Vraždy v Chapel Hill podnietili kampaň na sociálnych sieťach #MuslimLivesMatter

0

Vražda troch mladých arabských muslimov a jej medializovanie vyburcovali mnohých k tomu, aby sa pridali ku kampani na sociálnych sieťach proti islamofóbii, žiadajúc spravodlivosť pre obete.

Chladnokrvná vražda troch mladých muslimov blízko univerzity v Severnej Karolíne v USA podnietila búrlivú kampaň na sociálnych sieťach, ktorá reflektuje strach a hnev nad skresľovaním a diskrimináciou muslimov v Amerike a všeobecne na Západe.

Mnoho muslimov vyjadrilo svoj hnev nad tým, že mainstreamové média ignorovali vraždy z utorkovej noci a západné noviny podávali oneskorené správy o zabitiach. Hneď potom, ako sa v stredu ráno roznieslo, že obeťami boli muslimovia, začal sa na Twitteri vo veľkom použivať hashtag #MuslimLivesMatter.

Keď po počiatočnom vyšetrovaní polícia označila za spúšťač streľby spor na parkovisku, viacerí muslimskí vodcovia prehlásili, že brutalita vrážd vyžaduje prešetrenie z podozrenia na zločin z nenávisti. Rodina obetí sa tiež pridala k tejto žiadosti.

Vraždy v Chapel Hill podnietili kampaň na sociálnych sieťach #MuslimLivesMatter
Viacerí karikaturisti sa po spáchaných streľbách obrátili na sociálne média

Rada pre americko-islamské vzťahy (CAIR) požiadala orgány činné v trestnom konaní, aby sa zaoberali možnosťou, že išlo o predsudkami motivovanú vraždu.

„Na základe brutálnej povahy zločinu, minulých protináboženských vyjadrení páchateľa, náboženského odevu dvoch obetí a rastúcej protiislamskej nálady v americkej spoločnosti, žiadame štát a federálne orgány, aby sa čím skôr vyjadrili k možnosti, že motívom v tomto prípade boli predsudky,“ povedal národný výkonný riaditeľ CAIR Nihad Awad.

„Naše najvrúcnejšie prejavy sústrasti smerujú k rodinám obetí a ich najbližším a k miestnej komunite.“

Dalia Mogahed, riaditeľka Inštitútu pre sociálnu politiku a porozumenie, think-tanku špecializujúceho sa na muslimské záležitosti, vyjadrila svoje znepokojenie nad tým, ako médiá zaostávali pri vyzdvihovaní náboženskej dôležitosti tejto fatálnej streľby.

„Ako by sme k tomuto prípadu pristupovali, keby viera a etnicita obetí a páchateľa boli obrátené, keby osoba s tmavou pleťou vošla do miestnosti s tromi bielymi ľuďmi a zastrelila ich?“ povedala Mogahed. „Všetci sme ovplyvnení bezohľadným dvojitým štandardom, ktorý môžeme vidieť v presadzovaní práva i v medializovaní tohto prípadu.“

Jordánsko v kontakte s americkými orgánmi

Obeťami boli mladomanželia Deah Shaddy Barakat (23) a Yusor Mohammad (21) a sestra Mohammad, 19-ročná Razan Mohammad Abu-Salha.

V utorok informovalo Jordánsko, že dve z obetí boli jordánskymi občiankami. Hovorca ministerstva zahraničných vecí pre Al-Araby al-Jadeed povedal, že Amán je v kontakte s americkými orgánmi, aby zistil dôvody a motívy streľby. Dodal však, že záležitosť v plnej miere spadá do jurisdikcie USA.

Jordánsko potvrdilo, že Yusor Abu-Salha a jej sestra Razan boli podľa správ z Registra rodinných stavov jordánskymi občiankami. Ich identity boli potvrdené americkou ambasádou v Amáne. Manžel Yuros, Deah Shaddy Barakat, bol občanom Sýrie.

„Nenávidí nás za to, kým sme“

Craig Stephen Hicks (46) bol obvinený z trojnásobnej vraždy prvého stupňa.

Otec oboch žien, Mohammad Abu-Salha, reportérom povedal, že Hicks už predtým niekoľkokrát obťažoval jeho dcéru s manželom a keď s nimi hovoril, mal za svojim opaskom zbraň.

Podľa Abu-Salha jeho dcéra, ktorá vedľa Hicksa bývala, nosila muslimskú šatku a týždeň pred incidentom sa sťažovala rodine, že má „nenávistného suseda“.

„Prisahám, povedala, ‚Nenávidí nás za to, kým sme a ako vyzeráme,‘ “ dodal smútkom zasiahnutý otec.

Vraždy v Chapel Hill podnietili kampaň na sociálnych sieťach #MuslimLivesMatter
Média čelia kritike za to, že nedostatočne informovali o náboženskej dôležitosti týchto fatálnych útokov. Joe Catron, Flickr, CC BY-NC 2.0

Občianskoprávna organizácia Muslimskí advokáti sídliaca v Kalifornii urgovala generálneho prokurátora Erica Holdera, aby otvoril federálne vyšetrovanie vrážd.

„Nemôžeme ignorovať prostredie, v ktorom sa incident udial,“ povedal Madihha Ahussain z organizácie Muslimskí advokáti. Šéf polície v Chapel Hill konštatoval: „Rozumieme znepokojeniam o možnosti, že tento prípad bol nenávistne motivovaný a prešetríme každú stopu, aby sme zistili, či je tomu tak.“

Muslimské skupiny usporiadali večerné pobožnosti za obete v Severnej Karolíne, New Yorku, Virgínii a ďalších mestách, kým iní organizovali celosvetové čítanie Koránu na ich pamiatku.

Na štvrtok sú naplánované protesty pred redakciami britských mediálnych korporácií v Londýne a ďalších anglických mestách. BBC bola obvinená z bagatelizovania vrážd, čo znepokojilo mnohých muslimov, predovšetkým v kontexte protimuslimských predsudkov v Európe a USA.

K téme:
Proč si naše media necení muslimských životů?
Šokujúca vražda muslimov v USA! Ranou do hlavy ich zastrelil vrah, ktorý nenávidel náboženstvá

Pôvodnú verziu článku publikovala anglická verzia portálu Al-Araby al-Jadeed. Medzititulky doplnila redakcia.

Share.

Al-Araby al-Jadeed je spravodajský portál pokrývajúci predovšetkým dianie v arabskom svete. Vychádza v arabskej a anglickej verzii. Redakcia anglickej vetvy portálu spadá pod londýnske vydavateľstvo Fadaat Media Ltd., ktoré vydáva tiež rovnomenný tlačený denník.

Leave A Reply