Slovensko prijme len kresťanov, píšu svetové médiá

1

Americký denník The Wall Street Journal oslovil aj islamskú nadáciu. Prečítajte si jej stanovisko.

Slovensko sa dostalo na stránky medzinárodných novín a portálov. Zapríčinilo to vyjadrenie hovorcu slovenského ministerstva vnútra pre americký denník The Wall Street Journal (WSJ). Uvádza sa v ňom, že Slovensko neprijme muslimských imigrantov, pretože „na Slovensku nemáme mešity“, a tak by sa tu migranti necítili ako doma.

Podobné slová sa následne objavili v celom rade svetoznámych médií. Článok britskej stanice BBC nesie nadpis: „Migrantská kríza: Slovensko prijme iba kresťanov“. Americký The Washington Post začína slovami: „Slovensko prijme 200 sýrskych utečencov, ale musia to byť kresťania“. Nemecký denník Der Spiegel je vo svojom nadpise ešte priamejší: „Žiadatelia o azyl zo Sýrie: Slovensko odmieta moslimských utečencov“.

Obdobné správy sa objavili nie len na mnohých ďalších portáloch, ako The Telegraph, Foreign Policy či Daily Mail. O vyjadrení slovenského ministerstva písali aj v Bosne a Hercegovine, kde zdôvodnenie nazvali „výhovorkou“, v Chorvátsku či Turecku.

Správu prinieslo i niekoľko arabských portálov, ako al-Džazíra, Arabi21 či arabská mutácia BBC. Šéfredaktor egyptských novín al-Misríjún Gamál Sultán na svojom účte na Twitteri napísal: „BBC: Slovensko hovorí, že neprijme žiadnych sýrskych utečencov, okrem kresťanov. Hovorte mi ešte o osvietenej Európe a jej sekulárnej civilizácii!!?“

Gamál Sultán na Twitteri rozhodne nie je neznámy. Jeho účet sleduje približne 400 tisíc ľudí a menovaný príspevok bol doposiaľ „retweetnutý“ viac ako 400-krát.

Americký denník oslovil islamskú nadáciu

Skôr, ako The Wall Street Journal publikoval svoju správu, kontaktoval Islamskú nadáciu na Slovensku (INS). Požiadal ju o komentár k vyjadreniu ministerstva vnútra, i keď jeho znenie v samotnej správe nakoniec uvedené nebolo.

INS zdôraznila, že nevidí žiadnu priamu spojitosť medzi existenciou mešít a prijímaním muslimských utečencov utekajúcich pred vojnou. Na Slovensku už muslimská menšina existuje a vo viacerých mestách, vrátane Bratislavy, sa nachádzajú provizórne muslimské modlitebne.

INS denníku taktiež uviedla, že je to práve kvôli postoju vedenia mesta Bratislavy, že oficiálne islamské centrum už dávno nestojí. INS v minulosti vypracovala plán na jeho výstavbu, avšak tá bola vtedajším primátorom hlavného mesta opakovane zamietnutá.

Absencia oficiálneho islamského centra by podľa INS rozhodne nemala byť dôvodom na odopieranie pomoci muslimským imigrantom. Naopak snaženie by malo smerovať k napraveniu tohto nelichotivého prvenstva Slovenska, ktorého hlavné mesto je dnes už posledným v Európskej únii, v ktorom doposiaľ žiadne oficiálne islamské centrum alebo mešita nestojí.

Nie je to len „skupina muslimov“

Denník N zverejnil celé stanovisko ministerstva vnútra, v ktorom sa okrem iného uvádza, že „na Slovensku je veľmi malá skupina muslimov“. Nazvať slovenskú muslimskú komunitu „skupinou“ je však nevhodné. Vyvoláva to dojem, ako keby boli u nás len akýsi jednotlivci, ktorí nemajú žiadnu významnejšiu vzájomnú interakciu či aktivity, čo nie je pravda.

Slovenskí muslimovia majú dlhé roky mnoho aktivít ako komunita. Muslimovia sú združení vrámci Islamskej nadácie na Slovensku a viacerých občianskych združeniach, majú svoj vlastný spravodajský portál ISLAMONLINE.sk i riadne registrované tlačené periodikum Al-Islám. Slovenskí muslimovia sú pravidelne pozývaní prednášať na školy a spolupracujú s mimovládnymi organizáciami.

Na Slovensku dlhodobo žije množstvo vzdelaných muslimov úspešne pôsobiacich v rôznych oblastiach, ako i viacero pôvodných Slovákov, ktorí sa muslimami stali. Komunitný život slovenských muslimov by nemal byť prehliadaný a mali by byť označovaní štandardným spôsobom, napríklad ako komunita.

Prečítajte si tiež: Islám na Slovensku nie je registrované náboženstvo. Vyplývajú z toho tieto dôsledky

Titulná foto: Rasande Tyskar / Flickr / CC BY-NC 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply