Islamofóbia v USA je na vzostupe, hovorí turecký líder Erdogan

0

Americkí prezidentskí kandidáti cielene útočia na muslimov, konštatoval turecký prezident pri otváraní mešity v USA.

V sobotu, počas otvárania Tureckom financovanej mešity a náboženského centra pri Washingtone vo svojim prejave Erdoǧan povedal, že súčasné útoky v Bruseli a Paríži „nemožno porovnávať“ s tým, čomu už niekoľko rokov čelia krajiny ako Turecko a Pakistan, pokiaľ ide o násilné útoky zo strany radikálnych skupín.

Počas návštevy v USA sa turecký prezident Tayyip Erdoǧan tiež vyjadril, že islamofóbia je v krajine na vzostupe, čo sa prejavuje v tom, že v predvolebnej kampani kandidáti cielene útočia na muslimov.

„Bohužiaľ, žijeme v dobe rastúcej nevraživosti a predsudkov voči muslimom v Spojených štátoch i inde vo svete,“ povedal Erdoǧan. „Je absolútne neprijateľné, aby všetci muslimovia doplácali na bolesti a hrôzy, ktoré v Amerike spôsobili útoky z 11. septembra 2001,“ dodal Erdoǧan.

Zadajte e-mail:

„Ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí na muslimov pokrikujú teroristi. Pozerám sa s úžasom a údivom, že niektorí z kandidátov sa v rámci americkej prezidentskej kampane stotožňujú s takýmto postojom.“ Dodal Erdoǧan, ktorý navštívil USA, kde sa zúčastnil na nukleárnom samite vo Washingtone.

„Tisíce ľudí sem prišli len preto, aby si ho vypočuli,“ konštatoval spravodajca al-Džazíry, John Hendren. „Sú tu turecké vlajky s nápismi ‚Milujem Turecko‘. Na inak kontroverznej ceste tak vyvolal značné nadšenie.“

Témou bol Dá’iš

Podľa Bieleho domu vo štvrtok, počas stretnutia s Erdoǧanom, americký prezident Barack Obama potvrdil záväzok daný Spojenými štátmi Turecku o garancii bezpečnosti krajiny. Diskutovali spolu i o spoločných zámeroch v boji s tzv. islamským štátom (Dá’iš, ISIL alebo aj ISIS).

„Prezident v mene amerického ľudu vyjadril prezidentovi Erdoǧanovi úprimnú sústrasť za zabitých a zranených počas dnešného teroristického útoku v Diyarbakire a potvrdil podporu Spojených štátov v posilňovaní bezpečnosti Turecka a spoločnom boji proti terorizmu,“ uviedol ďalej Biely dom.

„Lídri diskutovali i o spoločných postupoch, ktorých výsledkom by mala byť definitívna porážka Dá’išu.“

V piatkovom komuniké úrad tureckého prezidenta konštatoval, že obaja predstavitelia NATO diskutovali aj o spolupráci v rámci riešenia utečeneckej krízy a tiež o tom, ako môžu spoločne pomôcť poraziť Dá’iš.

Správa pôvodne vyšla pre portál al-Džazíra. 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply