Sú všetci teroristi muslimovia? Ani zďaleka

1

Aké percento teroristických útokov v Spojených štátoch a v Európe páchajú muslimovia?

„Všetci muslimovia nie sú teroristi, ale všetci teroristi sú muslimovia.“ Koľkokrát ste to už počuli? Samozrejme hovorí to Brian Kilmeade vo Fox News, lenže to je jednoducho súčasťou plánu Fox News, zameraného na to, aby boli diváci čoraz hlúpejší. Opäť sme to mohli vidieť minulý víkend, keď bol Steve Emerson, ich „expert“ na terorizmus, prichytený pri tom, ako si vymyslel, že anglický Birmingham je neprístupný pre nemuslimov. Omnoho znepokojujúcejšie je však to, že dokonca i niektorí rozumní ľudia sú náchylní vyslovovať podobné názory.

A za takýmto komentárom zvyčajne nasleduje otázka: Prečo nevidíme aj kresťanských, budhistických a židovských teroristov?

Je zrejmé, že tí, ktorí sa dopúšťajú ohavných činov v mene islámu, sa považujú za muslimov. My muslimovia v najlepšom prípade vieme, že im nejde o vieru, ale len o naplnenie ich politických záujmov. Avšak muslimovia to sú, to poprieť nemôžeme.

Vo väčšine zaznamenaných teroristických útokoch v Spojených štátoch Amerických a v Európe nemali prsty muslimovia

Na druhej strane – a to bude asi pre vás šok, tak sa radšej zhlboka nadýchnite – vo väčšine zaznamenaných teroristických útokoch v Spojených štátoch Amerických a v Európe nemali prsty muslimovia. Poďme si túto skutočnosť vysvetliť.

Nie je ale vaša vina, že ste o tom nevideli. Viniť môžete médiá. (Zdá sa, že ja a Sarah Palinová sa vlastne v jednej veci zhodujeme: mainstreamové médiá nestoja za nič). Pre tých, ktorých to zaujíma, je tu niekoľko štatistík. Začnime Európou. Skúste hádať, koľko teroristických útokov za posledných päť rokov bolo spáchaných muslimami.

…Neuhádli ste. Teda, ak ste nepovedali, že ich bolo menej než dve percentá.

Europol a Agentúra EÚ pre vymožiteľnosť práva vo svojej minuloročnej správe konštatujú, že za drvivou väčšinou teroristických útokov v Európe boli separatistické organizácie. Napríklad v roku 2013 bolo v Európe 152 teroristických útokov. Len dva z nich boli „nábožensky motivované“, no napríklad až 84 bolo založených na etno-nacionalistických či separatistických motiváciách.

Hovoríme tú o organizáciách, ako francúzska FNLC, ktorá bojuje za nezávislosť Korziky, ktorá v decembri 2013 uskutočnila dva raketové útoky na policajné stanice v dvoch francúzskych mestách. V Grécku v novembri 2013 ľavicovo orientované Ľudové revolučné sily strieľali na dvoch členov pravicovej politickej strany Zlatý úsvit. V Taliansku sa anarchistická skupina FAI zúčastnila mnohých teroristických útokov, vrátane posielania listových bômb novinárom. Tento výpočet by mohol pokračovať ďalej.

Počuli ste o týchto udalostiach? Pravdepodobne nie. Myslíte si však, že by to média ignorovali, ak by sa tohto dopustili muslimovia? Odpovedať nemusíte, je to rečnícka otázka.

Sú všetci teroristi muslimovia? Ani zďaleka
Podľa prieskumov je väčšia pravdepodobnosť, že na vás spadne nábytok, než že skonáte rukou teroristu. Jodi, CC BY-NC-SA 2.0

V Nórsku v roku 2011 Anders Breivik zabil 77 ľudí ako súčasť svojho boja proti muslimom a prisťahovalectvu v mene programu za „kresťanskú Európu“, čo sám uviedol vo svojom manifeste. Išlo o jeden z najhorších teroristických útokov v dejinách Európy, no dokonca ani vtedy sme sa v USA skoro nič nedozvedeli.

Samozrejme boli nejaké správy, ale ani zďaleka nemali také pokrytie, ako keď sa útoku dopustí muslim. Navyše, nikde v súkromných médiách nezazneli odborníci na terorizmus, ktorí by hovorili, ako zastaviť kresťanský terorizmus. V konečnom dôsledku aj pokus označiť Breivika za „kresťanského teroristu“ sa stretol s veľkou nevôľou, napríklad u Billa O’Reillyho z Fox News.

Počuli ste už o budhistických teroristoch? Budhistickí extrémisti v Barme zabili množstvo muslimov a len pred pár mesiacmi sa na Srí Lanke niektorí z nich podieľali na násilnom besnení, ktorého cieľom boli domácnosti a podniky vo vlastníctve miestnych muslimov a ktoré si vyžiadali štyroch mŕtvych.

A čo (dovolím si spomenúť aj ich) židovskí teroristi? Podľa správy Ministerstva zahraničných vecí USA o boji s terorizmom z roku 2013 bolo až 399 teroristických útokov vo svete spáchaných izraelskými osadníkmi. Títo židovskí teroristi útočili na palestínskych civilistov, z ktorých 93 zranili a k tomu poškodili desiatky mešít a kresťanských kostolov.

Ak sa vrátime do Spojených štátov, vidíme, že percento teroristických útokov, ktorých sa dopustili muslimovia je skoro také nepatrné, ako v Európe. Správa FBI pri pohľade na terorizmus, ktorý postihol územie USA v rokoch 1980 až 2005, konštatuje, že 94 % útokov vykonal niekto iní, než muslimovia. V skutočnosti až 42 % z útokov majú na svedomí skupiny s hispánskym pozadím a za nimi nasledujú s 24 % útoky, ktoré spáchali extrémne ľavicové teroristické organizácie.

Štúdia University of North Carolina z roku 2014 uvádza, že od 11. septembra 2001 má terorizmus vykonaný muslimami na svedomí 37 životov Američanov. No v rovnakom časovom období bolo v USA zabitých približne 190 tisíc Američanov.

V skutočnosti bola v roku 2013 v USA vyššia pravdepodobnosť, že niekoho zabije batoľa, než práve muslimský terorista. V tom roku boli pri bombovom útoku na Bostonský maratón zabití traja Američania. Koľko mŕtvych mali na svedomí batoľatá? Päť – toľko obetí si za rok 2013 v USA vyžiadali malé deti, ktoré omylom vystrelili zo skutočnej zbrane.

Príbehy o desivých „iných“ ľahko poňať ako boj dobra so zlom. Američan je ten dobrý a hnedý muslimský muž je zlý

Avšak naše média jednoducho nepokrývajú nemuslimské teroristické útoky s rovnakou vervou. Prečo? Je to súčasť ich obchodnej politiky. Príbehy o desivých „iných“ sa predávajú lepšie. Taký príbeh sa dá jednoducho koncipovať ako boj dobra so zlom, kde Američan je ten dobrý a hnedý muslimský muž je zlý.

Úprimne, kedy ste naposledy počuli, že by média informovali o napadnutí potratových kliník, ktorých sa dopúšťajú „kresťanskí teroristi“, a to napriek tomu, že tieto útoky už postihli každé piate zariadenie na kontrolovanú reprodukciu? Takéto správy sa nepredávajú. A k tomu všetkému sme ešte tzv. kresťanský národ, čiže takéto správy by boli pre mnohých nepríjemné. Alebo ešte horšie, mohli by kvôli nim prepnúť na iný kanál.

Z rovnakého dôvodu nemáme možnosť vidieť správy o tom, že denne je z pri násilnej trestnej činnosti s použitím zbrane zabitých 30 Američanov alebo, že denne na následky domáceho násilia zomrú tri ženy. Médiá budú radšej neustále poskytovať priestor expertným analýzam odborníkov, ktorí budú diskutovať o tom, ako odradiť desivých muslimov od ďalšieho zabíjania Američanov, hoci existuje väčšia pravdepodobnosť, že vás zomriete, lebo na vás spadne chladnička.

Tento článok pravdepodobne nezmení obchodnú politiku médií. Avšak dúfam aspoň, že si ľudia uvedomia, že nie všetci teroristi sú muslimovia. V skutočnosti tvoria len nepatrné percento. Nehovorím, že by sa malo ignorovať nebezpečenstvo, ktoré predstavujú muslimskí radikáli. Len hovorím: Pozor na tie chladničky!

Pôvodnú verziu článku zverejnil opakovane ocenený spravodajský portál The Daily Beast. Medzititulky doplnila redakcia.

Share.

Bývalý právnik, z ktorého sa neskôr stal politický satirik a spisovateľ. Účinkuje v The Dean Obeidallah show na rádiu SiriusXM. Podieľal sa na réžii humoristického dokumentu Muslimovia prichádzajú! (The Muslims Are Coming!) a bloguje na The Dean’s Report.

Jeden komentár

Leave A Reply