Len niekoľko hodín po útokoch ich už odsúdili muslimovia po celom svete. Toto je prehľad niektorých z nich.

So skalopevnou pravidelnosťou sa zo strany islamofóbov, ale i ľudí, ktorí dostatočne nesledujú médiá, objavuje tvrdenie, že väčšina muslimov síce teroristické útoky neschvaľuje, ale neodsudzujú ich, prípadne ich odsudzujú len málo. Príkladom je novinár Karol Sudor, ktorý len pred rokom napísal, že „predstavitelia muslimov na Slovensku mlčia, miesto toho, aby sa hlasno a odsudzujúco vyjadrili k popravám, ktoré páchajú džihádisti.“

Realita je však taká, že muslimské organizácie, učenci i mediálne známi muslimovia po celom svete pravidelne teroristické útoky páchané teroristami muslimského vierovyznania zavrhujú a dištancujú sa od nich. Pred časom sme napríklad spísali prehľad muslimských prehlásení odsudzujúcich konanie tzv. islamského štátu.

Zadajte e-mail:

Odsúdenia útokov často nie sú až tak mediálne zaujímavé, ako samotné tragédie, preto sa im nedostáva toľko pozornosti. Situácia sa však snáď predsa len zlepšuje. O odsúdení včerajších parížskych útokov Islamskou nadáciou na Slovensku už našťastie informovali viaceré slovenské médiá.

Hoci od brutálneho útoku ubehlo len niekoľko hodín, muslimské autority zo všetkých kútov sveta sa zhodujú v jednom: Terorizmus nemá náboženstvo.

Náboženské autority

Vedúci predstaviteľ poprednej islamskej univerzity Al-Azhar v Egypte Ahmed al-Tayyeb označil útoky za „nenávistné“ a prehlásil, že „nastal čas, aby sa svet zjednotil a postavil sa tomuto monštru.“

Najvyšší náboženský orgán Saudskej Arábie Rada starších učencov vydal vyhlásenie, v ktorom útoky jednoznačne odsúdil. „Terorizmus islám neschvaľuje a činy, ku ktorým došlo, sú v protiklade k hodnotám milosrdenstva zoslaného pre svet.“

V stanovisku sa ďalej uvádza, že porazenie terorizmu vo svete si vyžaduje „sústredené úsilie“ a „jednotný morálny postoj“. Rada je jediným orgánom v Saudskej Arábii oprávneným vydávať náboženské právne výnosy, tzv. fatwy. Cituje ju agentúra Reuters.

Paris, the attacks …While facing this horror, this blind violence, the killings and massacres in the streets of the…

Posted by Tariq Ramadan (official) on Friday, November 13, 2015

„Tvárou v tvár hororu, slepému násiliu, zabíjaniu a masakrom na uliciach francúzskeho hlavného mesta smerujú naše prvé myšlienky k obetiam, zraneným, ich rodinám a priateľom. Im a všetkým ostatným adresujeme našu úprimnú sústrasť a naše sympatie,“ začína svoj komentár populárny muslimský filozof Tariq Ramadan.

Výkriky „Alláhu Akbar“ (Boh je Najväčší) útočníkov sú podľa neho lžou i pravdou zároveň. Lžou sú vo vzťahu k islámu a jeho učeniu, pokým pravdou je, že Boh je Najväčší. Najväčší vo Svojej milosti, vo Svojej láske a vo Svojom súcite, ktorý je väčší ako ich vražedné besnenie.

Profesorka islamských štúdií na kráľovskom inštitúte islamského myslenia Aal al-Bayt v Ammáne v Jordánsku Dr. Ingrid Mattson na svojom účte na Twitteri napísala: „Teroristi desia ľudí. To je to, čo robia. Čo robíme my? Pomáhame ľuďom. Vážime si ľudí. Upokojujeme ľudí. Chránime všetkých ľudí.“

„Som britský imám a odsudzujem tieto barbarské útoky. Modlím sa k Bohu za všetky obete a ich rodiny,“ napísal britský muslimský duchovný Mansoor Ahmad Clarke.

Ohlasy bežných muslimov

Na sociálnej sieti Twitter sa rozšíril hashtag #TerrorismHasNoReligion. K útokom sa vyjadrujú aj bežní muslimovia po celom svete, aby vyjadrili svoje pocity.

„Volám sa Hamad. Som muslim. Odsudzujem parížske útoky a 1,57 miliardy muslimov ich odsudzuje so mnou. Terorizmus nemá náboženstvo,“ napísal jeden z používateľov.

„Som americká muslimka a ospravedlňujem sa za teroristické útoky v Paríži,“ píše ďalšia.

Viacerí zdieľajú citáty z Koránu, aby obhájili nezlučiteľnosť islámu s terorizmom. Napríklad zdieľajú koránsky veršom, v ktorom preklade stojí približne: „…ten, kto zabije jedného nevinného človeka, má byť súdený, ako keby zabil celé ľudstvo.“

Muslimskí politickí predstavitelia

Katarský minister zahraničných vecí Khaled al-Attiyah prehlásil, že štát Katar „rázne odsudzuje tieto ohavné útoky, ktoré zasiahli francúzske hlavné mesto a spôsobili toľko obetí.“ Dodal, že tieto činy sú „proti všetkým ľudským a morálnym hodnotám.“

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan vyjadril sústrasť pozostalým a vyzval na „jednotu medzinárodného spoločenstva proti terorizmu.“

„Ako krajina, ktorá veľmi dobre pozná metódy a dôsledky terorizmu, úplne rozumieme utrpeniu, ktoré Francúzsko práve zažíva,“ povedal v televíznom vystúpení. Jeho vyjadrenie spolu s ďalšími cituje portál Al-Arabiya.

Hlbokú sústrasť vyjadril aj prezident najväčšieho muslimského štátu na svete, Indonézie, Joko Widodo. „Indonézia odsudzuje útoky, ktoré sa odohrali v Paríži,“ povedal v stanovisku pre médiá. Dodal, že teroristické činy nesmú byť tolerované. Úryvky zo stanoviska uvádza Jakarta Post.

Titulná foto: Utenriksdepartementet UD / Flickr / CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply