Veľvyslanec ocenil spoluprácu Indonézie so slovenskou univerzitou a pravidelné výmenné programy študentov.

Po štyroch rokoch úspešnej diplomatickej služby sa so Slovenskom lúči veľvyslanec Indonézskej republiky J. E. Djumantoro Purbo. O jeho práci na Slovensku i širších medzinárodných súvislostiach sa s ním v relácii CD Klub rozprával Pavol Demeš.

V úvode jeho excelencia Purbo predstavil svoju krajinu, ktorá by mohla byť inšpiráciou aj pre Slovensko. Jednota v rozmanitosti a tradičná farebnosť multikultúrnej spoločnosti Indonézie je niečo, z čoho je možné sa mnohému priučiť.

Slovenské poľnohospodárstvo

Navzdory rozdielom sú si však naše krajiny v mnohom i blízke a vzájomne prospešné. Indonézia sa zaujíma napríklad o slovenské technológie obrábania pôdy.

„Indonézia je druhý najväčší importér pšenice na svete hneď po Egypte. Bežne ročne dovezieme osem až desať miliónov ton,“ uviedol diplomat vysvetľujúc, prečo sú znalosti slovenských poľnohospodárov pre jeho krajinu potrebné.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je dôležitým centrom pre výmenu expertných poznatkov medzi slovenskými a indonézskymi odborníkmi, dodal Purbo.

Študentské výmeny

Podobne vyzdvihol aj možnosť obojstranných študentských výmen, ktoré už desaťročie medzi krajinami fungujú. „Týmto by som sa rád poďakoval Slovensku za ústretový prístup pri prijímaní našich študentov na výmenné pobyty,“ a zároveň dodal, že aj Indonézia ponúka „štipendijný program, ktorý už využilo viac než dvesto slovenských študentov.“

Veľvyslanec sa rozhovore zmienil aj o letnej dovolenke v Humennom, či túžbe navštíviť Tokaj, o ktorom počul už pred príchodom na Slovensko. Zdôveril sa o svojej láske k horám a porozprával o svojom zážitku z návštevy Sliezskeho domu vo Vysokých Tatrách.

„Som veľmi rád, že som mohol pôsobiť v Bratislave, čo mi okrem iného pomohlo v sebe znovu prebudiť vášeň pre fotografovanie,“ uviedol v závere rozhovoru.

Foto: Facebooková stránka Indonézskej ambasády

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply