Svetoví lídri popriali muslimom šťastné a pokojné prežitie pôstneho mesiaca. Mnohí zdôraznili, že hodnoty duchovnosti, charity, lásky a tolerancie, ku ktorým odkazuje, sú potrebné na celom svete.

Odkaz pôstneho mesiaca ramadánu zasahuje čoraz viac ľudí. Tridsať dní pôstu je priestor nielen na prehĺbenie duchovnosti, ale aj na vylepšenie vzťahov medzi ľuďmi.

Ukážkou pozitívneho príkladu je britský princ Harry, ktorý sa už 4. júna, počas svojej cesty južnou Áziou, zúčastní na večeri prerušenia pôstu ­– iftaru – v Eden Hall v Singapure. Večera je súčasťou charitatívnej akcie Action for AIDS na podporu boja proti HIV.

Princovu účasť na večeri so singapurskými muslimami oznámil Kensingtonský plác prostredníctvom sociálnych sietí. Osobne sa tak snaží búrať negatívne vnímanie muslimov v Británii.

Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Rex Tillerson poprial prostredníctvom tlačového vyhlásenia muslimom šťastný a požehnaný ramadán.

„Všetkým muslimom po celom svete želám úprimne požehnaný ramadán. Je to mesiac úcty, veľkorysosti a sebareflexie. Najdôležitejším posolstvom tohto času je nájsť si čas na rodinu, priateľov, charitu a dať lásku aj podporu tým, ktorí mali v živote menej šťastia ako my,“ povedal Tillerson.

Spomienka na útoky

Prvý muslimský starosta Londýna Sadiq Khan zaželal celému svetu dostatok sily a útechy počas pôstu v dlhých letných dňoch. Neopomenul ani nedávne útoky v Manchestri, či krvavé útoky v londýnskej štvrti Westminster z marca tohto roka a vyzval na spomienky a modlitby.

„Počas tohto svätého mesiaca sa muslimovia na celom svete zjednocujú a pomáhajú, bez ohľadu na vierovyznanie. V Londýne ukazujeme, že iné vierovyznania nielen tolerujeme, ale rešpektujeme a uznávame. Naša rôznorodosť je to, čo robí z Londýna najúžasnejšie mesto na svete. Ramadan Mubarak,“ vyslovil Khan.

Ramadán ako jedinečný a osobitý čas zmierenia nielen medzi Bohom a muslimami, ale medzi ľuďmi navzájom poňala vo svojom prejave aj britská premiérka Theresa Mayová.

„Ramadán podporuje ducha spoločenstva. Nielen medzi muslimami, ale medzi všetkými ľuďmi. Počas týchto dní sa mešity otvárajú a vítajú ľudí všetkých náboženstiev, ktorí sa s nimi môžu zúčastniť na pôstnej večeri jedle – iftare – čo som zažila sama vo svojom volebnom obvode Maidenhead,“ hovorí Mayová.

Ramadán predstavila a uviedla ako mesiac, ktorý je nielen príležitosťou na zmier, prehĺbenie náboženskej oddanosti, ale aj zblíženie sa ľudí navzájom. Preto ho treba využiť naplno.

Hodnoty ramadánu by s nami mali byť celý rok

„Mier a súcit by mali byť v našich srdciach nielen počas ramadánu, ale aj každý deň. Pridajte sa preto ku mne a zaželajme požehnaný ramadán všetkým, ktorí ho oslavujú.  Inšpirujme sa týmto významným mesiacom a snažme sa vybudovať svet mieru,“ povedal vo svojom videoodkaze António Guterres, generálny tajomník OSN.

https://www.facebook.com/JustinPJTrudeau/videos/10155570958755649/

Kanadský premiér Justin Trudeau vyzdvihol v príhovore spoločenskú aj duchovnú stránku ramadánu: „Mesiac pôstu a modlitieb podporuje duchovný rast, reflexiu, ale aj súcit s tými, ktorí majú v živote menej šťastia ako my,“ uviedol.

„Ramadán je tiež časom spoločenstva, rodinných stretnutí, posedení s priateľmi pri modlitbe a večeri – iftare. Tento rok zároveň oslavujeme 150-te výročie konfederácie a pripomíname si, že práve rôznorodosť kultúr, tradícií a presvedčení robí z Kanady skvelé miesto pre život,“ dodal kanadský premiér.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply