Milá pani premiérka Ardernová,

som trinásťročná muslimka z Austrálie a rada by som Vám verejne vyjadrila uznanie. Patrím ku generácii, ktorá sa narodila po 11. septembri. Nikdy som sa veľmi nezamýšľala nad tým, aký temný je antimuslimský a antiimigrantský slovník, ktorým je presiaknutá austrálska spoločnosť, pretože to bolo to jediné, čo som poznala. A asi som si zvykla J na to, že ten istý slovník používajú aj politickí lídri.

Ale potom, ako som videla to, akým spôsobom ste reagovali na teroristický útok v Christchurch, pochopila som, aká je skutočná úloha lídra. Preto by som Vám chcela poďakovať v mene muslimskej komunity v tejto krajine za všetko, čo ste od piatku urobili. Bolo úžasné sledovať, akým spôsobom ste prejavili podporu a skutočnú empatiu muslimskej komunite a svoju starostlivosť o ľudí Nového Zélandu ako celku. Chcem, aby ste vedeli, ako veľa to pre mňa znamená.

Dnes som si pozrela video, v ktorom hovoríte k študentom Cashmere High School o teroristickom útoku. Ukázali ste nesmiernu silu a láskavosť. čo ma priviedlo k želaniu, aby som mohla zažiť niečo podobné v Austrálii. Na mojej strednej škole nespomenul útoky ani len jediný učiteľ alebo predstaviteľ školy. Nik nepriznal, že bieli rasisti zavraždili 50 nevinných muslimských mužov, žien a detí na tradične mierumilovnom mieste uctievania. Neponúkli žiadnu podporu muslimským dievčatám v mojej škole, dokonca ani neposkytli poradenské konzultácie pre tých, ktorí smútia.

Viete si predstaviť, akú útechu ja a moji muslimskí priatelia v krajine, ktorá je taká podobná Novému Zélandu (a dnes skôr už taká odlišná) pociťujeme pri vedomí, že líder susednej krajiny je na našej strane? Ja a moji priatelia sme muslimovia, všetci sme sa narodili v Austrálii a je to jediné miesto, ktoré sme kedy poznali. No toto bolo po prvýkrát, kedy sme cítili, že sme súčasťou istej komunity a trhá mi srdce predstava, že tento pocit spolupatričnosti prišiel za cenu 50 životov. Kiež by viac politikov malo odvahu postaviť sa proti nespravodlivosti a pochopilo by, že je už čas prestať s politickými hrami so životmi ľudí, ktorí sú na nich závislí.

Vaše vodcovstvo spojilo svet. Podporou novozélandskej komunity, nehľadiac na náboženstvo, ku ktorému patria jej členovia, ste ukázali, aká ste skvelá líderka. Nie len v dobrých časoch, ale aj v časoch, ktoré sú také temné, ako len môžu byť. Neviem si predstaviť žiadneho ďalšieho politika, ktorý by urobil to, čo Vy. Myslím, že si zaslúžite Nobelovu cenu za mier! Mnoho svetových lídrov by sa mohlo učiť z toho, akým spôsobom ste držali svoj národ v jednote a utešili tých, ktorí smútili.

Som si istá, že zostanete premiérkou Nového Zélendu ešte dlho, ale ak nie, myslíte, že by ste sa mohli presťahovať do Austrálie a stať sa našou premiérkou? Bol by to môj splnený sen.

Ďakujem znova za všetko, čo ste urobili.

Od austrálsko-muslimského dievčaťa, ktoré teraz už vie, ako vyzerá skutočné vodcovstvo.
Summer Joyan

Titulná foto: Christchurch City Council, Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply