Šokujúca vražda muslimov v USA! Ranou do hlavy ich zastrelil vrah, ktorý nenávidel náboženstvá

0

Zavraždený novomanželský pár mal svadbu pred necelými dvoma mesiacmi.

46-ročný Craig Stephen Hicks zavraždil včera podvečer (11. február 2015 miestneho času) v americkom meste Chapel Hill v Severnej Karolíne troch muslimov v ich vlastnom dome, informuje The Independent.

Zastrelený bol podľa polície novomanželský pár Deah Shaddy Barakat (23) a Yusor Muhammad Abu-Salha (21). Deah študoval stomatológiu na Univerzite v Severnej Karolíne a s Yusor sa vzali len pred necelými dvoma mesiacmi. Na jeseň plánovala nastúpiť na štúdium stomatológie aj ona.

Treťou obeťou je jej mladšia setra Razan Muhammad Abu-Sahla (19). Minulé leto začala študovať architektúru a environmentálny dizajn.

K útoku došlo v obytnej zóne prevažne obývanej akademikmi a mladými absolventmi v Chapel Hill. Krátko po sedemnástej hodine bola na miesto činu privolaná polícia, ktorá našla tri zastrelené telá obetí. Miestna stanica WRAL uvádza, že podľa jej zdrojov boli všetci traja muslimovia strelení do hlavy.

Craig Hicks sa neskôr v noci sám vzdal polícii. Tá ho vzala do väzby a obvinila z trojitej vraždy prvého stupňa.

Radikálny ateista?

Hicks sám seba na Facebooku opisoval ako „anti-teistu“ a opakovane na internete verejne odsudzoval všetky náboženstvá. Väčšina obrázkov, ktoré zdieľal, zosmiešňovala náboženstvá  a podporovala ateizmus, no zverejnil i obrázok zbrane, pod ktorým napísal: „Nabitý revolver 38“.

V stanovisku, ktoré v stredu ráno vydala polícia, sa uvádza, že podľa predbežného vyšetrovania bol útok „motivovaný prebiehajúcou susedskou nezhodou kvôli parkovaniu“.

„Chápeme obavy, že mohlo ísť o čin z nenávisti a vyšetríme každú indíciu, aby sme zistili, či tomu tak bolo,“ povedal vo vyhlásení šéf polície Chris Blue.

Obeť pôsobila v charite

Zabití muslimovia sa popri štúdiu na vysokej škole angažovali aj v dobrovoľníckej činnosti.

Deah Barakat bol fanúšikom baseballu a amerického futbalu, no taktiež sa zúčastňoval charitatívnych aktivít na pomoc chudobným a bezdomovcom vo svojom okolí.

 

„Dnes sme dodali potreby na čistenie zubov a jedlo pre vyše 65 bezdomovcov…“, píše sa pod fotografiou, ktorú zavesil na svoj facebookový profil pred tromi mesiacmi. Možno na nej vidieť rad ľudí čakajúcich na jedlo a ďalšie potreby. Obsluhujú ich dvaja muži a viacero muslimiek v šatkách.

 

Z dobročinnej aktivity bola dokonca i posledná verejná fotografia, ktorú Barakat na Facebooku zverejnil. Rozdávajú na nej v noci potreby americkým bezdomovcom.

Zbieral peniaze pre utečencov

Sám sa pozastavoval nad nenávisťou vo svete a trápila ho. Koncom januára napísal na Twitteri: „Je tak strašne smutné počuť ľudí, ako hovoria zabite ‚Židov‘ alebo ‚zabite Palestínčanov‘. Ako keby sa tým niečo vyriešilo.“ Nakoniec sa obeťou nenávisti stal on sám.

Barakat inicioval humanitárnu kampaň Syrian Dental Relief, ktorej cieľom bolo získať peniaze na zostavenie skupiny zubárov, ktorá by vycestovala do sýrskych utečeneckých táborov v Turecku a ošetrovala utečencov.

Cieľom bolo vyzbierať 20 tisíc dolárov (17,7 tisíca eur), no od zverejnenia správy o vražde jeho, jeho manželky a jej sestry vyzbieraná suma dosiahla už takmer 90 tisíc dolárov (79,6 tisíca eur).

K téme:
Proč si naše media necení muslimských životů?
Vraždy v Chapel Hill podnietili kampaň na sociálnych sieťach #MuslimLivesMatter
Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply