Organizácie i bežní ľudia na Slovensku vyjadrujú podporu muslimským spoluobčanom.

„Sme pohoršení vyjadreniami predsedu vlády a týmto listom preto chceme vyjadriť podporu Islamskej nadácii a jej komunite, ktorá tu s nami pokojne žije už roky,“ stojí v podpornom liste muslimskej komunite na Slovensku. Na svojich stránkach ho zverejnila Nadácia otvorenej spoločnosti a podpísala sa pod ním i Liga za ľudské práva, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) a iniciatíva Výzva k ľudskosti.

Spolu s Nadácia otvorenej spoločnosti Ligou za ľudské práva a Výzva k ľudskosti vyjadrujeme podporu Islamskej nadácii…

Posted by CVEK on 11. január 2016

List reaguje na výroky slovenského premiéra o potrebe „zabrániť vytvoreniu moslimskej komunity na Slovensku.“ Výroky chvália viaceré známe extrémistické portály v zahraničí.

Jednotlivci i organizácie majú možnosť pripojiť sa k podpornému listu svojim podpisom do 13. 1. do 10.00. List medzi časom podpísala napríklad organizácia Človek v ohrození a zdieľala ho iniciatíva Slovensko pre všetkých, či aktivista Martin Dubéci kandidujúci v nadchádzajúcich voľbách ako nezávislý poslanec za stranu MOST-HÍD. I viacerí slovenskí politici sa k výrokom predsedu vlády postavili kriticky.

Výzva k ľudskosti: Vyhlásenie je za čiarou

Výzva k ľudskosti na najnovší výrok predsedu vlády reagovala už pred niekoľkými dňami. Na svojej Facebookovej stránke napísala: „Sme presvedčení, že takéto vyhlásenie je ďaleko za čiarou toho, čo si politik a premiér európskej krajiny v 21. storočí môže dovoliť. Ak nás totiž aj naše vlastné dejiny v minulom storočí niečomu naučili, tak tomu, že kolektívna vina je neprípustná, zavrhnutiahodná a má veľmi neblahé následky.“

Premiér Robert Fico dnes vyhlásil, že “musíme zabrániť vytvoreniu moslimskej komunity na Slovensku.”Sme presvedčení, ž…

Posted by Výzva k ľudskosti on 7. január 2016

Výzva upozornila, že „je našou povinnosťou brať ohľad aj na našich spoluobčanov z muslimskej komunity, ktorí sú plnohodnotnými a lojálnymi občanmi Slovenskej republiky.“ Príspevok sa stal na sociálnej sieti rýchlo populárny. V čase písania správy bol viac ako 230-krát zdieľaný a mal viac ako 1 100 „lajkov“.

Kebabom proti nenávisti

So zaujímavým nápadom prišla stránka Moral & Banal. Vytvorila udalosť Kebab alebo Falafel za muslimskú komunitu a zdravý rozum. Vyzvala každého, kto nesúhlasí s výrokmi Róberta Fica, aby si „v piatok večer, na počesť muslimskej komunity, ktorá s problémami našej krajiny nemá nič spoločné“ dal demonštratívne kebab.

Nápad zabral a na stránke je dnes možno vidieť už takmer 80 fotografií ľudí s kebabom či inou muslimskou špecialitou.

Na spájanie sexuálneho násilia v Nemecku so slovenskou muslimskou komunitou reagoval i známy fotograf a novinár Andrej Bán. Na stránke ISLAMONLINE.sk zverejnil svoj odkaz muslimskej komunite na Slovensku.

Súčasnú situáciu prirovnal k obdobiu mečiarizmu: „Po páde Vladimíra Mečiara v roku 1998 som si myslel, že už nikdy na Slovensku nebudeme musieť osvedčovať základné hodnoty morálky a práva. Žiaľ, mýlil som sa.“ Svoj odkaz končí vyjadrením nádeje, že sa k nemu s podobnými verejnými vystúpeniami pridajú i ďalší.

Peter Kalmus pre týždenník Týždeň napísal komentár s názvom „Ficova rétorika pripomína Hitlera“. V texte píše, že premiérove výroky mu pripomínajú „rozprávanie a spomínanie môjho otca na rok 1933, v ktorom jeden z najväčších šialencov a vrahov celej histórie ľudstva Adolf Hitler začal podobnou rétorikou chrániť Nemecko a čistú nemeckú rasu pred všetkým iným, samozrejme, najviac pred židovstvom.“

Podpora čitateľov

Po každej medializácii muslimov na Slovensku alebo vo svete nám zvyknú chodiť rôzne reakcie i súkromne, na e-mail, telefonicky či formou správ na našej facebookovej stránke. Často sú to rôzne nenávistné komentáre a vyhrážky, no dostávajú sa k nám i príjemnejšie správy.

Viacerí z čitateľov nám v uplynulých dňoch vyjadrili podporu a ľútosť nad reakciami na adresu muslimskej komunity. Toto sú e-maily dvoch z nich:

Dobry den,

chcem Vam napisat, ze vyroky premiera smerom k moslimskej komunite, potrebe jej monitorovania, zabraneniu vytvorenia a pod.su hlupe a nezodpovedne. Nie vsetci slovaci sa s tym stotoznuju. Dufam, ze na zivot moslimov u nas to nebude mat realny dopad.

zdravim

Dobry den,

Ja len tak pocuvam vyjadrenia sudruha predsedu, je mi do placu z toho ze takyto clovek vedie nasu krajinu… A teraz ked zacal rypat aj do Vas, tak mi to neda, len Vam chcem povedat ze na Vas myslim a drzim Vam vsetkym palce, neviem si predstavit ako tazke to v tejto zakomplexovanej xenofobnej krajine mate aj bez sucasnej situacie vo svete… A to len pre to, ze verite. Na tom predsa nie je nic zle.

A dufam ze Vas neurazim, ked poviem, nech nad Vami Boh drzi ochrannu ruku.

Všetkým, ktorí nás v uplynulých dňoch kontaktovali, vyjadrujeme úprimnú vďaku a sme presvedčení, že to hovoríme v mene väčšiny muslimov na Slovensku.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

3 komentáre

  1. Zdravim ja naopak plne suhlasim s vyrokmi premiera a ako na protiargument davam na zamyslenie to ci aj v moslimskej krajine by bolo mozne aby tam bola nejaka ucelena krestanska komunita a aby domace moslimske obyvatelstvo vyjadrovalo takejto krestanskej komunite svoje sympatie…vie si to niekto realne predstavit??? Asi len velmi tazko, tak nechapem co tu kto riesi. Mimovladky sa zrejme zase potrebuju zviditelnit nejakymi nezmyslami.

  2. arabaši padajte domov vy čuraci…spravate sa horsie ako cigani…piestany centrum v lete…tragedia….ste skurvena zaostala nevychovana pedofilna rasa,cim skorej vas vyhostime tym lepsie pre nas….

  3. Pingback: Stringy alebo brazílky za moslimskú komunitu a zdravý rozum – MEDZIČAS

Leave A Reply