Japonci majú podstatne menšiu mieru tolerancie rasizmu, než my.

Japonská krajnepravicová umelkyňa Toshiko Hasumi zverejnila na svojom Facebooku obrázok o utečencoch. Jeho obsah vyvolal v Japonsku rozruch a zdvihla sa proti nemu vlna odporu. Informuje o nej britská BBC.

K dnešnému dňu už viac ako 11 tisíc ľudí podpísalo petíciu apelujúcu na Facebook, aby obrázok odstránil.

U nás by nezaujal

Pri takej vlne rozruchu by sa zdalo, že obrázok, či text na ňom, musí byť hrozivý. Je na ňom nakreslené malé dievča, pravdepodobne utečenkyňa, s vyprahnutou pôdou v pozadí a po stranách je napísané:

„Chcem žiť v bezpečí a čistote, mať dobré jedlo, chodiť von, nosiť pekné veci a žiť luxusný život… to všetko na úkor niekoho iného. Mám nápad, budem utečenkyňa.“

Komentár nepochybne podporuje stereotypy o utečencoch a demotivuje ľudí od toho, aby im pomáhali. V porovnaní s extrémnymi názormi, ktoré zaplavujú internet v strednej Európe, je to však len slabý odvar.

Odlišná miera tolerancie

Facebook v reakcii na petíciu uviedol, že obrázok neporušuje všeobecné pravidlá publikovania, a tak ho neodstráni. Neskôr ho však nakoniec po vlne kritiky odstránila sama autorka.

Pohľad na to, čo ešte je a čo už nie je prijateľné, sa líši v každej spoločnosti. Reakcia Japonska je o to prekvapivejšia, že ide o jednu z etnicky najhomogénnejších krajín na svete.

Jej obyvatelia tak majú len minimálnu skúsenosť s cudzincami v porovnaní napríklad so západnou Európou, ktorej pozitívnejší prístup k utečencom býva zdôvodňovaný okrem iného práve dlhoročnou prítomnosťou cudzincov, ktorá ľudí zbavila strachu z neznámeho.

Zadajte e-mail:

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply