachádza v nemocnici, v stabilizovanom stave.

5. Khaled Mustafa, 45 rokov

Khaled Mustafa skonal v mešite spolu so svojim synom. Pochádzali zo Sýrie a na Nový Zéland pricestovali len pred niekoľkými mesiacmi.

6. Atta Elayyan, 30 rokov

Atta, pôvodom z Kuvajtu, bol brankárom novozélandského národného tímu halového futbalu. Bol tiež zakladateľom softvérovej spoločnosti LWA Solutions, ktorá vyvíjala mobilné riešenia pre spoločnosti ako Microsfot a Trade Me. V rokoch 2017 a 2018 bol ocenený ako jeden z najvýznamnejších národných technologických lídrov.

7. Tariq Omar, 24 rokov

Tariq hrával za futbalový klub Mainland Football. Mama ho vysadila pred mešitou. K streľbe došlo, kým hladala miesto na parkovanie.

8. Husne Ara Parvin, 44 rokov

Husne bola zavraždená vtedy, keď sa vrátila do mešity pre svojho manžela pripútaného na vozík. Jej manžel útok prežil a vrahovi svojej manželky verejne odpustil. Odôvodnil to tým, že ona by si to tak priala…

9. Ashraf Ali, 58 rokov

Ali prezývaný Babu chodil do danej mešity pravidelne. Len pred rokom mu umrela manželka a teraz po ňom zostala už len dcéra Tamina Bibi.

10. Ashraf Ali, 61 rokov

On i jeho menovec vyššie pochádzali z Fidži. Na Nový Zéland prišiel pred 17 rokmi. Aj on bol pravidelným návštevníkom tejto mešity.

11. Syed Jahandad Ali, 34 rokov

Ali pochádzal z Pakistanu a viac ako 6 rokov pôsobil na pozícii senior dynamics developer v softvérovej spoločnosti Intergen.

12. Mian Naeem Rashid, štyridsiatnik

Mian údajne zomrel ako hrdina, keď sa pokúsil chytiť útočníkovu zbraň a zápasil s ním. Svojim zraneniam podľahol v miestnej nemocnici. Pri útoku zomrel aj jeho syn Talha.

13. Talha Naeem Rashid, 21 rokov

Talha (napravo) zomrel pri útoku spolu so svojim otcom. Jeho smrť potvrdilo pakistanské Ministerstvo zahraničných vecí.

14. Farhaj Ahsan, 30 rokov

Farhaj pracoval ako softvérový inžinier. Vysokoškolský titul získal na Auckland Universityv roku 2010. Zanechal po sebe manželku Inshu, trojročnú dcéru a 7-mesačného syna.

15. Syed Areeb Ahmed, 26 rokov

Syed bol účtovník pochádzajúci z Pakistanu. Na Nový Zéland pricestoval kvôli práci.

16. Sohail Shahid, 40 rokov

Sohailovu smrť potvrdilo pakistanské Ministerstvo zahraničných vecí. Na internete sa rýchlo rozšírila fotografia jeho smútiaceho príbuzného v Láhaure.

17. Maulana Hafiz Musa Patel, 59 rokov

Imám z Fidži bol v čase útoku spolu so svojou rodinou v Christchurch na návšteve. Zanechal po sebe manželku, dvoch synov a tri dcéry. Bol členom Muslimskej ligy na Fidži, podľa ktorej bol nielen imámom, ale aj učiteľom, mentorom a vynikajúcim rečníkom.

18. Dr. Haroon Mahmood, 40 rokov

Dr. Mahmood bol učiteľ ekonómie na Lincoln University v Christchurch. V minulosti pracoval v Pakistane ako bankár a školiteľ v oblasti biznisu. Zanechal po sebe manželku a dve deti vo veku 11 a 13 rokov.

19. Haji-Daoud Nabi, 71 rokov

Haji-Daoud bol bývalý zamestnanec Canterbury Engineering a komunitný pracovník v Afganistane. Na Nový Zéland prišiel ako žiadateľ o azyl pred viac ako 40 rokmi.

20. Dr. Abdus Samad, 67 rokov

Dr. Samad do roku 2012 prednášal pre bangladéšsku korporáciu Agricultural Development. Následne sa presťahoval na Nový Zéland spolu so svojou manželkou a dvoma synmi, získal občianstvo a pôsobil ako profesor na Lincoln University v Christchurch.

21. Dr. Amjad Hamid, 57 rokov

Dr. Hamid bol lekár v nemocnici Hāwera v Taranaki. Na Nový Zéland prišiel pred 23 rokmi. Riaditeľka Okresnej zdravotnej rady v Taranaki vydala po jeho smrti vyhlásenie, v ktorom ho opísala ako „obľúbeného pre jeho vľúdnosť, súcit a zmysel pre humor.“

22. Osama Adnan Abu Kweik, 37 rokov

Osama pochádzal z pásma Gazy. Istý čas žil v Egypte, až nakoniec prišiel na Nový Zéland. Aktuálne bol v procese posudzovania žiadosti o občianstvo.

23. Muse Nur Awale, 77 rokov

Muse žil v Christchurch asi 30 rokov. Do roku 2018 mal na starosti uzatváranie manželstiev pre muslimskú asociáciu v Canterbury. Zanechal po sebe manželku Muhubo Ali Jama.

24. Mohsin Al Harbi, 63 rokov

Mohsin prišiel na Nový Zéland pred asi 25 rokmi. Pracoval so systémami na odsoľovanie vody a občas robil v miestnej mešite kázne. Svojim zraneniam podľahol v nemocnici.

25. Abdukadir Elmi, 70 rokov

Abdukadir prišiel do Christchurch so svojou rodinou zo Somálska približne pred 10 rokmi. Zanechal po sebe asi 50-ročnú manželku, štyri dcéry a piatich synov.

26. Mohammed Omar Faruk, 36 rokov

Mohammed prišiel na Nový Zéland pred dvoma rokmi z Bangladéša. Pracoval ako zvárač. Prežila ho jeho manželka, ktorá je práve v štvrtom mesiaci tehotenstva.

27. Mojammel Hoq, 30 rokov

Mojammel prišiel do Christchurch z Bangladéša pre viac ako troma rokmi. Pôsobil v zdravotníctve a pripravoval sa na návrat do Bangladéša, kde sa chystal oženiť. Po svadbe si chcel v Bangladéši otvoriť dentálnu kliniku.

28. Hussein Moustafa, 70 rokov

Hussein pochádzal z Egypta. Jeho nevesta pre médiá povedala, že rád chodil do mešity a bol vždy pozitívne naladený. „Veril v dobro ľudí a nikomu by neublížil,“ dodala.

29. Abdelfattah Qasem, 60 rokov

Abdelfattah odišiel z Palestíny na Nový Zéland začiatkom 90. rokov minulého storočia kvôli Vojne v Zálive. V minulosti pracoval v Kuvajte ako IT špecialista a istý čas zastával tiež post sekretára Muslimskej asociácie v Canterbury.

30. Linda Armstrong, 65 rokov

Linda vyrástla v Aucklande a do Christchurch sa prisťahovala len pred niekoľkými rokmi, aby bola bližšie pri svojich deťoch a vnúčatách. V komunite mala veľmi dobrú povesť. „Nezáležalo na tom, aké bolo vaše zázemie, vierovyznanie alebo čokoľvek iné. Ak ste niečo potrebovali, našla spôsob, ako to dosiahnuť,“ povedal o nej generálny tajomník mešity.

31. Zeeshan Raza, 38 rokov

Zeeshan bol strojný inžinier z pakistanského Karáči. Na Nový Zéland prišiel v roku 2018. Istý čas strávil v Aucklande. Do Christchurch prišiel kvôli práci.

32. Ghulam Hussain, šesťdesiatnik

Ghulam je otec Zeeshana Razu. V čase streľby bol u svojho syna na návšteve. Zanechal po sebe dcéru, ktorá žije v Pakistane.

33. Karam Bibi, šesťdesiatnička

Karam je Ghulamova manželka a Zeeshanova mama. Pri útoku v Christchurch boli zabití všetci traja.

34. Mohammed Imran Khan, 47 rokov

Mohammed prezývaný tiež Imran Bhai sa prisťahoval na Nový Zéland z Indie. V Christchurch vlastnil indickú reštauráciu.

35. Hussein Al-Umari, 35 rokov

Hussein prišiel pred 22 rokmi zo Spojených arabských emirátov. Pracoval v turistickom priemysle a v mešite býval pravidelne.

36. Junaid Ismail, 36 rokov

Junaid sa narodil v Christchurch a vlastnil Springs Road Dairy. Prežil ho jeho brat, ktorému sa podarilo pred útočníkom ujsť, manželka, tri deti a matka, o ktorú sa staral.

37. Zakaria Bhuiyan (nezvestný, pravdepodobne mŕtvy), vek neznámy

Zakaria pochádza z Bangladéša. Chystal sa presťahovať do Aucklandu a nastúpiť do zamestnania ako inžinier. Od piatkového útoku o ňom nikto nepočul.

38. Abdul Fattah Qassim al-Daqqah, 59 rokov

Abdul Fattah pochádzal z Palestíny. V minulosti zastával post tajomníka Muslimskej asociácie v Christchurch.

39. Ali Elmadani, 65 rokov

Ali, teraz už dôchodca, v minulosti pracoval ako inžinier. Na Nový Zéland sa prisťahoval pred viac ako 20 rokmi zo Spojených arabských emirátov.

40. Kamel Darwish, 38 rokov

Kamel prišiel na Nový Zéland z Jordánska len pred šiestimi mesiacmi. Pracoval na mliečnej farme v Ashburtone a jeho rodina zostala v Jordánsku. Do mešity, podľa vyjadrenia jeho brata, stíhal len málokedy, preto sa „veľmi tešil“, že sa mu tento týždeň podarilo prísť na spoločnú modlitbu.

41. Maheboob Khokhar, 65 rokov

Maheboob bol riaditeľom elektrárne v Gudžaráte, už na dôchodku. Na Nový Zéland priletel prvýkrát minulý týždeň na návštevu svojho 27-ročného syna Imrana.

42. Asif Vora, 56 rokov

Asif, taktiež z Gudžarátu, bol na návšteve u svojho syna a nevesty – prišiel sa pozrieť na svoje novonarodené vnúča.

43. Ramiz Vora, 28 rokov

Medzi mŕtvymi je aj Asifov syn Ramiz. Týždeň pred útokom sa im s manželkou narodilo dieťa.

44. Ansi Alibava, 23 rokov

Ansi sa presťahovala na Nový Zéland z Indie pred rokom spolu so svojim manželom Abdulom Nazarom. Na Lincoln University študovala poľnohospodárstvo, popri škole pracovala v Kmart Riccarton a pôsobila v Lincoln Agritech.

45. Ozair Kadir, 25 rokov

Ozair študoval na Medzinárodnej leteckej akadémii na Novom Zélande. Pripravoval sa na kariéru civilného pilota.

46. Munir Suleiman, 68 rokov

Munir pracoval ako inžinier dizajnu v Scotts Engineering v Christchurch. Túto prácu vykonával viac ako 20 rokov. Zanechal po sebe manželku Ekram.

47. Ahmed Jamal al-Din Abdul Ghani, 68 rokov

Ahmed predával v Christchurch sladké pečivo. Bývalý kolega ho opísal ako „skutočne milú, priateľskú osobu, ktorá milovala svoju rodinu.“

48. Ashraf Morsi, vek neznámy

Ashraf po sebe zanechal manželku Siham. Jeho smrť potvrdilo egyptské Ministerstvo pre migráciu.

49. Ashraf al-Masri, vek neznámy

Smrť potvrdilo egyptské Ministerstvo pre migráciu. V stanovisku stojí, že jeho telo bude prevezené do Egypta a pochované.

50. Matiullah Safi

Matiullah pochádza z Afganistanu. Na Nový Zéland prišiel pred deviatimi rokmi. Pracoval na rôznych pozíciách a zanechal po sebe manželku, dcéru a šesť synov.

Foto: Newshub.co.nz

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply