Správ o zlých muslimoch je v médiách toľko, že mnoho ľudí už na tých dobrých ani neverí. Pritom ich je viac než dosť.

Pozitívnych správ o muslimoch je dnes ako šafranu. Slovenská verejnosť (a zaiste aj väčšina tej európskej) sotva pozná príklad muslima, ktorého životný príbeh bol inšpiráciou. Ba čo viac, mnohí v takéto životné príklady ani neveria.

Mladá britská novinárka Diyora Shadijanova uverejnila na portáli Mvslim.com začiatkom tohto roku článok o deviatich inšpiratívnych muslimoch za rok 2016. Inšpirovali sme sa jej zoznamom a rozšírili ho o ďalšie zaujímavé informácie.

Naj v roku 2016

Ak by sme chceli hodnotiť minulý rok z pohľadu prístupu k muslimom u nás a na Západe, ako prvé by nás napadli výsledky volieb, výroky v parlamente či nenávisť na internete. Minulý rok sa však udialo i mnoho dobrého, na čo by bola škoda v záplave negatívnych správ zabudnúť. Preto sme pripravili krátky seriál, v ktorom si pripomíname, čo dobré nás v minulom roku postretlo:

Sadiq Khan

Pre mnohých je pravdepodobne najznámejší z muslimov v zozname Sadiq Khan, ktorý v roku 2016 vyhral voľby na post starostu Londýna. Navzdory tomu, že je reprezentantom britskej Strany práce (Labour party), svojim víťazstvom rozhneval dokonca aj niektorých slovenských sociálnych demokratov.

Sadiq Khan má britsko-pakistanský pôvod a je prvým muslimom v pozícii starostu Londýna. Pochádza zo skromných pomerov. Jeho otec bol viac než 25 rokov vodičom autobusu a jeho mama krajčírka.

Khan vyštudoval právo a venoval sa problematike ľudských práv. Do politiky vstúpil už v roku 1994, keď sa stal radným v londýnskej štvrti Wansworth. V roku 2005 sa stal poslancom v Tootingu. Počas výkonu funkcie chce znížiť náklady verejnej dopravy a zlepšiť spolužitie rôznorodých londýnskych komunít.

Abdullah Hammoud

V americkom štáte Michigan bol rok 2016 rokom Abdullaha Mahmmouda. Tento mladík sa minulý rok rozhodol v obvode Dearborn kandidovať za Demokratickú stranu do Snemovne reprezentantov parlamentu štátu Michigan.

Počas volebnej kampane sa stal neraz terčom útokov kvôli jeho muslimskému a arabskému pôvodu.

Navzdory nenávisti a odkazom „dosť bolo Arabov, dosť bolo muslimov“ alebo „vráť sa do svojej krajiny“ sa mu na základe jeho programu, ktorý sa sústredil na oblasť zdravotníctva, životného prostredia, vzdelávania a dopravy, podarilo voľby vyhrať a získať mandát.

Mo Farah

Držiteľ štyroch olympijských zlatých medailí (2012 a 2016) a piatich titulov majstra sveta, bežec na dlhé trate, Sir Mohamed Muktar Džama Farah, je najúspešnejším britským atlétom v novodobej histórii britského olympizmu.

Do dejín hier sa zapísal najmä tým, že napriek pádu v polovici preteku na 10 000 m vstal a preteky nakoniec vyhral. V roku 2013 získal Rád britského impéria a začiatkom roku 2017 ocenenie Knight Bachelor za služby pre atletiku.

Farah je oddaným muslimom a islám je dôležitou súčasťou jeho prípravy. Pred pretekmi sa pravidelne modlí a recituje du‘á (prosby Bohu).

Hamdi Ulukaya

Hamdi Ulukaya je americký podnikateľ pochádzajúci z Turecka, zakladateľ firmy Chobani, ktorá je na prvých miestach predajnosti gréckych jogurtov v Spojených štátoch.

Ulukaya v roku 2005 kúpil upadajúcu mliekarenskú firmu v americkom štáte New York v oblasti známej svojim mliekarenským priemyslom. Bez väčších predchádzajúcich skúseností sa mu za desať rokov podarilo vytvoriť prosperujúcu firmu, ktorá dnes zamestnáva viac než 2 000 zamestnancov a má pobočky v ďalších štátoch.

6 inšpiratívnych príbehov muslimov v roku 2016
Foto: Wikimedia Commons

Už po piatich rokoch podnikania mala jeho firma hodnotu skoro 1 miliardu amerických dolárov. V roku 2014 poskytol UNHCR príspevok vo výške 2 miliónov dolárov. Svoju podporu ešte viac rozšíril v máji 2015, kedy väčšiu časť svojho majetku venoval na pomoc utečencom.

V roku 2016 sa Ulukaya odhodlal k ďalšiemu prekvapujúcemu kroku a oznámil, že svojim zamestnancom dá 10 % akcií vlastnej firmy, aby aj oni mohli profitovať z úspechu spoločnej práce.

Mehdi Hasan

Mehdi Hasan je známy britský novinár, politický komentátor, moderátor a spisovateľ. Preslávil sa najmä vďaka svojim programom v televízii Al-Džazíra, kde moderoval relácie The Café, Head to Head a v súčasnosti reláciu UpFront.

6 inšpiratívnych príbehov muslimov v roku 2016
Foto: Policy Exchange, Flickr, CC

Hasan je tiež spoluautorom životopisu britského ľavicového politika Eda Milibanda a politickým editorom britskej verzie magazínu The Huffington Post.

V roku 2016 sa angažoval v zmierňovaní negatívnych naratívov voči muslimskej komunite, ktorá sa stáva čoraz častejšie terčom islamofóbie.

Biele prilby

Mimovládna organizácia, ktorá sa na územiach kontrolovaných sýrskymi rebelmi zameriava na pomoc obetiam postihnutých bombardovaní zo strany sýrskej vlády (Assad) a ruskej armády.

Organizácia známa aj pod menom Sýrska civilná obrana (Syria Civil Defence) vznikla v roku 2013. Od svojho vzniku jej členovia riskujú svoje životy, aby pomáhali obetiam bombardovania. Zranených vyťahujú z trosiek budov a odvážajú ich do bezpečia.

Počas svojej misie sa častokrát stávajú terčom útokov zo strany provládnych síl. mnohí z nich boli zabití. V septembri 2016 streamovacia služba Netlix natočila o Bielych prilbách dokument s názvom The White Helmets.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply